Несторовић: Вирус се не шири тако лако, створена је фама

Пулмолог Универзитетске дечје клинике у Тиршовој Бранимир Несторовић изјавио је данас да су у Србији забиљежена два тежа случаја вируса корона, да је четворо обољелих у кућној изолацији с лакшим обликом, а да ће неки оболели од понедељка бити пуштени на кућно лечење.

Србија 14.03.2020 | 10:37
Несторовић: Вирус се не шири тако лако, створена је фама

"Циљ нам је да имамо 5-6 дневно. Ако остане овај тренд, биће фантастично. Наш нулти пацијент је баш тежак случај, ради се о човеку с хроничним болестима. Релативно је стабилно али ће дуго трајати опоравак. Просек је око три недеље. Један је пацијент стабилно, а остали су лакше оболели и ићи ће на кућно лечење", рекао је Несторовић за ТВ Пинк.

Према његовим ријечима, вирус се не шири тако лако, истичући да још нема ширења вируса у колективима.

"Имамо људе који дођу у контакт с њима па се инфицирају и веома слабо преносе вирус даље", рекао је Несторовић и додао да многи обољели неће ни примјетити да су заражени, док ће се ризичне групе разбољети и ту ће бит потребна медицинска интервенција.

Додао је и да разумије зашто људи купују намирнице и средства за хигијену у продавницама јер су уплашени и јер су вијести паничне.

"Створена је фама да је то невјероватно смртоноисан вирус. У најризичнијој групи смртност је 13 одсто, сваки шести умре. Вирус није толико инфективан. У Италији је специфична ситуација јер имају јако старо становништво. Ми процјењујемо да ће ту умрети 2-3.000 људи јер је њихов здравствени систем пукао и не може да прими толико старих људи на интензивну негу", рекао је Несторовић.

Он је додао и да су САРС и МЕРС нестали у мају и да претпоставља да ће тако бити и са Цовид-19.

Несторовић је рекао да је ово веома специфичан вирус за разлику од других, јер дјецу готово да и не напада, као и здраве младе жене до 40 година, а додао је и да је интересантно то што су труднице заражене овим вирусом рађале потпуно здраву и назаражену дјецу, што указује на чињеницу да се он не преноси на бебу ни крвљу, ни млијеком мајке, ни постељицом.

"Овај вирус је фаталан за старе с хроничним болестима. Корона вирус се до 2003. године сматрала изазивачем кијавице, а појавом САРС-а то је био први корона вирус који је нападао плућа. Људи тешко схватају да смртоносни вируси нису за нас опасни. Овај није смртоносан, али се лако шири и сви мисле да ћемо као од куге сви да попадамо по улицама", рекао је Несторовић.

Он је казао да је Цовид-19 врло заразан, а мало опасан и да је лична хигијена најбитнија у превенцији.

На констатацију да су му многи замерали на "неодговорним изјавама", Несторовић је казао да му је драго што су се људи бавили њиме док су у Европи панично празнили продавнице.

"Ја сам као Број 1 у Алан Форду", рекао је Несторовић и додао да то није случајно говорио већ да су те изјаве даване са смишљеним циљем.

Рекао је и да се држави понудио на располагање јер сматра да је то чин патриотизма према својој земљи коју волиш.

"Кад вас позове председник државе како да се не одазовете, па ја од срамоте не бих на улицу могао да изађем кад бих одбио своју земљу у оваквом тренутку", рекао је Нестороивић и поручио свима који шмрцају и осећају се малаксало да остану код кућа.

(Тањуг)

Коментари / 20

Оставите коментар
Name

Навигатор

14.03.2020 09:49

А ста ако се испостави да бас и нисте у праву?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кики

14.03.2020 10:14

Е царе бас си песимиста. Кљуц у браву и не излази

Name

Ре

15.03.2020 07:58

И није у праву. Као прво вирус се шири невјероватном брзином. Смртност јесте релативно мала ако дрзава има могућности да лијечи те тешке случајеве. Погледате каква разлика изнеђу Њемацке гдје је смртност <1% и Италије гдје је смртност >8%.. Имамо ли довољно болничких капацитета, респираторна итд.? Сједи професоре, оцјена 1. Ја вас не бих имао у својој екипи.

Name

Ре ре

15.03.2020 15:54

А ти си сигурно неки лимар па дијелис оцхене професору!

Name

Постовање за др

14.03.2020 10:04

Мозда изгледа невјероватно, али мислим да на разбуктавању сваке болести, па И ове, додатно утуцу паника, појацани стрес И велики страхови. Др спуста лоптицу, понаса се професионално, а И трезвено, јер су бројне рузне И узнемирујуце вијести, а колективна паника је хаотицна. Итекако узнемирил народ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зналац

14.03.2020 10:13

Хаха, изгледа!

Name

Поштовао сам га некад

14.03.2020 12:17

А сад трућа ко баба

Name

Да

14.03.2020 10:31

Слазем се у птпуности с доктором!!!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скептик

14.03.2020 10:38

О вирусима скоро ништа не знамо па чак да ли су то жива бића или не. Оно што се зна, да им људи служе да би у њима преживјели тј да би опстали. Чини се логичним да онда вируси штеде дјецу и жене до 40 година које још могу рађати управо да би у будућности имали људе у којима би опстали јер ако настрадају дјеца онда ће и они нестати. Нису вируси глупи него веома паметни и прагматични.

ОДГОВОРИТЕ
Name

пирмо

14.03.2020 11:21

Овај је прије 20 дана на конференцији за штампу заједно са Вучичем исмијавао вирус Корону.....након 7 дана промијенио мишљене па каже није шала.......и ко данас да му ишта вјерује.....Имају снимци на YОУТУБЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гор051

14.03.2020 12:28

И јос је птосли пут рекао да це вирус нестати у априлу, сад је помјерио за мај...

Name

Смислов

14.03.2020 12:16

Вирус више није тако смијешан, када си га тако називао прије 10 дана, а неки се заједно са тобом томе смијали. Знамо и ко.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мик

14.03.2020 12:43

Људино. Видјецес мало касније да је итекако био у праву. Смртност за здраво становниство испод 0,5%. Ако мислис да је кљуц у браву рјесење...видјецес за 2 мјесеца кад не добијес плату. Треба дезинфиковати нон стоп све...али циме. Ту је заказала ова наказа од дрзаве. И зивјети и радити. Ако мислис да се сакривањем у мисију рупу несто постизе немам ста онда додати.

Name

Смислов за Мик

14.03.2020 13:24

Нисам ни читао шта је рекао, након што га је називао најсмјешнијим у историји и жене позвао у шопинг у Италију. Не знам ко га након тога ишта и пита у вези вируса. Не заваравај се процентима. У Италији је прекјуче за један дан умрло 200 људи. Мени то није смијешно. Тај господин је на добром гласу као стручњак и сигуран сам да јесте, али подцијенити нешто што убија је неозбиљно.

Name

Мик за Смислова

14.03.2020 20:48

Опет Вам кажем, кад све продје бићете изненадјени резултатима. Нпр, кад бих Вам рекао да су Њемачке снаге у 2.свј.рату до, чини ми се, октобра 1944. на Балкану (не само у Југославији) имале само око 8000 погинулих не бисте ми вјеровали (а то су званични Њемачки подаци). Сви мислимо да су партизани њима правили велике проблеме , а уствари је само 30так дана било рата у Југославији у том периоду. Желим да кажем да често вјерујемо у нешто само зато што нам се то тако сервира. Зато, не желим рећи да се треба препустити као тиква низ воду, али не треба ни правити беспотребну панику. То нам ради неспособно руководство (као ова глупост са шаторима). Поздрав за Вас.

Name

МД

14.03.2020 13:28

Ниси ти Број 1, ти си Сир Оливер. Естрадни доктор. Није као шпанска грозница, али није ни кијавица.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Чаруга италија

14.03.2020 13:29

Овај доктор нема појма италијански здравствени систем је један од најбољих на свету проблем је што се болест пропагира у одређеним зонама вело агресивно тако да постаје немогуће збринути много људи у кратком року и много је заразна и што је најгоре ако се не блокира све довољна је једна особа болесна без симптома да зарази целу земљу Верујте живим на северу италије

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дане

14.03.2020 14:41

Доктор овдје гријеши. Ово је веома заразна болест која се брзо шири. Сад се препоручује да кад дођеш споља и када уђеш у кућу да се одјећа одмах пере. Вирус опстаје на одјећи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

КОМЕНТАТОР

14.03.2020 15:24

ОДЈЕЋУ ТРЕБА ПРАТИ ТИМ ДЕТЕРЏЕНТОМ КУПЉЕНИМ У ТОМ ТРЖНОМ ЦЕНТРУ, ДВА ПУТА НА ДАН

Name

Деда

15.03.2020 01:34

Незнам ста реци у свакој новој вијести понека контрадикторност. Те високе температуре убијају вирус те прање руку те американци насли вакцину те опасан па није толико опасан бозе ме опрости коме висе вјеровати а новинсри пису ли пису ста им прво падне на памет. Цовјек је сам себи највеце зло и само ме цуди засто се пласити смрти која је неминовна.ионако се све свело на подвале и материјализам тако да нормалан зивот висе и није вазан

ОДГОВОРИТЕ