Овако изгледа Њујорк током ванредног стања

Неколико сати пошто је градоначелник Бил де Бласио прогласио ванредно стање због епидемије коронавируса, примећује се да су људи озбиљно схватили ситуацију.

Свијет 13.03.2020 | 22:12
Овако изгледа Њујорк током ванредног стања

Како преноси репортер Тањуга, већина јавних институција је затворена - музеји и биоскопи не раде, док образовне установе прелазе на онлине предавања.

Пословни свет такође је преузео овај вид комуникације и рада, пре свега да би се избегло ширење заразе, али и зато што Њујорчани не желе да иду на посао јер би морали да користе јавни превоз који се сматра најризичнијим местом за ширење заразе.

Градоначелник Њујорка, наиме, препоручио је становницима града да се не приближавају једни другима, али је у граду са толико становника то практично немогуће.

Занимљиво је да су једини који носе маске грађани азијског порекла, док остали користе рукавице, али сви чисте све - у градском превозу, у кафићима, код куће, у продавницама, најпре обришу предмет који ће да дотакну.

Паника, коју репортер Тањуга пореди са оном 93. године у Београду, влада само у самопослугама за које се на улазу чека бар пола сата, док се у реду на каси чека и по 45 минута.

Људи углавном купују основне артикле као што су вода, млеко, хлеб, док је куповина артикала за хигијену, попут сапуна, рукавица, дезинфекционих средствава, лимитирана на два комада по особи.

"Мислим да људи купују оволико из страха, или сам ја била наивна, дошла сам да купим основне, уобичајене ствари, шокирана сам", рекла је једна Њујорчанка стојећи поред празног рафа у једном од већих маркета у центру града.

Има и оних који нису задовољни брзином реакције државе и паником која је настала међу људима, јер нису у могућности да се снабдевају основним свакодневнм стварима пошто их у продавницама нема довољно.

Апотеке су за сада добро снабдевене, али се може чути да многи желе да обаве тест на корона вирус, али да тестова нема довољно.

На улицама је осетно мање људи и аутомобила, што је прилично чудно и за становнике Њујорка и за туристе.

Они који су планирали одмор и путовање на пролеће сада отказују аранжмане.

На први поглед чини се да људи нису у паници, али су забринути и врло пажљиво прате вести из света, при чему их највише брине оно што се дешава у Италији јер се плаше да се исто не догоди и у Америци.

(Тањуг)

Коментари / 0

Оставите коментар