Вирус довео до најдужег путничког лета у историји ваздухопловства!

Авионску индустрију снажно је погодила пандемија корона вируса, а путници широм света баве се отказаним летовима и забранама путовања док покушавају да се врате куц́ама.

Занимљивости 21.03.2020 | 21:35
Вирус довео до најдужег путничког лета у историји ваздухопловства!

У читавој тој збрци, као нуспојава створен је нови светски ваздухопловни рекорд.

Француска авио-компанија "Аир Тахити Нуи" 14. марта прелетела је најдужи редовни путнички лет икада, прешавши 15.715 километара око планете од Папете на Тахитију, у Француској Полинезији, до париског аеродрома "Шарл де Гол".

Ова прекретница у ваздухопловству директна је последица ограничења путовања у САД изазваног корона вирусом, пише ЦНН.

Ова рута укључује предвиђено преседање на Међународном аеродрому у Лос Анђелесу (ЛАX). Али када се авион заустави у САД, сви путници морају да га напусте и да прођу кроз царину и граничну контолу САД пре него што им буде дозвољено да наставе следећу етапу пута.

Тренутна ограничења учинила су овај део путовања неодрживим, па је уместо тога, лет ТН064 наставио ка циљу, пошавши у 15 часова по локалном времену са аеродрома Папете и стигавши у Париз 15. марта у 15:30 по локалном времену.

- Овај лет је изведен изузетно и у оквиру ограничења које су америчке власти наметнуле у јеку епидемије Цовид-19 - рекао је у изјави за ЦНН Травел портпарол компаније "Аир Тахити Нуи".

Лет, који је трајао нешто мање од 16 сати, постао је најдужи комерцијални лет на свету у односу на пређену удаљеност.

Надмашио је претходни рекорд "Сингапур Аирлинес", који нуди линијски превоз путника између Сингапура и Њуарка дуг 15.343 километра.

Аустралијски авио-превозник "Qантас" поставио је другачији рекорд за најдужи лет крајем 2019. Експериментални тест лет "Пројецт Сунрисе" прелетао је нон -стоп између Лондона и Сиднеја 19 сати и 19 минута и прешао око 17.799 километара. Али, пошто у авиону није било путника који плац́ају карту, то се не рачуна као редовни превоз.

ТН064 је и најдужи редовни лет на свету јер је путовао између Француске Полинезије и копнене Француске.

Компанија "Аир Тахити Нуи" дала је за ЦНН Травел изјаву да је авион летео са "појачаном посадом" од четири пилота, који су управљали "авионом следец́е генерације" Боеинга 787-9, двомоторним "Дреамлинер"-ом.

Летелица наводно није била ни близу пуна, што је значило да је могла да настави пут без доливања горива.

Једнократни рекордер

Из компаније "Аир Тахити Нуи" кажу да је реч о "изузетном лету, обављеном у посебном контексту", и додају да то показује њихову опредељеност да задржи транзитне везе између Француске и прекоморске територије.

- Али није суђено да лет буде настављен - додаје портпарол.

Тако ће и бити, неко време.

Од викенда, авио-компанија замењује уобичајено преседање у Лос Анђелесу спуштањем у Ванкувер, у Канади или у Поант а Питру, у Гран Тер на острву Гвадалуп - мада је канадска опција сада искључена јер је и  ова северноамеричка земља увела забрану путовања од 16. марта.

Извор: Телеграф.рс 

Коментари / 0

Оставите коментар