У БиХ забрањен улазак странцима из најризичнијих земаља

БиХ је званично забранила улазак странцима које долазе из наризничнијих земаља у којима је највећи број случајева заражених коронавирусом.

Босна и Херцеговина 11.03.2020 | 10:19
У БиХ забрањен улазак странцима из најризичнијих земаља

Из Граничне полиције БиХ упућена је наредба свим теренским уредима на граничним прелазима наше државе да се забрани улазак особама које долазе из Италије, Ирана, Јужне Кореје и појединих дијелова Кине, тачније провинције Хубеи и града Wухана.

Када је ријеч о држављанима БиХ који се враћају у БиХ из неке од тих земаља примјењује се устаљена процедура, тако што те особе на граници попуне упитник и иду у обавезну самоизолацију 14 дана.

Одлука је одмах ступила на снагу након што је директор Граничне полиције БиХ Зоран Галић синоћ примио службени захтјев министра безбједности БиХ Фахрудина Радончића да поступи у складу са овлашћењима.

Раније је министар Радончић за такву одлуку добио пуну подршку предсједавајућег Савјета министара Зорана Тегелтије, али и премијера Фадила Новалића и Радована Вишковића.

У БиХ је до сада потврђено седам случајева заразе коронавирусом. Четверо у Бањој Луци и троје у Зеници. Сви заражени се доводе у везу с Италијом, односно већина их је боравила у Италији.

У међувремену је у Републици Српској донесена одлука о обустави наставе у школама и факултетима на 21 дан и забрањена су сва јавна окупљања. У Кантону Сарајеву су такође предузете одређене мјере превенције па су забрањена окупљања са више од 250 особа.

(Клиx)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Мислим Ман

11.03.2020 10:45

Које су то ризичне земље и као их тренутно рангирају?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЈА

11.03.2020 15:57

Италија, Кина, Иран, Јужна Кореја...