Погледајте прве симптоме заразе вирусом корона

Болест Цовид-19 почиње грозницом. То је најчешћи симптом међу пацијентима зараженим коронавирусом у Вухану, граду који је епицентар заразе која је прерасла у пандемију. Вирус је сада стигао у најмање 167 земаља и територија.

Здравље 19.03.2020 | 13:05
Погледајте прве симптоме заразе вирусом корона

Према посљедњим информацијама, не осјећају сви заражени исте симптоме нити истом јачином, али су научници, на основу нове студије, објављене у Журналу Америчке медицинске асоцијације (ЈАМА Нетwорк), дошли до закључка како се развијају симптоми код већине заражених корона вирусом.

Студија на скоро 140 пацијената из болнице Жонгнан при Универзитету Вухан идентификовала је типичан образац симптома повезаних с Цовид-19. Скоро 99 посто пацијената имало је високу температуру, док је више од половине осјећало умор и сув кашаљ. Отприлике трећина је, такође, доживјела болове у мишићима и отежано дисање.

Истраживања из Кинеског центра за контролу болести сугеришу да скоро 80 посто случајева корона вируса има благе симптоме. Скоро 15 посто пацијената је теже обољело, а пет посто је постало критично болесно.

Бол у мишићима и сув кашаљ

Ево како се из дана у дан јављају симптоми, према овој студији:

Први дан – Пацијенти имају грозницу. Такође, могу осјетити умор, бол у мишићима и сув кашаљ. Мањина је имала дијареју или мучнину један до два дана прије грознице.

Пети дан – Пацијенти могу имати отежано дисање, посебно ако су старији или ако од раније имају неке хроничне и теже болести. Центри за контролу и превенцију болести (ЦДЦ) кажу да су симптоми који се појаве два до 14 дана након излагања вирусу, висока температура, кашаљ и недостатак даха.

Седми дан – У просјеку седмог дана пацијенти буду примљени у болницу, показала је студија Универзитета у Вухану. То се углавном дешава ако имају диспнеју, односно недостатак даха.

Осми дан – У овом тренутку, пацијенти који се сматрају тежим случајевима (њих 15 посто према кинеском ЦДЦ) развијају акутни респираторни дистрес синдром (АРДС), односно синдром акутног плућног едема, болест која се јавља када течност испуњава плућа. АРДС може бити фаталан.

Десети дан – Ако пацијенти имају погоршање симптома, онда ће бити примљени на одјељење интензивне његе. Ти пацијенти вјероватно имају више болова у стомаку и губитак апетита него пацијенти с блажим симптомима.

Дванаести дан – Најчешће се дванаестог дана завршава грозница, али кашаљ може да потраје и дуже. Код преживјелих, диспнеја би престала након, отприлике, 13 дана.

Опоравак људи и излазак из болнице

Седамнаести дан – Највише људи опоравило се, у просјеку, након двије и по седмице и отпуштено је из болнице. Но, најтежи случајеви завршавали су се смрћу, у просјеку, 18. или 19. дана.

Међутим, први симптоми можда се неће појавити одмах након што се особа инфицира. Здравље пацијената с корона вирусом може да се погорша чак и након што су примљени на лијечење.

(Аваз)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Зељко

05.04.2020 17:38

Сауна мајка !

ОДГОВОРИТЕ