Могу ли млади мијењати постојеће стање у БиХ?

"Младим људима у Босни и Херцеговини није добро. Овдје нема школске креде, овдје учионице нису чисте...читам статус на фејсбуку гдје мајка тинејџера захваљује корона вирусу зато што коначно има сапуна у школи. Дакле, овдје неке ствари нису како треба и из тог разлога млади људи бирају да проведу још једно вријеме у планирању одласка,  а онда им земље у Европи пружају могућност да много брже дођу до посла, до боље плате, до бољих услова живота", истичу у Институту за развој младих "Култ".

Република Српска 13.03.2020 | 23:15
Могу ли млади мијењати постојеће стање у БиХ?

- Прије десет година одлазио је само један члан породице са жељом да се касније и врати у своју земљу. Данас млади одлазе плански, са картом само у једном смјеру, казали су вечерас саговорници у "Изазовима" БН ТВ.

Иван Бегић, млади активиста из Бањалуке, каже да разлога за одлазак је много, на првом мјесту материјални фактор.

"Мени, примјера ради, брат каже - ја радим у Њемачкој десет сати, али за тих десет сати зарадим 15 пута више него да радим исти посао у Бањалуци, па што бих остао у сво граду. Други разлог је тај безбједносни сектор. Видите у Бањалуци имате низ нерасвјетљених убистава. Дакле, велики број људи нема повјерења у институције", каже у емисији "Изазови" Бегић, који је предсједник Младих ПДП-а из Бањалуке.

- Чак немате право ни да критикујете аномалије друштва, јер врло лако можете да будете санкционисани, указује Бегић и даје један у низу примјера.

"Ја сам у ресторану Народне скупштине Републике Српске телефоном снимао народне посланике како су се запили. Три народна посланика су била пијана за вријеме трајање сједнице Народне скупштине. Они су наравно награђени. Један од њих, Дражен Врховац је добио функцију директора Инвестиционо развојне банке, а ја сам кажњен тако што ми је забрањен улазак у Народну скупштину", каже Бегић.

Катарина Вучковић из Института за развој младих "Култ" тврди да млади не одлазе јер их тамо негдје чека мед и млијеко, већ зато што им овдје није добро.

"Младим људима у Босни и Херцеговини није добро. Овдје нема школске креде, овдје учионице нису чисте...читам статус на фејсбуку гдје мајка тинејџера захваљује корона вирусу зато што коначно има сапуна у школи. Дакле, овдје неке ствари нису како треба и из тог разлога млади људи бирају да проведу још једно вријеме у планирању одласка,  а онда им земље у Европи пружају могућност да много брже дођу до посла, до боље плате, до бољих услова живота", каже Вучковићева. 

Ово друштво треба мијењати, али то могу нове генерације, сматра млади правник Брано Хаџи-Стевић, један од њабољих студената своје генерације са 39 десетки у индексу. Каже да се радом може доста учинити и да од своје будућности и своје земље не треба дизати руке.

"Највише сам поносан на начин на који сам дошао до свог успјеха. Нисам члан ниједне политичке партије, моји родитељи не заузимају водеће позиције у друштву, нико за мене није позвао да интервенише, него ја сам много радио и вјеровао да се труд исплати. Сви ми требамо да вјерујемо да ће да буде боље, јер ипак ми овдје припадамо", каже овај млади интелектуалац, асистент на Правном факултету Универзитета у Источном Сарајеву.

С циљем да млади остану у својој земљи, Инситут за развој младих "Култ" покренуо је кампању "Нећу да идем"  да би указали да је потребно мијењати суштинске проблеме овог друштва.

БН ТВ

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

цупс

13.03.2020 23:44

Не могу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рв

14.03.2020 04:37

Браво за Брана, млад, паметан, одмјерена изјава и на мјесту. Не страначка, не политичка, а не као страшни политичар млади Бегић шт прича о свом снимању телефоном по Скупштини ресторана или ова надувана госпођица што тврди да у школи нема ни креде. Ово двоје никад ништа промјенити неће нити могу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аполо 11

14.03.2020 04:45

Мислим да су промене режима никад ближе,народ постаје више самоуверен ,комад хљеба којим је режим уцјењивао је све мањи а Ангела ,што каже Бегић даје 15 пута већи.Глас народа се све јаче чује.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Само ја

14.03.2020 06:34

Па чекај ба? Па зар нико не говори висе о самосталности? Поз из Њемачке

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кратко и јасно

14.03.2020 07:10

Дзаба 10 у индексу ако ниси цлан секте.све је рекао господин Бог.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Новљанка

14.03.2020 07:18

Како где у сколама у Новом Граду нема сапуна а ни толет папира.Колико су јадни и опстина и дрзава нема се ста реци

ОДГОВОРИТЕ