Савјет стручњака: Како се лијечити у самоизолацији

Опоравак: Пацијент са ковидом-19 треба да борави у посебној соби, коју не сме да напушта без маске, мора да избјегава контакт са укућанима и да добром храном и одмором јача имунитет

Србија 16.03.2020 | 10:35
Савјет стручњака: Како се лијечити у самоизолацији

Половина пацијената у Србији који су заражени корона вирусом налази се на кућном лијечењу, а за њихов опоравак је, како кажу стручњаци, најбитније да се здраво и балансирано хране - храном богатом цинком, квалитетним месом, воћем, поврћем и супама, али и да редовно спавају и избјегавају алкохол и дуван.

Како би заштитили своје укућане и спријечили даље ширење заразе, неопходно је да обољели имају посебну собу за изолацију, посебан прибор за јело и да само са маскама напуштају просторију у којој су изоловани.

Све дезинфиковати

Епидемиолог др Предраг Кон каже да је за пацијенте у кућној изолацији најбитније да ојачају свој имунитет, али је изузетно важно и спријечити даље ширење заразе.

- Из тог разлога, битно је да се за пацијенте у стану обезбиједи посебна соба за изолацију, коју он не смије напуштати без маске ни кад, примјера ради, иде до тоалета. Неопходно је да се асепсолом дезинфикују површине с којима је пацијент имао контаката - намјештај, кваке, ручице од полица и слично - објашњава Кон и додаје да чланови породице треба да избјегавају да са обољелим проводе дуже време у истој просторији.

- Породица не треба заједно да се храни са зараженим пацијентом, за којег би требало издвојити и посебан прибор за јело. Особа која је заражена свакако не треба да излази из стана да набавља намирнице, већ то треба да учине његови најближи уколико немају никакве симптоме - објашњава Кон.

Др Татјана Радосављевић, пулмолог, објашњава за Курир да се у изолацији налазе и они који су обољели, али и пацијенти који немају симптоме, али су дошли из заражених подручја или имали контакт с неким од обољелих.

Јачање имунитета

- И за једну и за другу групу пацијената најбитније је јачање имунитета, јер је то, и спрјечавање даље заразе, једини вид борбе против вируса. Имунитет се, прије свега лечи здравом исхраном - храном богатом амино-киселинама, протеинима, угљеним хидратима и цинком. То значи конзумирање воћа, поврћа, квалитетног меса, бијелог лука, супа и што више течности - објашњава Радосављевићева и додаје да суплементи и витамински препарати нису неопходни ако је исхрана избалансирана.

Редован сан и избјегавање алкохола и дувана је такође веома важно за имунитет: - Обољели од короне, као и они за које се само сумња, треба да буду у контакту са љекарима и да се с њима консултују уколико дође до погоршања стања.

Останите код куће

Дарија Кисић Тепавчевић, замјеница директора Института „Батут“, каже да већина оних који дођу у контакт с корона вирусом неће ни знати да га имају или ће имати благе симптоме као што су блага температура, слабост, малаксалост, бол у мишићима. - Уколико имамо било који од симптома, треба да останемо код куће како не бисмо ширили око себе инфекцију - нагласила је Тепавчевићева.

(Курир.рс/ Ружица Кантар  Фото: Драгана Удовичић)

Коментари / 0

Оставите коментар