ЦИА упозорила Трампа на корона вирус, он игнорисао

- Амерички председник Доналд Трамп игнорисао је упозорења америчких обавјештајних служби о пријетњи корона вируса од прије неколико мјесеци, пише Вашингтон пост.

Свијет 21.03.2020 | 11:58
ЦИА упозорила Трампа на корона вирус, он игнорисао

Припадник обавештајне службе и неколико чланова Трампове администраицје, који су желели да остану анонимни, рекли су за тај лист да је амерички председник умањио претњу Ковида-19, упркос растућој забринутости сарадника и чланова свог кабинета у јануару и фебруару.

У тексту се истиче да је ЦИА врло брзо након што је вирус почео да се шири Кином, упозорила да је реч о потенцијалној пандемији, али да је Трамп у старту одбацивао такве теорије назвавши их претеривањем.

ЦИА је од првог дана мотрила ситуацију с вирусом у Кини и упозоравала да тамошња власт заташкава стварну слику која је врло озбиљна, наводи Вашингтон пост и додаје да обавјештајци нису предвидјели када би вирус могао да погоди САД, ни шта би требало учинити у том случају, али да су на вријеме обавијестили све кључне људе у америчкој влади.

"Доналд Трамп ово можда није очекивао, али јако много људи око њега јесте. Међутим, нису могли да га наговоре да нешто предузме. Упалиле су се све могуће црвене лампице", рекао је неименовани извор из обавјештајних кругова.

У тексту се каже да је Трамп први састанак са сарадницима о овом одржао 18. јануара.

Наводи се да је савјетник за здравство Алекс Азар покушао да му објаснити шта би могло да се догоди, али да га је Трамп у једном тренутку прекинуо и питао кад ће се наставити продаја електричних цигарета.

Извори Вашингтон поста тврде да су се састанци Трамповог кабинета о корона вирусу редовно одржавали до краја јануара, али да он то није схватао озбиљно.

Чак и након што се корона вирус појавио на територију САД и постао озбиљна опасност, Трамп се на повратку из Индије пожалио да Ненси Месоније из центра за превенцију заразних болести непотребно шири панику изјавом да ће вирус промијенити начин живота Американаца.

Трампу је највише сметало што то одбија потенцијалне инвеститоре, наводи вашингтонски лист.

(Б92)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Ре

21.03.2020 12:12

Чему ова глупост од текста, кад су Кинези забрљали ствар игноришући доктора који је упозоравао много прије на опасност. Само гледати ко је профитирао и свее бити јасно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Даркнессоо7

21.03.2020 13:13

То показује да се истим мотивом водио и Трумп. И он је угрозио своје Американце тиме што није реаговао. Исто као и кинези.

Name

Све се види

21.03.2020 19:05

Кинези су главни кривци.Зати и шаљу медицинску помоћ цијелом свијету покушавајући да се искупе

Name

Даркнессоо7

21.03.2020 21:27

Није уопште спорно да су они могли боље реаговати. Али бранити неодговорност других такође нема смисла. Као нека дјеца. Они су криви и крај приче? Треба ово сузбити а не правити се луд.

Name

Све

21.03.2020 15:43

се полапа циа је прије знала него сто се појавио у кини!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тарабић

21.03.2020 16:18

Хајде ме млати ! "У тексту се истиче да је ЦИА врло брзо након што је вирус почео да се шири Кином ...."

Name

Ре све

21.03.2020 16:41

Добро је кад се полапа.