Новим пословником ућуткују опозицију у Скупштини?

Опозициони представници у Скупштини Републике Српске најављују протесте уколико им се, кажу, ускрати право да говоре током засједања ове законодавне институције.

Република Српска 13.03.2020 | 09:56
Новим пословником ућуткују опозицију у Скупштини?

Нови правилник, којег је у парламентарну процедуру упутила владајућа коалиција, предвиђа, између осталог, да се може говорити само једанпут по једној тачки дневног реда, указивање на повреду Пословника скраћено је са три минута на минут времена, а право на реплику се ограничава на два минута, умјесто досадашњих три минута.

Овим се, како истичу у опозиционим партијама, њима настоји смањити вријеме за критике предложених закона и рјешења.

"И оно што је у суштини најбитније, да предсједник Владе, предсједник Републике Српске или члан Предсједништва Босне и Херцеговине, имају више права и могућности да дискутују као посланици, а они су гости овдје.

И онда ћемо имати маратонске сједнице које су све, само не озбиљне, гдје имамо монологе по сат, два, три првих људи Владе, Републике Српске или члана Предсједништва БиХ. При томе посланици који требају да дискутују су ту публика.

Ако је то демократија како је види ова власт, онда је то крај демократије у Републици Српској", каже посланик опозиционе Српске демократске странке (СДС) у Народној скупштини Републике Српске Давор Шешић.

У владајућем Савезу независних социјалдемократа (СНСД) истичу да се не ради о било каквом урушавању демократије, нити ускраћивању говора опозицији, већ се желе спријечити злоупотребе и представе какве су се могле видјети у посљедњих годину дана.

Владајући СНСД и опозиционе странке у Републици Српској су већ дуже вријеме у оштром сукобљавању које је кулминирало у децембру прошле године, када је ентитетски министар полиције Драган Лукач ударио опозиционог посланика Драшка Станивуковића.

'Још један ексер у ковчег опозиције'

Комуниколог Младен Бубоњић сматра да су рјешења предложена у радној верзији удар на демократију и додатни удар на опозицију у Републици Српској. Опозиција ће, сматра он, како ствари сада тренутно стоје, до јавности највише моћи допријети путем друштвених мрежа.

"Свако друштво које иоле држи до себе, да би напредовало, мора да буде спремно и на критику. Мора да буде спремно и на другачије ставове. А има ли значајнијег и званичнијег тијела, институције, гдје се могу износити другачији ставови од народне скупштине, од парламента, сабора, како год да се зове?", пита Бубоњић.

"Дакле", констатује Бубоњић, "ми живимо у представничким демократијама и немогуће је да имамо непосредан контакт свих људи са носиоцима власти, тако да имамо своје представнике и они су наши гласови".

"На овај начин, ако ви онемогућавате представнике народа, да износе своје ставове, да критикују, ви на тај начин експлицитно ућуткујете и народ, јер су они изабрани представници народа, без обзира о ком проценту се народа ради. Ово ће бити само још један ексер у ковчег опозиције", каже Бубало за Радио Слободна Европа.

Забране окупљања и контрамитинзи

Александар Жоља из Хелсиншког парламента грађана Бањалука за Радио Слободна Европа истиче да су и измјене скупштинског пословника показатељ како владајуће странке настоје да превентивно дјелују против опозиције како би се њихов глас мање чуо и у овој изборној години, када се одржавају локални избори.

Жоља подсјећа да се више од годину дана не дозвољавају никаква јавна окупљања у центру Бањалуке, да се на протесте опозиције, склоњене у Парк Младен Стојановић, одговара контрамитинзима, као и да опозициони представници готово и немају приступ изношењу ставова на Радио телевизији Републике Српске као јавном медијском сервису.

"И то показује да се демократија код нас своди на моћ. Ако ја имам 50 плус један, односно већину у парламенту, ја ћу донијети одлуку какву год ја хоћу, а ви само безвезе можете да причате и да тртљате. Дужина трајање расправе или реплика нема уопште везе са културом дијалога.

Ту су и позиција и опозиција прилично проблематични и ове измјене Пословника уопште нису у циљу побољшања дијалога, него је у циљу ушуткивање, прије свега опозиције. Пошто је наша Скупштина постала позорница кроз коју је опозиција настојала да изнесе и своје ставове, а да буду видљиви и на медијима које контролишу владајуће странке, можда је и то један од циљева измјена пословника", сматра Жоља. 

Измјене након двије бурне сједнице 

Покретање процедуре измјена Пословника Народне скупштине Републике Српске још прошле године најављивао је лидер СНСД-а и члан Предсједништва Босне и Херцеговине из РС Милорад Додик.

Процедуре за измјену су, међутим, покренуте тек недавно, након жестоких расправа на посљедње двије посебне сједнице ентитетског парламента о "антидејтонском дјеловању Уставног суда БиХ", те о Додиковом вету на одлуку друге двојице чланова Предсједништва БиХ о посјети предсједника Црне Горе Мила Ђукановића Босни и Херцеговини и распоређивању припадника Агенције за европску граничну и обалну стражу (Фронтеx) на територији Босне и Херцеговине.

У току наредне седмице представници свих парламентарних странака требали би се изјаснити о радној верзији Пословника Народне скупштине, а потом ће се ићи у израду приједлога и његово усвајање.

Важећи Пословник о раду Парламента Републике Српске усвојен је 2011. године, а измјењен 2017. године, када је дефинисано да предсједник Народне скупштине може прекинути узастопни низ од десет реплика, умјесто дотадашњих петнаест реплика.

Реплика је дефинисана као одговор, реакција на излагање посланика који је у неком контексту споменуо посланика који жели да одговори, објасни изречене наводе или се одбрани од изречених оптужби.

(РСЕ)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

САЊА

13.03.2020 09:36

ПА ВИ ИМАТЕ СВОГ ПРИВАТНОГ БОГА , СТА ЦЕ ВАМ ПОСЛОВНИК ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

есед

13.03.2020 10:36

Опозиција има цаст да буде гост у Скупстини и то је то,доста и ако их не избаце вани,требају бити задовољни,Ким је опасан.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

13.03.2020 11:41

Вријеме је за протесте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ко ти брани

13.03.2020 13:00

Изволи. Треба бити нормалан и сагледати ситуацију. Ко ово може да напише у нападу короне...свака му част.

Name

АКТИВИСТА

13.03.2020 12:56

Забрањен улаз непожељнима.Извините у сали се шути,а ви пуно причате.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Огорцена

13.03.2020 14:48

СТА РАДИ ВЛАДАЈУЦИ РЕЗИМ СРАМОТНО ПА НЕМОЗЕТЕ УЦУТКАТИ НАТОД КОЈИ ЗНА ГЛЕДА СЛУСА СТА РАДИТЕ ИМА ДОСТА ДРУГИХ МЕДИЈА НА КОЈИМ ЦУЈЕМО КАКО НАС УНИСТАВАТЕ ПЛАСИРАТЕ ЛАЗИ НЕСЛАЗЕ СЕ РЕТОРИКА СА ОСТАЛИМ МЕДИЈИМА ЉУДИМА КОЈИ ГОВОРЕ ТУМАЦЕ ПА НИСТЕ ВИ БОГОВИ И ТАКО ЦАСНИ ДА ВАМ ВЈЕРУЈЕМО УВИДЈЕЛИ СМО ДА СТЕ НАС УНИСТИЛИ СВОЈИМ ДУГОГОДИСЊИМ ВЛАДАЊЕМ И МОРАЛО И МАТЕРЈАЛНО И ПСИХИЦКИ НЕКО ЦЕ МОРАТИ ОДГОВАРАТИ ЗА СВЕ СТО СТЕ УРАДИЛИ УНИСТИЛИ ПРОДАЛИ СЕБИ НАМЈЕСТИЛИ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ана

13.03.2020 14:56

Па што се буните , па зар ви нећете побиједити актуелну власт па ће они бити опозиција ,или сумњате у своју побједу хахаха.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лили

13.03.2020 23:00

Јос једна КОРЕЈА и њен водја лакташенко терор петнаест година, само смијес казати оно сто нема везе са ницим. Остало како лакташенко свира тако се игра

ОДГОВОРИТЕ