ОЕБС забринут због могућности блокаде интернета!?

У свјетлу све чешћих ванредних мјера уведених због пандемије вируса ЦОВИД-19, извјеститељи за питања слободе изражавања и слободе медија у оквиру Уједињених нација, Интерамеричке комисије за људска права (ИАЦХР) и представник за слободу медија Организације за европску безбједност и сарадњу (ОСЦЕ) су објавили сљедећу заједничку изјаву:

Свијет 19.03.2020 | 20:42
ОЕБС забринут због могућности блокаде интернета!?

„Дијелимо озбиљну забринутост људи из свих крајева свијета суочених са пандемијом вируса ЦОВИД-19. У овом тешком тренутку, у потпуности разумијемо и пружамо подршку напорима јавног здравства и влада да израде и проведу стратегије за заштиту здравља и живота људи.

У питању је основно и неотуђиво право на живот, а владе имају обавезу да осигурају његову заштиту.

Здравље људи не зависи само од доступне здравствене његе. Оно такође зависи од приступа тачним информацијама о природи пријетњи и начинима како да заштитите себе, своју породицу и своју заједницу.

Право на слободу изражавања, што укључује право свакога да тражи, прима и шири информације и идеје свих врста, без обзира на границе, кроз све врсте медија, важи за свакога, свуда, и може да буде подложно само уским ограничењима. У вези са тим, апелујемо да се учини сљедеће:

Прво, од суштинске је важности да владе пруже истините информације о природи пријетње коју представља коронавирус. Владе у свим дијеловима свијета су обавезне, у складу са правом људских права, да свима пруже поуздане информације у доступном облику, нарочито се фокусирајући на осигуравање приступа информацијама онима који имају ограничен приступ интернету или у случају када инвалидитет представља изазов за приступ информацијама.

Друго, приступ интернету је кључан у времену кризе. Од суштинске је важности да се владе уздрже од блокирања приступа интернету. У оним ситуацијама када је интернет блокиран, владе треба приоритетно да осигурају хитан приступ најбржим и најширим интернет услугама.

Нарочито у ванредним ситуацијама, када је приступ информацијама од кључне важности, широка ограничења приступа интернету не могу да буду оправдавана јавним редом или безбједношћу државе.

Треће, право на приступ информацијама значи да владе морају да уложе изузетне напоре да заштите рад новинара. Новинарство обавља кључну функцију у тренуцима ванредних мјера из области јавног здравства, нарочито када му је циљ да информише јавност о кључним информацијама и да врши праћење дјеловања власти. Апелујемо на све владе да снажно спроводе своје законе о слободи информација да би осигурале да све особе, а нарочито новинари, имају приступ информацијама.

Четврто, дијелимо забринутост да лажне информације о пандемији могу да доведу до забринутости, панике и нереда. У вези са тим, од суштинске је важности да се владе и пружаоци интернет услуга боре против дезинформаца, првенствено тако што ће сами пружати поуздане информације.

То може да буде у облику снажних порука упућених јавности, пружања подршке порукама упућеним путем јавних сервиса и хитне подршке јавним емитерима и локалним новинарима (на примјер, путем владиних рекламних порука на тему здравља становништва).

Приклањање другим мјерама, као што су уклањање садржаја и цензура, може да резултира ограничавањем приступа важним информацијама за здравље становништва и треба да буде предузето само ако су испоштовани стандарди неопходности и пропорционалности.

Сваки покушај да се учини кривичним дјелом информација у вези са пандемијом може да доведе до неповјерења у информације које пружају институције, успори приступ поузданим информацијама и угрози слободу изражавања.

Пето, свјесни смо све ширег кориштења средстава технологије надзора за праћење ширења коронавируса. Иако разумијемо и подржавамо потребу за активним напорима у суочавању са пандемијом, такође је кључно да употреба таквих средстава буде ограничена, и у смислу сврхе и времена, а да права особа на приватност, недискриминацију, заштиту новинарских извора и друге слободе буду ригорозно заштићена.

Државе такође морају да заштите личне податке пацијената. Снажно апелујемо да свако кориштење такве технологије укључује поштивање најстриктнијих облика заштите и да буде доступно само у складу са оним домаћим законима који су у складу са међународним стандардима заштите људских права.

На крају се захваљујемо свим медицинским и здравственим радницима који су стали на прву линију заштите здравља болесника." 

(БН)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Аризона

20.03.2020 05:19

Сад медите после тровања И успјеха далеко вам куца била

ОДГОВОРИТЕ
Name

БРАВО!!!

20.03.2020 08:53

ПОТПИСУЈЕМ!!!