Обезбијеђене двије лабораторијске опреме за тестирање

- За лабораторије у Бањалуци и Сарајеву обезбијеђена је вриједна помоћ у виду медицинске лабораторијске опреме за тестирање на вирус корону, изјавио је национални координатор за сарадњу са Међународном агенцијом за атомску енергију (ИАЕА) Зоран Тешановић.

Босна и Херцеговина 18.03.2020 | 13:20
Обезбијеђене двије лабораторијске опреме за тестирање

Ову иницијативу ентитетским министарствима здравља упутила је Регулаторна агенција за радијациону и нуклеарну безбједност БиХ, а национални координатор за ИАЕА упутио је захтјев за помоћ Међународној агенцији за два медицинска и један ветеринарски лабораторијски сет.

Тешановић је навео да ће слиједом ових иницијатива и цијенећи своју улогу у систему УН, ИАЕА за БиХ одмах обезбиједити један, а ускоро ће испоручити још један сет медицинске лабораторијске опреме, заједно са неопходним реагенсима и опремом за заштиту људи на обради и преузимању узорака са терена до лабораторије под повећаним био-безбједносним условима.

Према његовим ријечима, за лабораторијска стручна лица у надлежним установама који ће радити на овој опреми врло брзо биће обезбијеђен двоседмични тренинг.

Тешановић је појаснио да поменути сет опреме укључује и кабинет за био-безбједност класе три, који препоручује Свјетска здравствена организација, као и тестове, који ће бити од огромног значаја за унапређење тестирања на вирус корона, како за вријеме ове пандемије, тако и за будући рад.

"Ово је огроман допринос рјешавању овог проблема у БиХ, имајући у виду и апел Свјетске здравствене организације о потреби што већег и бржег тестирања на вирус корона. Њихова порука јесте да је тестирање кључно", наглашава Тешановић.

Он је навео да је са овом опремом могуће урадити 96 тестова дневно.

"Укупна вриједност опреме коју добијамо је 250.000 евра по једној лабораторији. Први сет ове опреме биће испоручен Универзитетском клиничком центру (УКЦ) Републике Српске, гдје је тренутно хоспитализован и дијагностикован највећи број позитивних случајева у БиХ. Пријемом ове опреме, УКЦ се обавезује да услуге ове опрему кроз сарадњу стави на располагање и свим другим здравственим центрима у БиХ", објашњава Тешановић.

Према његовим ријечима, други сет лабораторијске опреме биће упућен у УКЦ-у Сарајево под потпуно истим условима.

Он каже да Завод за клиничку микробиологију УКЦ Републике Српске тренутно нема ниво био-безбједности три, што ће са овом опремом моћи да постигну и што би требало да много унаприједи ниво услуга за пацијенте, као и заштиту здравствених радника у овом кључном тренутку.

Тешановић је истакао одличну сарадњу са Сталном мисијом БиХ у Бечу, која је овом приликом била од помоћи, а посебно напоре амбасадора Синише Бенцуна. 

(БН/Срна)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Скептик

18.03.2020 12:37

Добро, корону смо ријешили, али шта ћемо са мигрантима...Ердоган само што није пустио њих милион...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац Р СРПСКЕ

18.03.2020 12:43

СТА БИ СВЕ ЗДРАВСТВО ИМАЛО ДА СКРБИЦ ДОДИК И ОСТАЛА БАГРА НИЈЕ ПОКРАЛА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

18.03.2020 14:29

Која биједа смо ми.

ОДГОВОРИТЕ