Против короне најважнија исхрана и доста сна

Ако у наредним недељама не дође до експоненцијалног пораста оболелих од корона вируса, значи да предузете мере дају резултате, и да са њима треба наставити, каже епидемиолог Предраг Кон.

Србија 15.03.2020 | 17:38
Против короне најважнија исхрана и доста сна

"Ако смо ових, првих дана, имали просечно пет, шест оболелих дневно, и ако не ''скочимо'' на дупло или три пута више у једном дану у другој недељи дошли смо до неког жељеног резултата у прве две недеље", рекао је Кон у емисији "Осврт" на ТВ Б92.

Он је истакао да је важно да се ситуација и даље помно прати јер се некада дешава да и када се учини да је болест успорила дође до масовнијег обољевања.

Кон је навео да је јасно да је корона вирус у Србији у циркулацији, али да није узео маха, чему су допринеле мере самоизолације, надзора, и коришћења дезинфекционих средстава.

То све, каже, даје прилично добар резултат у успоравању преношења вируса.

Он је навео да како присутност вируса буде већа, за пар недеља може да се очекује озбиљан скок оболелих, јер ако се то дешава у Европи, може да буде случај и код нас.

Кон је рекао да је извесно је увођење забране рада школских установа, и да ако се та мера одмах уведе, мора да потраје дуже све док не почне да опада број оболелилх.

Он је истакао да су у почетку сви који су били тестирани били негативни на вирус, а да је сада ситуација другачија.

Наводи да се тестови на корона вирус раде на основу критеријума, односно над онима који испуњавају услове за сумњу да су заражени.

"Важно је да наставимо да на дневном нивоу пратимо обољења слична грипу и свака тешка респираторна инфекција, без обрзира на путовање и контакте, биће тестирана", рекао је он.

Казао је да је важо да се најпре размотри да ли је било неког сумњивог контакта са зараженим, и да ће се и без тестирања неко ко је био у контакту такође водити као неко ко има вирус.

"Неко ко је путовао такође ће бити посебно надгледан, а тестирање је је неопходно ако имате температуру, ако кашљете, осећате малаксалост", рекао је Кон.

Навео је и да не би требало ићи у дом здравља јер у том случјају здравствене установе могу постати места могуће заразе.

Истиче и да је важно да се од наредне недеље донесе мера, односно да се обезбеди нека врста "кол центара" у ДЗ како би свакодневно пацијентима телефонски био доступан изабрани лекар у случају потребе.

Наводи да се очекује и да инфектолози направе протокол лечења свих клиничких случајева да би се јединствено лечили, а што се тиче примарне заштите, код симптома сличних групу нема разлике у начину лечења у односу на остале инфекције.

Он каже да вирусима не одговара топлије време и да се може очекивати да ће се преношење смањити са топлијим данима, али да се увек се могу десити изузеци.

Кон је истакао да би наши људи који раде и живе у иностанству требало да одложе долазак за празнике у априлу јер тако може доћи до ширења болести.

Др Кон је саветовао правилну исхрану, коришћење витамина, довољно сна, смањење употребе никотина...

(Тањуг)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

милан

15.03.2020 20:04

постено,хвала колега!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Терс

15.03.2020 23:01

Ако Цорони не одговара топлије вријеме, како се онда развила у Аустралији ?

ОДГОВОРИТЕ