"Забрањени јавни скупови, нема обуставе наставе"

У Србији, гдје је до сада потврђено 12 лица заражених вирусом корона, биће забрањени јавни скупови у затвореним просторима, рекао је предсједник Србије Александар Вучић.

Србија 11.03.2020 | 13:42
"Забрањени јавни скупови, нема обуставе наставе"

Он је рекао да ће се све утакмице у затвореном играти без публике, док фудбалске могу са публиком, али да је једино важно да се перу руке, те позвао народ на јединство, солидарност и да не слуша "лажне пророке", него стручна лица.

Вучић је, након састанка са здравственим стручњацима, рекао да ће једна од мјера бити и појачана контрола на свим граничним прелазима, док ће неки привремени гранични прелази бити затворени.

"Уколико буде потребне одлука о затварању школа, она ће бити касније донета пред Васкрс католички и православни, када буду долазили људи са Запада. Молићемо да то не чине. Они који организују свадбе и крштења треба да се држе препорука", рекао је Вучић.

Он је додао да ће Србија замолити људе из Италије, Швајцарске и Њемачке да долазе у Србију у што мањем броју, да сачекају мјесец дана.

"Гледаћемо да контролишемо и предузмемо пуне мере заштите за све Турке који пролазе кроз Србију за време празника", рекао је Вучић.

Вучић је позвао грађане да обавезно саопште ако су имали контакте са људима са сјевера Италије

Он је навео да се још не зна прецизно како се преноси ова болест, за коју је рекао да ће имати тешке економске посљедице, од којих неке државе неће моћи да се опораве ни за десет година.

Предсједник Србије је најавио да ће тражити додатне савјете од Кине о томе како се изборила са овим вирусом и да вјерује да ће имати велику подршку од њих.

Он је рекао да је Србија обезбиједила респираторе, више него довољно у случају и драстичног повећања броја обољелих, те истакао да је у поређењу са најразвијенијим еворпским земљама Србија на веома добар начин држи ствари под контролом и да неће бити пуно настрадалих.

"Успећемо да ово прођемо много боље него економски успешније земље ЕУ... У овом тренутку имамо више стотина слободних респиратора", рекао је Вучић, те додао да је Свјетска здравствена оргнаизација припремила за Србију 10.000 једноократних маски, 10.000 једнократних рукавица, једнокранти хмантила, заштитних наочара.

Вучић је рекао да до сада под надзором 265 путника, док је јуче уведена кућна изолација за 29 путника који су стигли на нишки аеродром, а уведена је и приправност за мање граничне прелазе као на примјер према БиХ. 

(Срна)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Вјечити опозиционар

11.03.2020 13:00

У РС-у забрана наставе и скупова, плаше се протеста опозиције због измјене пословника.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вирус

11.03.2020 14:16

Наравно браво тако ће бити читаву годину браво друже

Name

Арса

11.03.2020 14:09

Контрола уласка људи у Србију ( на пр. мерење телесне температуре) је потпуно бесмислена, јер путник може бити заражен а да још није оболео, такође доста људи може из земаља погођених вирусом доћи преко трећих земаља, треба апеловати на свест људи, одговорност и самодисциплину.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МД

11.03.2020 16:33

Забрањени јавни скупови у затвореном, а школе раде. Оне нису скупови.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бок

11.03.2020 16:47

Забрана окупљања у затвореном за више од 100 људи. Колико дјеце иде у школу? Јел 99.

ОДГОВОРИТЕ