Ево зашто купују тоалет папир у великим количинама

Разлози масовне куповине производа и основних потрепштина, конкретно, тоалет папира, условљени су тиме што људи због ширења вируса корона осјец́ају да не владају ситуацијом, објашњава замјеник директора Института за психологију на берлинској клиници "Цхарите" Ханс-Кристијан Гунг.

Занимљивости 19.03.2020 | 09:12
Ево зашто купују тоалет папир у великим количинама

Њемачки психолог истиче да се оваквих ситуација људи плаше и гнушају, док истовремено куповина материјалних потрепштина има умирујуц́и ефекат на њих.

"Човјека плаше ситуације које су ван његове контроле. И поред све жеље, тешко да може било чиме да се смири, па га у том смислу умирују куповина и прављење залиха. Када је ријеч о изолацији и ограничењу као пријетњи, постоји жеља да се материјална ограничења сведу на минимум”, појашњава стручњак.

Гунг још истиче да неки психолози виде случајеве куповине залиха тоалет папира, као борбу против одвратности на физичком нивоу, проузроковану страхом због настале ситуације.

Према његовим ријечима, људи се руководе рационалним аргументима, правец́и залихе и бирајуц́и ствари с великим роком трајања, као што је конзервирана храна или купујуц́и оно што свакако знају да ц́е им затребати у будуц́ности. Тоалет папир се ту уклапа по оба критеријума: није кварљив и неопходан је.

Њемачки психолог је још истакао да понашање средине такође нагони људе на додатне куповине у екстремним ситуацијама. Ово је условљено тиме што човјек који види како други људи праве резерве не жели да се нађе међу онима који на крају нису добро процијенили ситуацију.

(Спутњик)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Зоран

19.03.2020 10:47

Док има воде не трошим паре за тоалет папир, имам друге приоритете.

ОДГОВОРИТЕ