Градови и општине у РС донијели мјере због вируса корона

У цијелој Републици Српској данас је уведено ванредно стање због новог вируса корона.

Република Српска 16.03.2020 | 18:10
Градови и општине у РС донијели мјере због вируса корона

Доношењем ове одлуке снаге за заштиту и спасавање сходно Закону о заштити и спасавању у ванредним ситуацијама стављају се под команду Републичког штаба за ванредне ситуације.

Већина градова и општина је поступила у складу са новонасталном ситуацијом, па су увели низ превентивних мјера, сличне онима које су синоћ уведене у Бањалуци.

У Добоју је проглашена ванредна ситуација с циљем превенције ширења вируса корона, одлучио је данас градски Штаб за ванредне ситуације.

Градоначелник Добоја Борис Јеринић рекао је да се за овом одлуком посегнуло како би се лакше спроводиле репресивне мјере за оне који се оглушавају о наредбе, а уједно да би локални привредни капацитети и друга правна лица ставили на располагање своје ресурсе Штабу за ванредне ситуације.

Штаб за ванредне ситуације града Добоја одлучио је данас да до 23. марта забрани рад свим угоститељским објектима, услужним дјелатностима /занатству/ у којима се остварује непосредан блиски контакт са клијентима, осим такси службе, свадбеним салонима, фитнес центрима, дјечијим играоницама и пијацама на подручју града.

У периоду од 7.00 до 18.00 часова ограничава се рад трговачким центрима - могу радити само трговине прехране/робе широке потрошње и апотеке, те трговине сточне хране.

Од 7.00 до 22.00 часа ограничава се рад субјектима који обављају дјелатност производње хљеба, пецива, свјеже тјестенине и колача искључиво у оквиру продаје њихових производа.

У овим објектима потребно је ограничити број људи који истовремено могу бити присутни у затвореном продајном простору, тако да се на улазу регулише број особа које истовремено могу ући, испред благајни треба означити и организовати размак између купаца од најмање један метар, те омогућити брз проток купаца, брз излазак из објеката и повећане мјере дезинфекције и хигијене.

Јавним кухињама дозвољен је рад преко шалтера без услуживања/послуживања у објектима. Достава животних намирница дозвољена је од 7.00 до 18.00 часова за субјекте који су регистровани за обављање те дјелатности, уз максималне мјере хигијене и сигурности које ће контролисати контролни органи.

Хотели, мотели и хостели могу пружити услуге у свом простору за своје госте, а услуге хране и пића само за госте хотела, мотела и хостела.

Бензинске пумпе раде без ограничења када је ријеч о продаји горива и других нафтних деривата, са ограничењем од 7.00 до 18.00 часова за дио бензинске пумпе у којем је смјештен продајни објекат.

Апотеке и пољопривредне апотеке радиће без промјене радног времена, уз предузимање мјера да се ограничи број људи који истовремено могу бити присутни у затвореном продајном простору, тако да се на улазу регулише број особа које могу истовремено улазити.

Градска управа и градске службе од данас се организују тако да у свим организационим јединицама ради минимални број потребних извршилаца, а остала лица се упућују на рад од куће или рад код куће.

Начелник општине Братунац Недељко Млађеновић изјавио је да у овој општини нема регистрованих случајева заразе вирусом корона, али да се у кућној изолацији налази 13 лица која су дошла из других подручја, те да ће након прекида рада факултета у Србији и повратком студената кућама тај број наредних дана порасти.

У Братунцу гдје је данас одржан састанак проширеног Штаба за ванредне ситуације на којем су утврђене мјере заштите од вируса корона на подручју ове општине.

"Предузећемо све мјере заштите у складу са препорукама Владе Републике Српске и институција БиХ. Данас ћемо одржати састанак и са привредницима, како бисмо на подручју цијеле општине провели мјере заштите од вируса корона", рекао је Млађеновић новинарима.

Он је најавио да ће, осим дезинфекције објеката и свакодневног прања улица, бити донесене одлуке које се односе на јавни превоз и ограничени рад угоститељских, трговачких и других радњи до 18.00 часова.

"Комунална полиција ће контролисати спровођење одлука и мјера које доносимо, а сви инспектори радиће са санитарним инспектором, како би се могла пратити лица која су у кућној изолацији да ли поштују прописане мјере", истакао је Млађеновић.

У Шековићима међу мјерама и појачан режим одвоза смећа

Координационо тијело општине Шековићи за планирање, спровођење и праћење активности везаних за појаву вируса корона донијело је данас низ наредби и мјера чији је циљ заштита становништва и спречавање ширења заразних болести.

У саопштењу, које је потписао начелник Шековића Момир Ристић, наведено је да је Координационо тијело усвојило наредбу о превентивним мјерама против ширења вируса корона, наредбу о санитарно-хигијенским мјерама чији је циљ заштита становништва и радника, те наредбу локалном Комуналном предузећу "Комуналац" о појачаном режиму одвоза смећа, пражњења контејнерских посуда и прању јавних саобраћајних површина.

Наредбом о превентивним мјерама је до 18.00 часова ограничен рад угоститељских и трговинских објеката, забрањен је рад свадбених салона, те организовање музике уживо у угоститељским објектима.

Фирмама које обављају дјелатност производње хљеба и пецива ограничен је рад од 6.00 до 12.00 часова, и то искључиво за потребу продаје њихових производа, док је наређено и скраћивање радног времема недјељом за све маркете и продавнице, који ће радити од 8.00 до 13.00 часова.

"Сва лица која су путовала и боравила у земљама у којима је забиљежена појава вируса корона, а била су у контакту са зараженим, сумњају на обољење или су боравили у здравственој установи гдје се лијече заражени од вируса корона, дужна су да се јаве на телефоне Дома здравља или Полицијске станице - 124 или 122.

Препоручујемо свим грађана да предузму све потребне санитарно-хигијенске мјере у складу са препорукама Института за јавно здравство Републике Српске", наведено је у саопштењу из општине Шековићи.

У Прњавору уведена два нова телефонска броја

Начелник општине Прњавор Дарко Томаш рекао је данас да ће од 16.00 часова бити уведена два нова телефонска броја, због преоптерећености постојећих линија за пријављивање лица која су допутовала у ово мјесто из земаља са високим ризиком од вируса корона.

"Са терена имамо информације да бројеви телефона служби често нису доступни или су заузети јер се морају сваком појединцу детаљно објаснити правила понашања у самоизолацији, због чега уводимо још два нова 065/ 074 - 004 и 065/ 074 – 664, која ће бити доступна 24 часа. Уколико буде потребе ставићемо и друге службе општине на располагање и увести додатне линије", истакао је на конференцији за новинаре Томаш, који је и командант Штаба за ванредне ситуације.

У складу са препорукама Владе Републике Српске Општински штаб за ванредне ситуације Источно Ново Сарајево данас је наложио ограничења и рестрикције којом се регулише рад трговинских, занатских, услужних и других објеката и служби на територији ове локалне заједнице с циљем онемогућавања ширење вируса короне.

Наредба Општинског штаба за ванредне ситуације Источно Ново Сарајево ступа на снагу одмах и забрањује се рад угоститељских објеката, свадбених салона, фитнес центара, дјечијих играоница, кладионица и пијаце до 23. марта ове године.

Рад трговачких ценатра се забрањује у дане викенда, док се од 7.00 до 18.00 часова ограничава рад трговине прехране и робе широке потрошње.

Наредбом се организје рад општинске управе и Дома здравља, сходно препорукама ресорних министарстава Републике Српске.

Општински штаб за ванредне ситуације у Вишеграду је на данашњем састанку донио одлуку о забрани рада градске пијаце до 23. марта, због превентивних мјера и могућег ширења вируса корона.

На састанку Штаба за ванредне ситуације одлучено је и да од данас неће радити кладионице, а угоститељски објекти од сутра.

Начелник општине Вишеград Младен Ђуревић сматра да је ова општина на вријеме предузела све потребне мјере које су препоручили Влада Републике Српске и друге надлежне институције, као и неке интерне мјере.

"Донијели смо одлуку и одредили број телефона да старијим грађанима, за које се не препоручује да излазе из својих станова и кућа, обезбиједимо све потребне намирнице. Све што им буде неопходно биће достављено на њихове кућне адресе", навео је Ђуревић и нагласио да је обавеза општинске управе да донесе одлуке о забрани рада како би спријечила да у Вишеграду буде забиљежен иједан случај вируса корона.

Он је позвао суграђане да буду прибрани, да помогну и не одмажу јер са оваквим вирусом, који се брзо шири, може доћи до несагледивих посљедица.

У Зворнику су данас дезинфиковани шеталиште поред Дрине и плато љетне позорнице испред Народне библиотеке и музејске збирке, у складу са закључком Координационог тијела града за планирање, спровођење и праћење активности у вези са појавом вируса корона.

Дезинфекција је обављена у Дјечијем вртићу "Наша радост", Градској управи, на игралишту Основне школе "Свети Сава", дјечијем парку, те на јавним површинама испред Опште болнице и Дома здравља.

Обавезна дезинфекција биће настављена и у другим јавним објектима.

Координационо тијело града Зворника наредило је дезинфекцију свих јавних објеката и површина, те средстава јавног превоза, посебно паркова, шеталишта и дјечијих игралишта.

Начелник општине Угљевик Василије Перић, на приједлог општинског Штаба за ванредне ситуације, донио је наредбу о спровођењу ванредних превентивних мјера ради спречавања ширења вируса корона, међу којима је и забрана рада свим угоститељским објектима, осим хотела којима је дозвољено да у оквиру ресторана служе храну и пиће за своје госте.

Овом наредбом забрањен је рад занатско-услужним радњама, осим аутомеханичарских, свадбеним салонима, теретанама и сличним облицима организовања, наводи се у саопштењу.

Такси превоз је дозвољен под условом да се редовно спроводе мјере дезинфекције.

Штаб за ванредне ситуације препоручује да родитељи од сутра дјецу не шаљу у вртиће.

Препоручује се Дјечијем вртићу "Душко Радовић", вртићу "Мали Принц", Предшколској установи Клуб за дјецу "Пинокио" да свој рад сведу на минимум капацитета неопходних за смјештај дјеце у случајевима да родитељи не могу обезбиједити неки други вид чувања дјеце.

У оквиру наредбе ограничава се рад од 7.00 до 18.00 часова трговинама прехрамбене робе широке потрошње и трговинама сточне хране, субјектима који обављају дјелатност производње хљеба, пецива, свјеже тјестенине и колача /искључиво у погледу продаје њихових производа.

Превентивне мјере и у Гацку

Начелник општине Гацко Милан Радмиловић донио је данас наредбу којом се, због сузбијања ширења вируса корона, забрањују сви јавни скупови, рад вртића, угоститељских објеката, свадбених салона, теретана и салона забаве, изузев хотела и мотела гдје је ресторански дио дозвољен само за госте тих објеката.

Наредбом се радно вријеме трговачких радњи и фризерских салона ограничава до 18.00 часова, док је пекарама радно вријеме ограничено до 22.00 часа.

Апотеке раде по устаљеном радном времену, уз редукован број улазака.

Општина Гацко ће обезбиједити свакодневно прање и дезинфекцију улица и јавних површина, а пословни субјекти /трговинске радње, апотеке и фризерски салони/ који су изузети од забране рада, дужни су да свакодневно дезинфикују своје просторије. 

(Агенције)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Скептик

16.03.2020 17:18

Баја би требао искористити ову фрку са короном и прогласити независност. Свијет сад има већих брига, па чак и Федерација...нико не би примјетио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Софија

16.03.2020 17:33

Да ли постоји број на који се могу пријавити градјани који су за викенд допутовали из заразених земаља те се на сва уста хвале тиме,ја сам данас била у банци гдје инострани пензионер од 70так година дрзи предавање како је цео свет луд како је он изасао из заразене области гдје сви ходају нормално и како га нико није зауставио на граници,на констатацију да треба бити у изолацији рекао је,,ха ха ја сам здравији од тебе,ако ти смета изадји напоље,,могу ли се овакви профили људи пријавити гдје,мој град је само на Бадњи дан био посеценији у односу на данас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јовица

16.03.2020 17:50

Заиста смијесно питање ако мислис да је заразен или ако сири гласине лијепо отидји до прве полицијске станице и пријави слуцај. А ако не знас име цовјека само у пријави реци о којој банки се ради гдје је он то прицао и у колико је то сати био и он це га наци. Наравно понављам: ако мислис да требас да га пријавис или се тиовде само правис вазна

Name

Бањалукаааа....

16.03.2020 18:55

Ма дзаба у бањалуци блокада авега кад на граници пусте и ко несто упису..па као иди куци у изолацију..ко.ми смо досљедни ... Па они прво иду да виде рају бабе деде кумове..изљу бе се..па онда це у карантин..нидје везе ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ

16.03.2020 19:50

Која глупост скрацивати радно вријеме!!! Хало људи имал овде ико нормалан и паметан. Са скраценим временом, стварају се веце гузве и веци контакти људи сви це позурити да купе и створице се веца гузва. Има ли овде ико мозга и разум.

Name

Милици

16.03.2020 20:21

Код нас нема ни мјера,ни забрана,ни дезинфекције!Нико од особа које су досле из иностранства прије данасњег дана није у изолацији а нема велике разлике да ли су стигли јуце или данас!

ОДГОВОРИТЕ