Србац: Повећан број грађана у кућној изолацији

На подручју општине Србац у последња 24 часа нису забиљежени нови случајеви оболијевања од корона вируса, али је повећан број лица под здравственим надзором и у кућној изолацији, изјавио је командант Штаба за ванредне ситуације и начелник ове општине Млађан Драгосављевић.  

Република Српска 18.03.2020 | 20:41
Србац: Повећан број грађана у кућној изолацији

Он је саопштио и радосну вијест да су стигли негативни налази за  двије особе за које се сумњало да су заражене вирусом корона, јер су имале симптоме  ове заразе.

„Ово је радосна вијест јер се радило о лицима која су имала велики број контаката са другим лицима, која су због тога стављена под здравствени надзор. Под овим надзором је укупно је 14 особа, која су имала директан контакт са до сада једином особом зараженом вирусом корона из ове општине, али су на срећу и они за сада у добром здравственом стању“, рекао је Драгосављевић.

У  кућној изолацији налази 153 лица, стотуибну више него претходног дана, која су дошла из земаља које су погођене овом заразом, којима су издата рјешења по њиховом доласку кући.  Ни они немају никаквих симптома болести али су, такође, под сталним надзором ради поштовања превентивних мјера изолације.

Епидемиолог Дома здравља Србац Тамара Никичевић упозорила је на недостатак потребне медицинске опреме за здравствене раднике, као што су специјална одијела, капе, маске, обућа и дезинфекциони материјал и апеловала на локалне и републичке инстутуције да овај  проблем што прије ријеше.  

Дом здравља је до сада добио свега 25 одијела преко Институза за јавно здравство Републике Српске. 

(БН/С.К.)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Овако

18.03.2020 20:00

Немају ни медицинско особље заштиту, како онда да имамо ми. Гдје је сад закон за такво нешто? Заштита на раду? Ништа овдје не фунлционише. Молимо само Бога да се ово не прошири.

ОДГОВОРИТЕ
Name

П

19.03.2020 05:43

Највећи проблем је што се људи који би требали бити у самоизолацији тога не придржавају него и даље излазе из куће, обилазе друге, иду по трговинама и више него прије ове епидемије. Више се не зна ко је с ким био у контакту од тих људи. Мислим и да је заражени имао више од 14 контаката јер се он баш потрудио да се сретне са што више људи. Неписмени смо до даске, ово је најбољи примјер. Недостатак медицинске опреме за здравствене раднике није ништа ново, само до сада нисмо толико знали за овај проблем. Проблем ће бити нерјешив ако се и ти људи још заразе а велике су прилике да хоће. Незаштићени су и људи који обилазе људе који су у самоизолацији, почев од полиције, инспекције, цивилне заштите. Ово се не може аутоматски зауставити али се може ублажити одговорним понашањем, а тога је јако мало. Такође, у опасности су и људи који раде у приватним предузећима, јер су они наставили са послом. А тек је почело, јер лично очекујем врхунац ове епидемије за неких двадесетак дана.

ОДГОВОРИТЕ