Лончар: Четири новозаражене особе у Србији

Министар здравља Златибор Лончар објавио је да су у Србији регистрована четири нова случаја коронавируса. Укупан број заражених сада је 35.

Србија 13.03.2020 | 19:15
Лончар: Четири новозаражене особе у Србији

Министар је рекао да не постоји "жариште вируса" у Србији и да се за све људе зна како су заражени.

У Влади Србије одржава се конференција о новим информацијама о коронавирусу у Србији.

У Војводини је тренутно 5 хоспитализованих пацијената.

"Оно што могу да кажем, а што је најбитније, за сваку особу за коју се утврдило да је позитивна, имамо све неопходне податке. У овом тренутнку имамо довољно анализа за свакога, одакле су дошли и како су заражени и шта је урађено", рекао је министар.

"Немамо ниједну област која се издваја. Заражени су из Београда, Ниша, Кикинде, Новог Сада, у једном случају Чачка. Дакле, не постоји жариште. То је најбитније за грађане Србије", додао је Лончар.

Лончар је замолио грађане за поверење и разумевање.

"И моја деца иду у школу. Ми се придржавамо онога што каже струка. Ево сад сам проверио, апсолутно није тачно, школа Руђер Бошковић не обуставља наставу. То је информација од пре 10 минута", рекао је Лончар.

Он је казао да стоји иза тога и да има информацију да та школа не обуставља наставу и да ће поштовати сва упутства која даје држава Србија.

Лончар је рекао да се тренутно одржава ванредна седница Владе Србије и да се разматра затварање границе са Румунијом.

"О коронавирусу размишљамо из сата у сат, пратимо ситуацију да бисмо били спремни и могли да реагујемо. Ми држимо ванредну седницу Владе у овом тренутку. Затворићемо границу према Румунији, јер постоји могућност да то утиче на ширење вируса", рекао је Лончар.

Коментаришући број респиратора којима располаже Србија, Лончар је казао да је део респиратора држава купила, а део је добијен из донација.

"Јасно је да је епидемија под контролом. Знамо на које начине су заражене особе. Знамо кога треба тестирати и шта треба да радимо", рекла је Дарија Кисић Тепавчевић, директорка Института за јавно здравље "Др Милан Јовановић Батут".

Министар Златибор Лончар најавио је да ће услед ширења коронавируса током ноћи бити решено питање функционисања градског превоза у Београду на начин да то буде "најбезбедније" по грађане.

"У току ноћи састаћу се с ким год треба да ту ствар решимо и да од јутра то функционише по систему који ће бити најбезбеднији по грађане. Да ли ће бити повећан број аутобуса или нешто друго, али сешћемо ноћас да решимо тај проблем", казао је министар.

(Б92)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Ухх

13.03.2020 20:11

Зар нетразите савјет из Кине и Италије?

ОДГОВОРИТЕ