Кон: По вестима из Европе ово неће скоро да стане

Епидемиолог Предраг Кон казао је да се у Србији може очекивати по 30 нових случајева оболелих од корона вируса и да је сваки дан добијен дан.

Србија 21.03.2020 | 09:50
Кон: По вестима из Европе ово неће скоро да стане

Он је за ТВ Прву казао да је јуче било 32 нова случаја, а данас 14 што је, по његовом мишљењу, заслуга рестриктивних мера које је донела држава.

"Успешно је кад немамо смрти, сваки дан без смрти је успешан", казао је Кон.

Он је упозорио да је за сада Србија имала 9 особа на респиратору, а да је нажалост мушкарац који је дисао преко машине јуче преминуо.

"Битна је ова недеља, не зато што је критичнија, нити ће следеће седмице бити лакше. Него да видимо да ли ће бити ефеката онога што смо предузели и битно је да те мере што дуже трају", појаснио је он.

Кон је оценио да Србија има довољно лекова за збрињавање пацијената, али да је ситуација у Европи негативна.

"Негативне вести из Европе указују на то да ово не мисли скоро да престане и наше активности ће се даље морати спроводити, мораћемо тражити најрационалниај решења у непосредној будућнсоти

О будућим мерама Кон је казао да се морају пратити из недеље у недељу, па чак и из дана у дан развој ситуације како би се знало шта даје добре резултате.

"Када буде стигла заштитна опрема морамо је више користит, јер ће почети циркулација вируса у Србији", казао је Кон.

Кон је казао да 149 заражених, осам особа на респиратору је баш онолико колико се очекује према статистикама, а то је 6 одсто људи у критичном стању.

"Уклапамо се у досадашње статистике из Кине. Најважније је да се разумемо сви и да схватимо да је борба за одржање здравственог система јако битна. Сад је посебно значајно да здравствени радници носе опрему и да не дође до њихвоог заражавања", рекао је он.

Он је казао да је заражавање здравствених радника у Нишу забринајвајућа и да је битно обезбедити њихову изолацију.

"Порука грађанима је да издрже. Ми покушавамо да помогнемо најбоље што знамо. Порука целом друштву је да се сви ангажујемо за потребе наших најстаријих", поручио је Кон.

Кон је казао да млађи могу да изађу и поршетају, али не у групи и не на местима где има много људи.

(Б92)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Миле

21.03.2020 09:02

Ма ста Еуропа зна јуце реце онај Мајсторовиц сцим угрије оде и Вирус сам од себе...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Миле

21.03.2020 10:50

Какве везе има када угрије? Угријало је у Аустралији и Африци па се корона вирус сири. И тамо на великим вруцинама људи обољевају.

Name

ре Миле

21.03.2020 10:56

Управо тако,сви несто знају казу преноси се зараза из Кине или Италије забрана летова и сваста несто.Цекамо сунце.Африка гори од температуре пријављују заразене од вируса немојмо само реци да је и тамо исо кинез или италијан у неку африцку земљу коју сам једва насо на карти.

Name

Ракуттен

21.03.2020 09:33

Не знам о цему прицају и каквим рестритктивним мјерама! Па кафане и трзни центри су јос увијек отворени у Србији!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Доми

21.03.2020 09:39

Јеби га докторе,толико знам и ја!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бруно

21.03.2020 11:36

Нимало оптимистично. Издржаћемо ми и ово

ОДГОВОРИТЕ