Спријечите ширење вируса: Дезинфикујте свој телефон

Будимо искрени, без мобилног телефона више не можемо ни да живимо ни да радимо. Постао је наш неодвојиви део, извор информацицја и забаве, па нам не пада напамет да размишљамо о томе колико се прашине, бактерија, вируса и других микроорганизама скупља на њему. Приметимо када се запрља, али о оном невидљивом нисмо размишљали. Не до сада!

Здравље 12.03.2020 | 09:26
Спријечите ширење вируса: Дезинфикујте свој телефон

Ширење коронавируса, показало се да је с правом озлоглашен, довело је до тога да поново учимо основе хигијене - како се перу руке, како се правилно кија и кашље... Чак и кад досаде сва та упозорења, знамо да су за добро свих нас, па их се и несвесно придржавамо.

Све то бацило је ново светло и на телефоне од којих се не одвајамо. Време је да поведите мало више рачуна и о његовој чистоћи. Не значи да ћете се због телефона разболети, али чишћење је најмање што можете да урадите да се додатно заштитите.

Др Раџив Фернандо (Рајеев Фернандо), стручњак за заразне болести у Соутхамптону, Њујорк, који је недавно боравио у Вухану, кинеској провинцији из које је кренула епидемија коронавируса, уз све већ познате хигијенске мере препоручује да и телефону чешће и брижљивије чистите.

Ево његових препорука како да то урадите и која средства да користите:

Колико често треба да чистите телефон

Ако га држите на сигурном месту у торби, а знате да га користите само када су вам чисте руке, у редовним околностима је довољно да га очистите једном недељно. Међутим, с појачаним хигијенским мерама које се препоручују, није згорег да то радите чешће.

Како да га очистите и дезинфикујете, а да га не оштетите

* прво искључите мобилни телефон

* потом узмите влажне марамице за дезинфекцију које не садрже избељивач

* истисните сувишну влагу из марамице и нежно прелазите прво преко екрана, а потом и обода и задње стране телефона

* не притискајте снажно како течност за дезинфекцију не би продирала у пукотине

* кад завршите чишћење марамицу баците у канту за отпатке

* крпу од микрофибера или крпу без влакана наквасите водом, оцедите је и још једном пребришите телефон

* на крају сувом крпом од микрофибера или крпом без влакана све поново обришите и осушите.

У недавно објављеној студији Универзитета у Аризони, истраживачи су узели културе са телефона 27 средњошколаца и пронашли више од 17.000 копија гена бактерија на тим телефонима.

Међу њима је било и микроба који имају потенцијал да изазову неко обољење, као и обиље патогених бактерија. Друге студије су на телефонима откриле прилично интензивне патогене попут стрептокока, МРСА и Е. цоли.

Важно је нагласити да истраживачи не тврде да ћете се нужно и разболети, али саветују да појачано бринете и о хигијени својих телефона.

(Жена.рс)

Коментари / 0

Оставите коментар