"Европа после овог више никада неће бити иста"

Посланик у немачком Бундестагу Јосип Јуратовић тврди да ЕУ више никада неће бити иста након пандемије коронавируса.

Свијет 20.03.2020 | 07:27
"Европа после овог више никада неће бити иста"

Једино позитивно види у томе да пада популарност радикалима из АфД, а расте СПД-у и ЦДУ Ангеле Меркел.

О ситуацији са корона вирусом у Немачкој, Јуратовић је за загребачки Јутарњи лист рекао да је по њему разумљиво да је ситуација напета као и у читавој Европи.

“Предузете су бројне мере попут престанка рада школа и угоститељских објеката до затварања државних граница, а све да би се успорило ширење вируса и купило време потребно да се направи вакцина. Научници на томе раде пуном паром. Спроводе се бројне мере - кафићи, клубови, дискотеке и пабови морају бити затворени, баш као и позоришта, концертне дворане и музеји”, рекао је.

То се, казао је, односи и на сајмове, изложбе, биоскопе, зоолошке вртове, коцкарнице, кладионице, али и јавне куће. Школе и игралишта за децу су такође затворена, додао је. “Циљ је да се смање друштвени контакти, међутим, треба одржавати економски живот, снабдевање енергијом и медицинску негу”, рекао је Јуратовић, посланик СДП.

Слаже се са прогнозом директора Институт “Лотхар Wиелер”, Роберт Коха, који је у уторка упозорио да би ова здравствена криза могла потрајати пуне две године. “Сад је најважнији циљ успорити заразу, како бисмо добили на времену. Тренутно се припремају болнички капацитети, ангажиоване су државне институције, а можда и војска”, каже Јуртовић.

Јуратовићва прогноза је песимистична, а једно је истиче већ сада сигурно да ће - Цовид-19 увелико променити наше животе у будућности, посебно у радној сфери.

“За почетак, и у Европи ће све више људи радити од куће јер се на тај начин смањује угроженост која им прети. У овом тренутку нико не зна колико ће трајати ова криза, јер све зависи од брзине проналаска лека, а то ће можда потрајати дуже него што желимо”, рекао је. Навео је да, међутим, огромне промене следе и у глобалним привредним односима. Подсећа да се још пре појаве пандемије, прогнозирало заустављање или успоравање немачког привредног раста, а сад је, каже, слика још суморнија.

У Берлину се, испричао је Јуратовић, озбиљно размишља о почетку гашења фабрика које су немачке фирме отварале у Кини и азијским државама због јефтине радне снаге и враћању производње у домовину.

"Мислим да ће се привреда све више почети да се организује на националном плану. Азијска тржишта су већ неко време све мање лукративна, а и Кина је створила државни капитализам, који је досегао ниво у којем више немају велику потребу за фабрикама које оснивају западњаци, како би запошљавали тамошње људе. Мени као поборнику снажне Европске уније, сад је важно да ЕУ пронађе нову заједничку привредну стратегију, а не да свака нација направи властиту и затвори се унутар државних граница”, рекао је.

У сваком случају, истиче, прича о економском расту је завршена, а Европу чекају велике промене. Наводи, пак, да је корона вирус изазвао једну позитивну промену у политичком животу Немачке.

Приметно је, истиче, да је последњих недеља раст подршке демохришћанск-социјалдемократској савезној влади коју води Ангела Меркел, а пада популарност радикалима из АфД-а. Јуратовић то описује као доказ да је већина немачког становништва рационална и не наседа на панику коју шире друштвене мреже. "Људи ми се често јављају, а њихове поруке углавном гласе: ''Јуратовићу, не требате се суздржавати од доношења тешких мера ако ћете тако помоћи у заустављању коронавируса”, рекао је Јуратовић и додао да је очито да грађани желе безбедност и да верују да им то не могу обезбедити популисти него етаблиране народне странке као што су СПД и ЦДУ.

(Тањуг)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Јанос

20.03.2020 07:12

Ово је велика опомена за човјечанство, уколико се након овога људи не опамете и не сагледају праве вриједности у животу а то су очувати планету Земљу, зна нам се свима

ОДГОВОРИТЕ
Name

Абе

20.03.2020 07:22

Што да буде иста кад није ни ваљала?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Црни

20.03.2020 07:35

Знаци глобалиста са намјером ограницења људских права.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хамис

20.03.2020 08:12

Наравно да неце бити иста поготово ту Њемацку треба изоловати као ову корону јер су одбили помоци Италији и Словенији које су цланице ЕУ,о Србији и нама да не прицамо.И треба из Кине да одете мислили сте Кинезе унистити вратило вам се као бумеранга сад це вас 2% умријети и оде вам аутоиндустрија у колапс а то вам је 75% економије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЕУ?

20.03.2020 11:08

Назови Европа је увек иста и биће иста, стара лицемерна мрцина где крупни живе на рачун малих. Некад харали Африком и Азијом, богатили се на њихов рачун па није чудо кад им и у кући заигра мечка да ће једни друге издати.

ОДГОВОРИТЕ