Лијек против ХИВ тестирају за лијечење короне

Више од 379 лекова и терапија се, према подацима Регистра клиничких испитивања Кине, тренутно тестира како би се утврдила њихова ефикасност у борби са новим вирусом корона, али ни за један лек још увек није доказано да делотворно сузбија вирус.

Свијет 15.03.2020 | 21:55
Лијек против ХИВ тестирају за лијечење короне

На листи лекова који се тестирају могу се пронаћи антивирусни лекови, лекови за ХИВ, али и низ терапија традиционалне кинеске медицине.

НК ћелије, анти-ХИВ лек "лопинавир/ритонавир", антивирусни лек "триазавирин" и лек за лечење грипа "арбидол", али и студије за испитивање здравља и психолошког стања инфицираних вирусом корона налазе се на листи испитиваних лекова, терапија и студија у Кини за вирус корона (ЦОВИД-19). Ова листа свакодневно се увећава, а тренутно је 375 испитивања у току.

Специјалисткиња за вирусе и некадашња помоћница генералног директора за здравствене системе и иновације Светске здравствене организације (СЗО) Мари-Пол Киени (Марие-Пауле Киенy) за Радио Слободна Европа (РСЕ) наводи да нема сигурности да ће ова тестирања бити успешна.

"Али, спектар производа који се тестирају (укључујући и оне којима је Светска здравствена организација дала приоритет) и систематски кинески приступ сугерише да би третман са макар делимичном ефикасношћу могао да буде откривен наредних месеци", наводи она.

Киени додаје да се сва ова испитивања могу радити паралелно док год је број нових случајева заражених вирусом корона висок.

"Ако се број случајева смањи, кинеске власти ће највероватније морати да поставе приоритете и тестирају оне молекуле који имају највише шансе (да буду ефикасни, прим.аут)", рекла је она.

У једном од извештаја Светске здравствене организације наводи се да се "стотине клиничких испитивања које укључују лек ремдесивир, хлороквин, фавипиравир, хлорокин, реконвалесцентну плазму, ТЦМ и друге интервенције планирају се или су у току" и да је потребно адекватно и контролисано истраживање "са реалним критеријумима подобности и одговарајућом стратификацијом пацијената".

Киени додаје да се сва ова испитивања могу радити паралелно док год је број нових случајева заражених вирусом корона висок.

"Ако се број случајева смањи, кинеске власти ће највероватније морати да поставе приоритете и тестирају оне молекуле који имају највише шансе (да буду ефикасни, прим.аут)", рекла је она.

Период који је потребан за тестирање појединих лекова за које се верује да би могли да делују против корона вируса је различит, па се резултати за неке лекове могу очекивати наредних дана, док ће нека испитивања трајати више месеци.

Између осталих, лек "лопинавир/ритонавир", дониран је кинеским здравственим институцијама за "опционално експериментално лечење". Овај лек произведен у лабораторији у Чикагу у САД-у против ХИВ инфекције на тестирању је за корона вирус у Кини од 24. фебруара, а предвиђено време завршетка испитивања је 10. март.

Са друге стране, антивирусни лек "триазавирин" који је Русија, послала на захтев Кине на испитивање, тестираће се више месеци, до 28. маја 2020, према подацима из кинеског регистра клиничких испитивања. Иначе, "триазавирин" је руска агенција Тасс спомињала 2014. године као потенцијалну вакцину за вирус еболе, а вакцину је произвео Биофармацеутски технолошки центар у Уралу.

На листи потенцијално делотворних лекова налази се и руски лек "арбидол" за грип и друге вирусне инфекције који се тестира у комбинацији са анти-ХИВ леком "лопинавир/ритонавир".

Киени наводи и да би медији требало о овим клиничким испитивањима да извештавају са свешћу да се ниједан од лекова до сада није показао ефикасним и да је сваки појединачан лек "један од многих" који се тестирају.

Лекови и студије се такође тестирају и односе на различите групе пацијената. Предуслов за спровођење испитивања је, како је и наведено у регистру клиничких испитивања Кине, да пацијент да пристанак да узима дату терапију.

Неке групе лекова тестирају се на пацијентима који имају блажи облик овог вируса, док се други тестирају на пацијентима којима је вирус проузроковао промене на плућима. Иначе, према информацијама Института за јавно здравље Србије Милан Јовановић "Батут", код већине особа које су заражене овим вирусом развија се благо респираторно обољење, док се у 15% случајева развија тешка форма болести са компликацијама као што су упала плућа, респираторна инсуфијенција и у неким случајевима смртни исход.

Из Министарства здравља Србије, до краја рада на овом тексту, нису одговорили на питања РСЕ на који начин се и који лекови користе у лечењу заражених од вируса корона у Србији.

нфектолог и бивши директор Клинике за инфективне и тропске болести КЦС, проф. др Драган Делић за РСЕ каже да се заражени новим корона вирусом лече симптоматски (у зависности од симптома) и ради се, код тежих случајева, подршка дисајној функцији.

Он замера истраживачима што након епидемије вируса САРС, који је идентификован 2002, и МЕРС из 2012. године, није пронађен лек.

"Постоје покушаји, али нема антивирусног лека за нови корона вирус, покушало се са лековима за ХИВ, лековима рибавирининтерферон. Мени је криво што није искоришћено то време епидемије САРС-а и МЕРС-а, а било је писано и да се ради на вакцини", наводи он.

(РСЕ)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Мрква

15.03.2020 23:58

Ма нема од те хемије ниста јаране. Бог је дао лијек за све болести, проблем је сто су се људи отудјили од Бога. Убијају се, краду, лазу, убијају дјецу, силују зене, гомилају милијарде евра док сиромасни немају за хлеб итд... То су прави проблеми цовјецанства, а не неки Цовидчић19

ОДГОВОРИТЕ