Ко је у БиХ надлежан за вирус корона?

У БиХ је до суботе потврђено 18 случајева заразе корона вирусом, Са изазовима пандемије корона вируса БиХ се суочава без кризног штаба на нивоу државе. Кантони и ентитети доносе засебне мере.

Босна и Херцеговина 14.03.2020 | 14:39
Ко је у БиХ надлежан за вирус корона?

Када су први случајеви заразе корона вирусом евидентирани у БиХ, здравствене установе реаговале су у складу са својим могућностима, али без прецизних упута са државног нивоа власти. „Заслуга" је то сложене државне структуре, базиране на принципима Дејтонског споразума према којима су за здравство надлежни нижи нивои власти, односно ентитети, кантони и Дистрикт Брчко. Ентитети су и реаговали са појавом корона вируса у БиХ. Препоруке и наредбе власти у Републици Српској (РС), где су и забележени први случајеви заразе, нису доведене у питање на нижим нивоима власти.

То, међутим није био случај у Федерацији БиХ (ФБиХ), јер су поједини кантони (Херцеговачконеретвански, Западнохерцеговачки) у почетку ингорисали препоруке федералног Кризног штаба. Тако је, примера ради, једна од превентивних мера које нису истовремено проведене у свим кантонима, била обустава наставе у школским установама.

Државни органи нису предузимали конкретне мере до петка (13.3.) када је, након сусрета са ентитетским премијерима Фадилом Новалићем (ФБиХ) и Радованом Вишковићем (РС) у Добоју, председавајући Већа министара БиХ Зоран Тегелтија казао да ће „сви грађани БиХ који долазе из иностранства од понедељка (16.3.) ићи у изолацију од 14 дана".

Договорено је и смањење броја граничних прелаза на којима ће се, ради ефикасније контроле, одвијати промет роба и грађана. Сличну меру Србија проводи од четвртка (12.3.), док је Црна Гора у петак (13.3.) затворила Гранични прелаз са БиХ „Шћепан Поље".

Тегелтија је најавио успоставу два штаба на нивоу државе, у оквиру Министарства за цивилне послове. Један ће се бавити здравственим, а други привредним аспектима кризе око корона вируса. Но, све су то планови које тек треба спровести у дело и које је, према тврдњама критичара, требало реализовати раније.

Одсуство координације на свим нивоима

Доктор Бакир Накаш није задовољан начином на који је држава БиХ реаговала на изазове које доноси корона вирус, јер је до сада „све препуштено ентитетима и Дистрикту Брчко". „За разлику од Државе, ентитети и Дисктикт Брчко су дали праве одговоре и предузели одговарајуће мјере. Кризни штабови дјелују свакодневно у континуитету.

Међутим, и у њиховом дјеловању постоје недостаци, а најважнији је одсуство координације на свим нивоима. Нажалост, чини ми се да се у овом случају ентитети желе понашати као државе. Одвојено прописују мјере, издају наредбе и дају бројеве заражених и изолованих на нивоу ентитета тако да нигдје нисам нашао збирне податке о броју обољелих, тестираних, изолованих у БиХ. Бојим да ће нас тако представљати и код Свјетске здравствене организације", каже Накаш.

Накаш упозорава и на „расцепканост" политичког устројства БиХ и система здравствене заштите, посебно у ФБиХ. „Резултати таквих овкира за дјеловање су свакодневно видљиви. Једне те исте прописане мјере касне и по неколико дана што повољно дјелује на ширење епидемије. Вриједност свих мјера огледа се у јединству цјелине и једнаком почетку, трајању и завршетку на свим нивоима.

Добар примјер је Кина, а лош Италија. Ми као да се утркујемо са комшијама у понављању њихових грешака. Оно што забрињава јесте да Кризни штабови издају препоруке, умјесто наредби које би имале прецизирано вријеме почетка, трајања и краја тих мјера. Тек тада можемо бити сигурни да ће исте получити позитивне ефекте", каже Накаш за ДW.

Грађани не деле уверења политичара

Председавајући Савјета министара БиХ Зоран Тегелтија тврди да је епидемија у БиХ „под контролом", али грађани које смо анкетирали не деле његово мишљење.

Љ.Ђ. из Бањалуке каже да је ситуација „далеко од онога како је политичари представљају". „Можемо се само надати да ће нас неким чудом заобићи трагедија, а да се политичаре пита, бојим се да бисмо били на врху љествице по смртности. Ово ми се више чини као вјежба за предизборну кампању владајућих странака које ће то представити као да нас спашавају чак и од корона вируса", каже Љ.Ђ.

„Не бих рекао да је стање под контролом иако се жели таквим представити", каже А.К. из Сарајева. „Људи већ панично празне полице у трговинама, а власти не чине много на спречавању одређене дозе панике која је присутна међу становништвом. Проблематичне су и различите одлуке које се доносе на различитим нивоима власти. Остаје нада да се вирус неће проширити на већи број људи и самим тим изазвати више проблема и изазова на које надлежни, очито, неће знати адекватно одговорити", каже А.К.

Неодостатак респиратора

Е.М. из Тузле подсећа на то да многи из БиХ раде у Хрватској, Словенији и Италији која је највише погођена корона вирусом. „Зато су нам потребне боље контроле на границама, али и јачање свијести самих грађана у БиХ. И они који су у кућној изолацији, а њих је око 500, не придржавају се правила, нисмо дисциплиновани", каже Е.М.

„Не вјерујем да је ситуација под контролом. Нажалост, наша земља нема адекватна средства ни довољно стручне људе у борби против ове пандемије. Сваки дан број обољелих расте. Када се у Италији, која је у сваком погледу развијенија земља од наше, одиграва овакав сценарио због корона вируса, чему ми да се надамо?", пита Ј.Б. из Источног Сарајева.

„Оно што ми је нејасно у овој ситуацији, уз релативно брзо дјеловање у неким сегментима, је недостатак тих респиратора. Рећи да је ситуација под контролом је мало дискутабилно, јер је ово тако непредвидиво. Чини се да није осигуран ни адекватан смјештај за све оне који би могли обољети", каже А.Х. из Коњица. Џ.Д. из Санског Моста каже „Ма каква контрола? Они само мисле на страначку контролу".

Извући поуке о потреби заједничког деловања 

Бањалучки социолог Иван Шијаковић сматра да су се нижи нивои власти, односно административне јединице у БиХ, „барем формално" добро организирали како би смањили ризик од напада корона вируса. „То је за мене прилично неочекивано што су тако брзо реаговали. Видећемо колико ће то имати позитивног ефекта.

Тешко је очекивати да ће бити пружена добра заштита у смислу медицинске услуге и средстава за заштиту, јер слаб је медицински систем и укупан медицински сервис у БиХ. Да, уочава се недостатак административних и политичких расцјепканости у БиХ, али ово искуство може бити и 'корисно' за грађане, јер би власти коначно могле схватити да морају заједнички деловати кад наступи невидљиви непријатељ, једнак за све", каже Шијаковић.

У БиХ је до суботе (14.3.) потврђено 18 случајева заразе корона вирусом, од тога 15 у РС-у и 3 у ФБиХ. Надлежни, у складу са својим могућностима, предузимају мере заштите и збрињавања оболелих, а један од проблема би могао бити недостатак респиратора. Примера ради, већ наручени респиратори за „Опћу болницу прим. др. Абдулах Накаш Сарајево" су, према сазнањима Н1 телевизије, прослеђени Италији.

Према Светској здравственој организацији, Европа је сада средиште пандемије корона вируса, с обзиром на то да је број преминулих и заражених на Старом континенту већи него у остатку света.

(ДW)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Које у праву

14.03.2020 14:14

Власти на ниво р.српске су рекле да су спремни доцекати сваку корону вируса,медју тим са једним респиратором и са цетрдесет кревета у старој некадасњој плуцној клиници дабогда дасе то мозе све реализовати и спријецити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Момо

14.03.2020 16:32

Имали ико нормалан

Name

Гардиста

14.03.2020 14:18

Зар је битно ко је надлезан.Помазите једни другима,стоко једна.Тамо гдје има критицних пацијената,логицно је да тамо се прво помазе,било то у Бањалуци,Сарајеву,Мостару,зар је битно...Хоце ли вам икад бити јасно да ова дрзава оваква каква јесте никад неце функционисати на прави нацин.Тек кад се подијелимо,онда цемо напокон зивјети као нормалан свијет,амин...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бн

14.03.2020 14:27

Знаци никад нецемо функционисати, јер од подјеле нема ниста. Дијели ти своју дједовину ако ти се дјели, папке сто даље од БиХ.

Name

Ипе

14.03.2020 14:32

Народ ће помоћи једни другима,имамо ми ту особину,као и кад су друге нас катастрофе попут поплава погадјале. Само нас не мој дијелити у белају,не треба нам сад таква прица.

Name

Регтадистоооо

14.03.2020 14:55

Стоци попут додика је битно ко је надлежан Наравно да ће народ помоћи једни другима ал немој Богати да случајно шта се ради на нивоу институција да не би цвијанка и додик рекли то је пријенос надлежности стока једна погана

Name

ре Гардиста

14.03.2020 15:02

Битно је, ентитети уређују здравствени сектор, БиХ нема министарство здравства, а што се тиче дијељења дијели ти своје шта имаш а моје дијелити нећеш нити можеш.

Name

Сунце

14.03.2020 14:34

Паре су вазно...послије цемо цитати.. и знати праву истину??

ОДГОВОРИТЕ
Name

бошњак

14.03.2020 14:36

Овдје је је...луд збуњеног Све је постављено тако да нико не одговара ни за што.......И ја мислим да је ово српски вирус па би требала РС да одговара..Наш бошњачки мало ради а у ЦГ Вирус само лежи ништа му се неради.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко89

14.03.2020 14:41

Помоци це нама драги Бог..а ако и он нас заборави има она други из Лактаса..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ухх

14.03.2020 16:33

Зар тегелтија зна неста да ради? Осим да сахрањује банке. А нас пајсер изјављује да је вирус измисљен. Од ове секте немозе се ниста добро оцекивати.

ОДГОВОРИТЕ