Најважнија питања и одговори о појави вируса корона

Незнање изазива страх, а страх може прерасти у панику. Зато вам на једном мјесту доносимо одговоре на најважнија питања о коронавирусу због којег је Свјетска здравствена организација прогласила пандемију.

Здравље 13.03.2020 | 22:58
Најважнија питања и одговори о појави вируса корона

Шта је Цовид-2019? Што је САРС-ЦоВ-2?

Нови корона вирус који се појавио 2019. године назван је САРС-ЦоВ-2, а откривен је у Кини крајем 2019. Ради се о новом соју корона вируса који прије није био откривен код људи. Болест узрокована тим вирусом назива се Цовид-2019.

Одакле потичу корона вируси? 

Корона вируси су вируси који циркулишу међу животињама, но неки од њих могу прећи на људе. Након што пређу са животиње на човјека, могу се преносити међу људима. Велик број животиња су носиоци корон авируса. На примјер, корона вирус блискоисточног респираторног синдрома (МЕРС-ЦоВ) потиче од дева, док САРС потиче од цибетке, животиње из реда звијери сродних мачкама.

Како се вирус преноси? Колико лако се шири?

Иако вирус потиче од животиња, он се сада шири с особе на особу (пренос с човјека на човјека). Тренутно доступни епидемиолошки подаци нису довољни за утврђивање лакоће и успјешности ширења вируса међу људима. Изгледа да се вирус углавном преноси капљичним путем при кихању и кашљању. Тренутно се процјењује да вријеме инкубације (вријеме између излагања вирусу и појаве симптома) траје између 2 и 12 дана. Иако су људи најзаразнији када имају симптоме налик грипи, постоје назнаке да неки људи могу пренијети вирус, а да немају симптоме или прије него се они појаве.

Који су симптоми заразе?

Вирус може узроковати благе симптоме сличне грипи попут повишене тјелесне температуре, кашља, отежаног дисања, болова у мишићима и умора.

Јесу ли неки људи под већим ризиком од других?

Старије особе и особе с хроничним и/или тешким болестима (дијабетес, крвожилне или плућне болести, рак...) те они чији имунитет је компромитован (нпр. људи с пресађеним органима) имају значајно већи ризик развоја тежих симптома заразних болести. 
    
Постоји ли лијечење болести узроковане САРС-ЦоВ-2?

Не постоји посебно лијечење за ову болест. Приступ лијечењу пацијената с инфекцијама везаним за корона вирусе је лијечење клиничких симптома (нпр. повишене температуре). Пружање његе (нпр. помоћна терапија и праћење - терапија кисиком, инфузија и антивирални лијекови) може бити врло ефикасно код заражених особа. Љекари сматрају да би симптоме могли ублажити и антиретровирални лијекови за ХИВ и еболу, па их често дају обољелима, но то још није научно потврђено.

Што значи да је проглашена пандемија и хоћемо ли се сви заразити?

Проглашење пандемије није повезано с тежином болести или стопом смртности, већ с географским ширењем. Према Свјетској здравственој организацији, пандемија се проглашава када се нова болест, за коју популација није развила имунитет, почиње убрзано ширити свијетом. Проглашавање пандемије указује на то да се вирус више не налази само у одређеним регијама или земљама те да постоји опасност да се зарази већина становништва. Ипак, то не значи да ће сви развити тежи облик болести. 

Зашто број случајева тако брзо расте?

Болест се брзо шири из више разлога. Један је да једна особа у просјеку успијева заразити око двије и по особе током болести. Други је што очито постоје "суперширитељи" који знају заразити значајно већи број особа од просјека. Трећи је да се болест може преносити и када особа има благе симптоме или их уопште нема.

Јесу ли хируршке маске ефикасна заштита против САРС-ЦоВ-2?

Хируршке маске спречавају ширење инфекције с болесних људи на друге. Хируршке маске су мање ефикасне у заштити људи који нису заражени. Уз то кориштење маске може дати лажни осјећај сигурности. Маска је неефикасна ако је не користите на правилан начин, поготово ако је непажљиво скидате.

Како се најбоље заштитити од заразе?

Одржавањем личне хигијене, пажљивим и честим прањем руку. Ако можете, радите од куће и избјегавајте јавни превоз и мјеста на којима се окупља већи број људи. Избјегавајте руковања, држите дистанцу према другим људима дужу од метра, клоните се блиских контаката с особама које имају симптоме сличне грипи, избјегавајте дирање уста, очију и носа, особито ако сте додиривали површине које могу бити контаминиране. Дезинфицирајте често површине у кући и канцеларији, посебно оне које се често додирују, попут штека или тастатура, кишите и кашљите у лакат како не бисте заразили друге итд.

Која су правила за дезинфекцију и прање руку?

Прање и дезинфекција руку кључни су за спречавање инфекције. Руке треба прати често и темељито сапуном и водом најмање 20 секунди. Када сапун и вода нису доступни, можете користити дезинфицијенс који садржи најмање 60% алкохола. Вирус улази у тијело кроз очи, нос и уста. Стога их немојте дирати неопраним рукама.

Што направити ако сумњам на заразу коронавирусом?

Назовите свог љекара или епидемиолошку службу. Опишите им своје симптоме и послушајте њихове упуте. Не излазите и не дружите се с другима. Ако имате симптоме налик на грипу, никако не одлазите лијечнику или у болницу на своју руку.

(Индеx.хр / СБ) 

Коментари / 0

Оставите коментар