Грчка добила прву жену на челу државе

Грчка је добила прву жену на челу државе, Катерину Сакеларопулу,познату као непоколебљиву активисткињу за људска и мањинска права и заштиту животне околине.

Вијести 13.03.2020 | 19:31
Грчка добила прву жену на челу државе

Предлог премијера Грчке Киријакоса Мицотакиса, политичара десног центра, да за функцију председнице предложи прогресивну правницу Катерину Сакеларопулу оцењен ја као потез без преседана у грчкој политичкој историји.

Аналитичари сматрају да је одлука премијера Мицотакиса пре била симболички него политички чин, јер је на иначе оштро подељену грчку политичку сцену увео кандидаткињу која би требало да буде фактор кохезије у функцији националног јединства и прогреса.

Новост о новој председници, прогресивној активисткињи, правници школованој у Француској, изазавала је узржаност у једном делу политичке јавности, укључујући и Мицотакисову конзервативну Нову демократију, јер су ставови Сакеларопулове често били у супротности са естаблишментом.

Ипак, само 24 сата након јануарске номинације, опозиција је унисоно најавила да ће подржати Мицотакисову одлуку.

Бивши премијер Алексис Ципрас описао је Мицотакисов предлог као "акт одговорности" и најавио да ће његова левичарска Сириза подржати Сакеларопулову и гласати за њу у парламенту.

Подршка је стигла и из странке левог центра Кинал, па је Сакеларопулова изабрана 22. јанура великом парламентарном већином са 266 гласова од укупно 300 посланика, што су многи у Грчкој видели као политички благослов с обзиром да је за потврду номинације потребна већина од 200 гласова.

Професор на Правном факултету Универзитета у Атини Аристидес Хацис каже да је Катерина Сакеларопулу била сјајан судија и тврди да ће она бити способна да створи консензус када буде потребно, јер је либерална у најширем значењу речи, и страначки неутрална.

"Она је веома важна за грчку политику, али најважније је да је она племенита особа која има снажан осећај емпатије и одличну моћ запажања", рекао Хацис, преноси Јуроњуз (Еуронеwс).

"Као председница Грчке, она ће на прави начин престављати нашу Републику. Иако нема право вета, она ће имати симболичку моћ. Уосталом, као председница, она ће моћи, ако буде хтела, да нанесе озбиљну штету влади ако је изложи критици или оспори њену политику", закључио професор Хацис.

Од 18 министара у влади само је једна жена.

Професор Хацис сматра, међутим, да нова председница Републике неће само бити узор младим Гркињама, већ и особа која ће тежити јединству у поларизовном политичком систему Грчке.

"Сматрам да ће она имати подршку од близу 90 одстоГрка, и то је без преседана у грчкој политици. Прва жена председник, широк политички консензус, ово је веома значајан тренутак у грчкој политичкој историји", закључио је професор Хацис.

Према писању британског Индипендента, нова грчка председница одредила је своје политичке приоритете.

"Земља је у тешком стању и пред изазовима 21. века. Ту спадају финансијска криза, климатске промене, масовне сеобе становништва и последично хуманитарна криза, ерозија владавине права и све појавне форме неједнакости и изопштености", изјавила је нова грчка председница Катерина Сакеларопулу.

ЕУ је поздравила избор Катерине Сакеларопулу на положај председнице Грчке, а председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен је констатовала да њен избор "показује да Грчка иде напред, у нову еру једнакости".

Нова председница Грчке била је доскоро председница Државног савета, највишег правног тела у Грчкој.

У Француској је школована за експерта уставног права и за заштиту животне околине.

У Грчкој никада није било мање жена у политичком животу него данас.

(Тањуг)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Искрено

14.03.2020 14:01

Искрено се надам да неће бити као овдје код нас у РС-ој. Под капом Додиковом. Или у Србији, под капом Вучића. Или до недавно у Хрватској. Нека буде као у Њемачкој што је Ангела Меркел.

ОДГОВОРИТЕ