"Више него икад потребан сваки облик солидарности"

Предсједништво БиХ је на данашњој сједници усвојило низ закључака и мјера везаних за пандемију ЦОВИД 19 за које сматрамо да их је потребно предузети, изјавио је за Фену предсједавајући Предсједништва Босне и Херцеговине Жељко Комшић након одржане ванредне сједнице.

Босна и Херцеговина 16.03.2020 | 20:52
"Више него икад потребан сваки облик солидарности"
Комшић је предсједавао сједницом путем видео линка, с обзиром на чињеницу да је у обавези поштовати мјере самоизолације, након прошлоседмичене радне посјете Канади.

"Радићемо у континуитету, а са друге стране затражено је од свих надлежних институција да редовно извјештавају Предсједништво БиХ о предузетим мјерама", навео је Комшић.

Похвалио је одговорност грађана у односу према пандемији, али и напоре институција државе који се подузимају по томе питању.

"Морам похвалити напоре које по питању кризе подузимају институције државе, и поздравити одговорност грађана који прате упуте надлежних органа и тиме не допуштају да у овим тренуцима завлада паника и опште несналажење.
 
Вјерујем да ће се формирањем Координационог тијела Босне и Херцеговине за заштиту и спашавање, што је један од захтјева, дати још снажнији одговор на постојеће изазове", казао је Комшић у интервјуу за Фену.
 
Да би пребродили кризу потребно је, додао је он, и да институције дају заједнички одговор и да у свему томе цјелокупна јавност буде конструктивна.

"Још увијек имамо мало времена да учинимо оно што многе друге западне земље већ чине и ја знам да ми имамо и снаге и памети да ублажимо кризу. Али то ће се десити само под условом да заједно радимо, што вјерујем да можемо и хоћемо", рекао је Комшић.

Предсједавајући Комшић казао је како је закључено да се број граничних прелаза сведе на минимум, као и то да је Предсједништво БиХ наредило Оружаним снагама да све своје ресурсе ставе у циљу заштите од пандемије, додајући да је подржана иницијатива о увођењу карантина на граничним прелазима, те кориштењу војне опреме у те сврхе сходно потребама и захтјевима надлежних институција.
 
"Карантин и самоизолација у трајању од најмање 14 дана су од животне важности ради превенције и објективне опасности, стога су потребне такве одлучне мјере", рекао је Комшић.

Осврнуо се и на економски аспект кризе и изазова с којима се суочава домаћа економија, наводећи да су у овом тренутку потребне храбре мјере.

"Када је ријеч о економском аспекту кризе, реалност говори промет роба треба регулисати олакшаним режимом, уз придржавање санитарних стандарда, али се такођер морају подузети мјере од стране свих нивоа власти како би се ублажиле посљедице кризе на пословање привредних субјеката у БиХ и запослених у тим субјектима", навео је Комшић.

На крају, предсједавајући Комшић је потцртао да је данас више него икад потребан сваки облик солидарности и разумијевања.

"Солидарност коју видимо међу грађанима потребно је пресликати на све оне који данас обављају одговорне позиције, јер ово није тренутак за било каква лична или страначка надметања. Грађани с правом очекују максималну озбиљност и одговорност", закључио је Комшић.
 
(Фена)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Зоки

17.03.2020 07:06

Прва паметна одлука предсједниства.. Надати се да није и задња!

ОДГОВОРИТЕ