Већи дио Европе може задесити сценариј из Италије

Неки од најбољих свјетских стручњака који прате ширење корона вируса предвиђају да би се већи дио Европе за неколико седмица могао суочити с наглим повећањем броја случајева заражених корона вирусом и ситуацијом сличној оној у којој се нашла Италија.

Свијет 16.03.2020 | 08:36
Већи дио Европе може задесити сценариј из Италије

Математички модели које су епидемиолози развили за праћење вируса показују оштру путању заразе у Шпанији, Њемачкој, Француској и Великој Британији. Шпанија, која је у петак прогласила ванредно стање, показала је забрињавајући експоненцијални раст, казали су стручњаци.

"Многе земље ће слиједити примјер Италије ако не уведу строжије мјере", рекао је Бењамин Маиер, истраживач у Институту Роберт Коцх.

Сличан сценариј могао би задесити и САД, али предвиђање отежава недовољно распрострањено тестирање. Један модел за Америчку асоцијацију болница предвиђа најгори могући сценариј, онај са стотинама хиљада смртних случајева, пише Тхе Wасхингтон Пост.

"Италија је отприлике двије седмице испред Британије и остатка Европе", рекао је Францоис Баллоуx, директор Института за генетику Универзитета у Лондону.

Ирски љекари у петак су у писму Бритисх Медицал Јоурналу упозорили да је та земља тачно 14 дана иза Италије.

Дирк Броцкманн, професор с Универзитета Хумболдт у Берлину, који се бави заразним болестима за њемачки институт Роберт Коцх, рекао је да поглед на број потврђених случајева у одређеном тренутку може бити погрешан.

Проматрања епидемиолога показују да се инфекција, уколико се не контролише, удвостручава отприлике сваких пет дана, а заражени појединци у просјеку могу пренијети вирус на око 2,5 особе. То значи да би земља попут Шпаније за мјесец могла имати 25.000 заражених појединаца.

"То су бројке које епидемиолози очекују. Мислим да је велика вјероватноћа да сви идемо путем Италије", рекао је Роy Андерсон, професор заразних болести на Империал колеџу у Лондону.

И Ангело Пан, епидемиолог из Италије, упозорио је да без ефикасних мјера сличан сценариј очекује Француску, Њемачку, а можда и САД.

"Само је питање времена. Мислим да смо можда 10 дана испред", казао је Пан.

Упркос затварању школа, граница и проглашавању ванредних ситуација, неки стручњаци брину да владе не чине довољно за смањење стопе преноса, а због изостанка хитности губи се драгоцјено вријеме.

Стручњаци за заразне болести кажу да је могуће да се број случајева на сјеверној хемисфери повећа у марту, а затим почне да опада, ако се корона вирус покаже сезонским, као обична грипа.

Алеxандер Кекуле, њемачки виролог који предводи Институт за медицинску микробиологију на Универзитету у Халлеу, казао је да није све изгубљено за земље које се суочавају с наглим порастом обољелих.

Рекао је да се може направити огромна разлика уколико се дјелује унапријед, умјесто да се реагује на бројке које седмицама заостају за сликом на терену.

(Клиx)

Коментари / 0

Оставите коментар