"Ја нисам звиждачица, ја сам та која је дала звиждаљку"

- Ја нисам звиждачица. Ја сам та која је дала звиждаљку - закључила је Аи Фен за Ренwу.

Свијет 11.03.2020 | 19:31
"Ја нисам звиждачица, ја сам та која је дала звиждаљку"

Интервју докторице Аи Фен из Wухана ових је дана узбуркао духове у Кини, а нарочито је наљутио власти које чине све што могу да га избришу сваки његов траг с интернета. 

Аи Фен, шефица одјела хитне службе у Централној болници у Wухану, дала је интервју за кинески магазин Ренwу у којем је рекла да су је шефови људи њене болнице критиковали након што је у децембру прошле године упозорила своје колеге и своје надлежне на нови корона вирус сличан САРС-у, а који су већ тада доктори открили код више пацијената, пише Гуардиан.

- Да сам одмах знала што ће се догодити, не би ме било брига за посљедице. Ј**ено бих говорила о томе комегод, гдје год бих могла - рекла је Фен.

Већ од уторка тај је интервју уклоњен с wеб странице Ренwуа, али и са свих друштвених мрежа у Кини. Аи Фен се пак не јавља на свој мобител. Но, на интернету се накнадно појавила нова верзија интервјуа, а цензуру се покушава избјећи тако да се у текст убацује јако пуно емотикона, док има и неких који користе компликованије методе.

'САРС корона вирус'

Аи се у интервјуу присјетила тренутка када је прошле године, 30. децембра, добила резултате тестова неколико пацијената који су имали симптоме грипе, али нису реаговали на уобичајену терапију.

- На резултату једног пацијента писало је "САРС корона вирус". Облио ме хладан зној кад сам то видјела - рекла је Аи Фен.

Након тога је на налазу одмах заокружила ријеч САРС, усликала га и послала бившем школском колеги који је такође доктор у једној другој болници у Wухану. До вечери се фотографија проширила међу медицинским круговима у Wухану, а један од оних који ју је подијелио био је и доктор Ли Wенлианг, сад већ познати звиждач који је касније преминуо од корона вируса.

Био је то први конкретни доказ о ширењу новог корона вируса.

Те ноћи Аи Фен је добила поруку од своје болнице у којој су јој поручили да се информације о мистериозној болести не смију неконтролисано ширити како би се избјегла паника. Два дана касније била је позвана пред дисциплинску комисију у болници гдје је опоменута због "ширења гласина и нарушавања стабилности".

Персоналу болнице је пак било забрањено ширити поруке и фотографије везане уз вирус, прича Аи Фен. Једино што је могла учинити је рећи својим колегама да носе заштитна одијела и маске испод својих кута, чак и кад су им челници болнице рекли да то не раде.

Гледали смо како нам долази све више и више пацијената, а размјер инфекције само се ширио. Ускоро смо добили пацијенте који нису имали никакве везе с тржницом хране за коју смо вјеровали да је извор заразе. 

Заташкавање

Истовремено су пак кинески званичници и даље инсистирали да се нови вирус не може ширити између људи, иако су докази упућивали на потпуно другачију слику.

Коначно, кинески званичници су 20. јануара потврдили да се корона вирус шири с особе на особу. У том тренутку број пацијената који су стизали у болнице у Wухану већ је био већи од 1500 на дан, што је три пута више од просјека.

Аи Фен је описала у интервјуу драматичне призоре из тих дана које никада неће заборавити: Старијег мушкарца који шутке прима потврду о смрти својег 32-годишњег сина, или старијег мушкарца којем је било толико лоше да није могао изаћи из аутомобила у болницу. Када је Фен стигла до његовог аута, већ је био мртав.

Током протекла два мјесеца Аи је проматрала како је много њезиних колега оболијева од корона вируса. Четверо их је умрло. Један од њих био је и Ли Wенлианг чија је смрт изазвала вал бијеса и туге међу Кинезима који га сматрају херојем. Аи је била та од које је стигла фотографија због које је Ли упозорио јавност на нови корона вирус.

- Ја нисам звиждачица. Ја сам та која је дала звиждаљку - закључила је Аи Фен за Ренwу.

(Агенције)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

КОМЕНТАТОР

11.03.2020 20:14

гдје је додик, ујутро србија затвара границу са бих и рс........ јел вамо ил тамо

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

11.03.2020 20:39

Ето га у твом ормару и чим изадјеш појешће те. Буааа