Забрана окупљања и рада угоститељима до 30.03.2020.

Републички штаб донио је закључак о обавезном спровођењу мјера за реаговање на појаву болести изазване новим вирусом корона с циљем спровођења ванредних мјера за спречавање и сузбијање заразних болести, те заштите и спасавања становништва који ступа на снагу даном доношења, саопштено је из Бироа Владе Републике Српске за односе с јавношћу.

Република Српска 18.03.2020 | 22:05
Забрана окупљања и рада угоститељима до 30.03.2020.

До 30. марта забрањују се сва јавна окупљања, рад угоститељским објектима свих категорија, рад свадбеним салонима, рад фитнес центрима (фитнес, боди-билдинг клубовима и случним облицима организовања), рад базенима, велнес и спа центрима засебно и у склопу хотелског смјештаја, рад дјечјим играоницама, пијацама, приватним стоматолошким амбулантама, рад приређивача игара на срећу, спортских организација и школа спорта, те тренинга и организовања такмичења за спортисте свих категорија.

Закључком се ограничава рад у трговачким центрима од седам сати до 18 часова, гдје могу радити само трговине прехране/робе широке потрошње, апотеке и пољоприврене апотеке ако се налазе у тржном центру, трговине прехране/робе широке потрошње, трговине сточне хране и трговине на велико од седам сати до 18 часова, драгсторима и субјектима који обављају дјелатност производње хљеба, пецива, свјеже тјестенине и колача (искључиво у погледу продаје њихових производа) од седам сати до 22 часа. 

Из Штаба наводе да рад у овим субјектима треба организовати уз предузимање мјера као што су ограничавање броја људи који истовремено могу бити у затвореном продајном простору, тако да се на улазу регулише број особа које истовремено могу улазити, испред благајни означити и организовати размак између купаца од најмање једног метра, у затвореном продајном простору потребно је омогућити брз проток купаца, брз излазак из објеката и мјере дезинфекције и појачане хигијене.

Јавним кухињама дозвољен је рад преко шалтера, без услуживања/послуживања у објектима, достава животних намирница је дозвољена од седам сати до 18 часова за оне субјекте који су регистровани за обављање те дјелатности уз максималне мјере хигијене и сигурности које ће контролисати контролни органи.

Хотели, мотели и хостели могу пружати услуге смјештаја у свом простору за своје госте, а услуге хране и пића само за госте хотела, мотела и хостела.

Бензинске пумпе и гасне пумпне станице могу да раде без ограничења када је ријеч о продаји горива, других нафтних деривата и гаса, са ограничењем за дио бензинске пумпе у којем је смјештен продајни објеката од седам сати до 18 часова.

Апотеке и пољопривредне апотеке могу да раде без промјене радног времена, уз ограничење броја људи који истовремено могу бити присутни у истом продајном простору, тако да се на улазу регулише број особа које истовремено могу улазити, испред благајни треба означити и организовати размак између купаца од најамање једног метра, а у затвореном продајном простору омогућити брз проток купаца, брз излазак из објеката и мјере дезинфекције и појачане хигијене.

Републички органи управе и органи јединица локалне самоуправе и остали субјекти који врше јавна овлаштења дужни су да организују свој рад тако да у свим организационим јединицама републичких органа управе и органа јединица локалне самоуправе и осталих субјеката који врше јавна овлаштења организују рад са минималним бројем потребних извршилаца на лицу мјеста, а остала лица да упуте на рад од куће или рад код куће.

На улазу у све службене просторије ових органа, које пружају услуге грађанима, треба ограничити број особа које истовремено могу да уђу и бораве у просторијама органа, онемогућити задржавање у просторијама органа и прављење дужих редова у затвореном простору.

Наложено је и одржавање растојања између грађана у затвореним просторима управе од најмање једног метра уз предузимање мјера дезинфекције и појачане хигијене.

Домови здравља ће реорганизовати свој рад по усаглашеним препорукама и закључцима ресорног министарства.

При томе ће се организовати за пружање здравствене заштите примарно особама које могу бити заражене вирусом корона, приоритетно и без задршке спроводити мјере анкетирања лица која су била у контакту са зараженим, са предлагањем кућне изолације за све особе првог контакта и достављати Институту за јавно здравство и надлежним институцијама све тражене податке у складу са препорукама.

За домове здравља обавезно је и да организују без прекида (24 часа) службу јављања, давања одговора и услуге лицима која ће се јављати због уласка у земљу на граничним прелазима, пружање стоматолошких услуга у хитним случајевима уз поштовање свих превентивних мјера.

Инспекцијски надзор над спровођењем овог закључка спроводи Републичка управа за инспекцијске послове путем надлежних инспектора и инспектора у саставу јединица локалне самоуправе и Комунална полиција.

Јединице локалне самуправе дужне су да своје акте усагласе са овим закључком, те да у складу са епидемиолошком ситуацијом на својој територији, донесу и рестриктивније мјере у односу на мјере донесене овим актом.

Републички органи управе и органи јединица локалне самоуправе, те правна лица која врше јавна овлаштења дужни су у случају доношења аката или измјена у начину рада без одгађања да доставе извјештај стручно-оперативном тиму формираном за потребе Републичког штаба за ванредне ситуације.

(Српскаинфо)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Борац

18.03.2020 21:16

Људи стимулисите медицинко особље. Они су највеце зртве у свему овоме. Хоцете да останемо без њих?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маја

18.03.2020 21:32

И трговце, такодје...

Name

А

18.03.2020 21:55

До када ће трајати све ово?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Душан

18.03.2020 22:03

То су многи питали бога а он се расплако...а што плачеш питају га ....па плачем јер ни је незнам крај овоме........

Name

Xx А

19.03.2020 05:41

Ово це трајати све док СЕ народ неопамети??

Name

Никола

19.03.2020 06:19

3-4 мјесеца сигурно. Катастрофа.

Name

Страсно

19.03.2020 06:51

Све је стало.Бједа јадна це највисе осјетити.

Name

синип

19.03.2020 00:03

А Давида, ко га је убио, а?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаффа

19.03.2020 05:38

Ој државо, како да преживи приватни сектор? Шта ће људи који имају фризерски салон, кафић, кројачи, неку трговину? Они редовно плаћају држави намете, ред је да држава сад плати њима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Огорцена

19.03.2020 06:11

Стацемо ми мали подузетници фризери козметицари од цега зивјети нигдје нас нема ни у којој категорији за помоц

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јој

19.03.2020 06:16

У Србијии овима са 60-65 година не дају на улицу а код на такви раде у шалтер салама.

ОДГОВОРИТЕ