Влада ће пружити помоћ студентима у иностранству

- Министар за научно-технолошки развој, високо образовање и информационо друштво Срђан Рајчевић рекао је данас да ће Влада и Републички штаб за ванредне ситуације студентима из Српске који су се у вријеме проглашења пандемије вируса корона затекли у иностранству пружити сву неопходну помоћ, укључујући финансијску и обезбјеђење продужења смјештаја.

Република Српска 20.03.2020 | 13:42
Влада ће пружити помоћ студентима у иностранству

"Разматрали смо могућност организације превоза студената у Српску, али, због отежавајућих околности на глобалном нивоу у вези са затварањем граница и аеродрома, процијенили смо да је помоћ боља опција. И даље ћемо пратити развој ситуације и не искључујемо касније ни организацију транспорта студената у Српску", рекао је Рајчевић на конференцији за новинаре послије сједнице Републичког штаба за ванредне ситуације.

Он је истакао да су два јавна универзитета обавијестила Министарство да се у Шпанији, Русији и Пољској налази 25 њихових студената у оквиру међународне размјене, сарадње и других програма у којима учествују високошколске установе из Српске.

"Обавићу додатне консултације са ректорима како бих чуо и њихове приједлоге. Оно што је сигурно јесте да Влада и Републички штаб за ванредне ситуације неће оставити необезбијеђене студенте из Српске који су у иностранству", нагласио је Рајчевић.

Он је додао да је дат налог и другим високошколским установама да Министарству до краја радног дана доставе податке о броју њихових студената у иностранству.

"Министарство ће креирати веб формулар посредством којег ће ступити у контакт са студентима у иностранству и дати им могућност да опишу своју тренутну ситуацију - финансијску, која се тиче смјештаја и других потешкоћа које имају, те да одаберу начин будуће комуникације са њима. У оквиру Министарства биће организовано и оператерско дежурство које ће ступати у контакт са нашим студентима у иностранству", рекао је Рајчевић.

Он је навео да је високошколским установама издао инструкцију и обавезао их да у складу са својим могућностима онлајн организују наставу, али да постоји законско ограничење да се испити не могу полагати на даљину.

"Став Штаба је да причекамо и да видимо како ће се даље развијати ситуација јер наредба о обустави наставе важи до 30. марта. Можда и продужимо ту наредбу и у том случају ћемо размотрити могућност организовања испита уз поштовање превентивних мјера или да одгодимо априлски испитни рок", истакао је Рајчевић.

(Срна) 

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

хуз

20.03.2020 12:55

боже спаси нас...

ОДГОВОРИТЕ
Name

А

20.03.2020 13:10

А како ће се вршити упис студената? Хоће ли и то онлине?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драгољуб

20.03.2020 14:18

Влада це прузити помоц студентима,који су сигурно из имуцни породица посто сигурно нису од сељка или радника а засто када их сигурно родитељи могу финансирати,а за насе раднике који су остали без посла посто су хотели затворени немају стана и приморани да се врате куци влада и руководство говоре да остану иако немају гдје за њих су сатори,господо јелито људска равноправност....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Весна

26.03.2020 19:56

Јесте ли ви уопште прочитали текст, да се ту ради о нашим успјешним студентима који су отишли пар мјесеци на размјени.Дјеца су по уговору имала тамо смјештај и најнужније финансирање од тих држава. Сад су остали на цедилу и не могу да се врате.Они су студенти наших факултета.Нису то никакви богаташи који су уписали тамо факултете.Већина их је дјеца пензионера или им родитељи уопште не раде и сад их треба оставити на цедилу.

Name

ТЕШКО НАМА

20.03.2020 15:05

Џаба вам ваша социјална помоћ. Сви студенти који су у иностранству имају право да раде и себе издржавају. Ти подобни од подобних нека буду читав живот на грбачи родитеља или државе. Такво им је и знање кад се врате овдје јер горе са таквим знањем нису добро дошли.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мишо

26.03.2020 20:01

Хало, зашто пишете глупости кад нисте разумели текст.Који богаташи, који рад? Знате ли шта је Еразмус, а шта студирање у иностранству. То су студенти наших факултета који су својим успехом добили пар мјесеци размену и углавном дјеца сиромашних породица.

Name

А

20.03.2020 15:34

Како ће се организовати упис на факултет? Хоће ли и то онлине?!

ОДГОВОРИТЕ