Нових петоро заражених корона вирусом у Србији

- Министар здравља Србије Златибор Лончар казао је да је данас тестирано 25 особа, а да је пет било позитивно на коронавирус.

Србија 12.03.2020 | 18:50
Нових петоро заражених корона вирусом у Србији

"Данас је тестирано 25 људи, од тога петоро је позитивно. Сви људи су у апсолутно добром стању. Њих четворо већ је отишло кући, биће у кућној излоацији јер немају никакав разлог да буду у болници. Један пацијент остаће на даљем праћењу јер се пожалио на неке тегобе, да би се завршила дијагностика до краја", рекао је Лончар.

Како је додао, та особа нема никакве теже симптоме нити компликовану слику.

Лончар је рекао да су новозаражени људи из Београда и да су тестирани у Инфективној клиници.

То укупно чини 24 особе заражене коронавирусом у Србији.

Лончар је рекао да се врх државе договара из сата у сат о мерама и да прати ситуацију у сарадњи са стручњацима.

"Ову ситуацију пратимо из сата у сат, консултујемо се са најстручнијим људима код нас и покушавамо да сагледамо сва искуства страних доктора и њихово знање да бисмо донели најбољу одлуку. Одлука још није донета, што не значи да је неће бити у наредних пар сати", рекао је Лончар.

Министар је казао да нема места паници, али да је неопходна одговорност и опрезност.

Он је додао да ће свако вече у 18 сати бити одржаване конференције за новинаре.

"То је да покушамо да спречимо да се објављују дезинформације и лажне вести", рекао је Лончар новинарима у Влади Србије.

Лончар је негирао информације о стању пацијента из Кикинде и додао да је он у тешком стању, али да је жив.

"Помињало се данас да је дечко из Ирига позитиван на коронавирус. Он је негативан на коронавирус. Молим вас да не ширите дезинформације", казао је он.

Према његовим речима, сви други пацијенти у Србији који су заражени коронавирусом су у добром стању.

Лончар је додао да постоје фабрике у Србији које ће правити маске и дезинфекциона средства у три смене, те да је већ повећана производња.

"Очекује се да већ од сутра до понедељка буде стабилизовано снабдевање у апотекама. Није реално да ми будемо добро снабдевени ако смо толико некоректни и уђемо у апотеку, купимо неколико стотина маски и више литара дезинфекционих средстава. Апелујем на људе: немојте стварати панику и немојте то радити", рекао је Лончар.

Лончар је одговарајући на новинарско питање казао да није објављено колико Србија има респиратора, јер би било који број да је објављен био би предмет расправа.

"Да се не бринете, још вечерас ћете сазнати тачан број. Ми смо већ сада ушли у процедуру да набављамо нове. Ми сада размишљамо о периоду када ово прође, да заменимо те респираторе који ће се користити за људе са коронавирусом", рекао је Лончар.

(Тањуг)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Тако

12.03.2020 20:01

Кажу да че свјеска.здраствена организација да да БиХ 20 милиона долара сваки дан че нас бити све више заражени док ови наши не извуку пара

ОДГОВОРИТЕ