Италијански љекар савјетује како да избјегнете вирус корона

Кинеска влада позвала је италијанског лекара који је радио у болници у Шенжену у Кини да се придружи студијској групи која проучава вирус пнеумоније Вухан - коронавирус.

Свијет 11.03.2020 | 08:45
Италијански љекар савјетује како да избјегнете вирус корона

Он је написао занимљив чланак који тренутно кружи друштвеним мрежама, у којем је саветовао људе шта да раде да би избегли коронавирус који се из Кине проширио свуда у свету.

- Ако прехлађеној особи цури нос и боли је грло, није заражена вирусом короне, јер пнеумонија (упала плућа) даје сув кашаљ без цурења из носа. То је најлакши начин да га откријете.

С друге стране, добро је знати да Вухан или корона нису отпорни на топлоту и умиру на 26 до 27 степени. Стога пијте што више топлих напитака попут чаја са зачинским биљем. Није лек, али је добар за тело. Испијање топле течности је ефикасно у уништавању свих вируса. Покушајте да не пијете хладне напитке.

Изложите се сунцу иако је хладно

- Када вирус падне на металну површину, живеће најмање 12 сати. Зато запамтите да, ако дођете у контакт са било којом металном површином, морате темељно опрати руке сапуном.

- Вирус може остати активан у ораганизму 6-12 сати. Уобичајена средства за прање веша убијају вирус. Зимску одећу којој није потребно свакодневно прање, треба да проветрите напољу јер сунчеви зраци уништавају вирусе.

ИНФОРМАЦИЈЕ О СИМПТОМИМА КОРОНСКЕ ПНЕУМОНИЈЕ 

- Прво ће бити заражено ждрело, а затим ћете осетити да вам је суво грло и ти симптоми ће трајати 3-4 дана.

- Вирус ће се након тог периода спојити с назалном течношћу, продрети у душник и ући у плућа проузрокујући Вухан пнеумонију. Овај стадијум траје 5-6 дана.

- Упала плућа, висока температура и отежано дисање сиптоми су заражености вирусом ЦОВИД-19. Нос ће вам бити запушен тако да ћете имати осећај као да се давите. Важно је да одмах потражите лекарску помоћ ако имате ове симптоме.

О ПРЕВЕНЦИЈИ

- Најлакше можете да се заразите тако што ћете додиривати ствари на јавним местима као што су ограде, кваке, ручке у аутобусу, због чега треба често да перете руке. Вирус може да живи на вашим рукама само пет до 10 минута, али за то време, иако кратко, можете се инфицирати ако протрљате очи, на пример.

- Препоручује се гргољење антисептиком (Бетадин) како бисте елиминисали или смањили број клица док су још у грлу (пре него што се спусте у плућа).

Организам заражен короном (док је болест у почетној фази) не мора да покаже знаке инфекције неколико дана.

Најновија информација је да период инкубације може бити и до 28 дана пре појаве симптома корона вируса.

У тренутку када особа већ има температуру и кашље, може бити прекасно за одлазак у болницу.

Тајвански стручњаци предлажу да сами обавите једноставну контролу сваког јутра: - Дубоко удахните и задржите дах више од 10 секунди. Ако то можете да урадите без кашљања, гушења или лошег осећаја, немате фиброзу у плућима, што је основни показатељ да нема инфекције.

Сви треба да будемо сигурни да су нам уста и грла стално влажна. НИКАД не сува! Попијте мало воде сваких 15 минута. ЗАШТО? Чак и ако вирус уђе у уста ... питка вода или друга течност ће га пренети кроз једњак до стомака. Тамо ће стомачне киселине убити вирус.

Ако не пијете довољно воде редовно, вирус може ући у душник и ући у плућа.

ДЕЗИФЕКЦИЈА ОБУЋЕ ПРЕКО КОЈЕ ЈЕ МОГУЋ ПРЕНОС

У флашу с распршивачем ставите 1/4 неког средства за чишћење на бази хлора и 3/4 воде. Пре уласка у кућу попрскајте обућу и одоздо и одозго.

(Курир.рс/Тањуг)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Сандра

11.03.2020 08:28

Напокон нешто конкретно. Хвала Бн-у на објави ове инфо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сафет

11.03.2020 10:36

Велико хвала на објави.Најзад корисна информација.

Name

Јесењин

11.03.2020 16:01

Хвала доктору на информацијама.Напокон да струка несто казе.Јер нама Висковиц само бајке прица.И увек треба послусати струку,ако они незнају ко це онда знати.

Name

Мрква

11.03.2020 10:24

ОДЛИЧАН чланак !!!! Браво за БНТВ, стварно коисне Информације.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

11.03.2020 13:48

Како вирус не подноси температуру 26-28° а настани се у организму где је већа топлота тј 36-37°

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сања

11.03.2020 21:58

И мени то пало напамет!

Name

хм

13.03.2020 14:43

Мислим да је другације кад удје унутар организма јер ту има услове да се размнозава док изван организма је осјетљив и нема па је слабије отпоран на те вањске утицаје

Name

Лела

11.03.2020 14:38

Најбољи цланак до сада, сто се тице вируса.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дзо

11.03.2020 16:07

ок

Name

Миле

22.03.2020 08:56

До сада најљепше описао што требамо радити и како се заштитити од корона вируса. Хвала!

ОДГОВОРИТЕ