Представнички дом ПСБиХ данас о ВТСВ-у и Тужилаштву

Посланици Представничког дома Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине на тематској сједници која је заказана за данас, разматраће стање у бх. правосуђу те рад Високог судског и тужилачког вијећа (ВСТВ) и Тужилаштва БиХ.

Босна и Херцеговина 11.03.2020 | 08:15
Представнички дом ПСБиХ данас о ВТСВ-у и Тужилаштву

Током расправе о годишњим извјештајима ВСТВ-а за 2017. годину и 2018. годину, посланици су раније усвојили закључак којим је затражено организирање посебне тематске сједнице због, како је тада истакнуто, бројних проблема у раду правосудних институција.

На сједници се очекује присуство предсједника ВСТВ-а Милана Тегелтије као и чланова тог вијећа, главне тужитељице Тужилаштва БиХ Гордане Тадић те предсједника Суда БиХ Ранка Дебевеца.

Посланици су на претходној сједници усвојили Приједлог закона о престанку мандата ВСТВ-а у садашњем саставу који је предложио посланик Српске демократске странке (СДС) Драган Мектић. Тај закон предвиђа да мандат Вијећа у садашњем персоналном саставу престаје 15. јуна 2020. године.

Предлагач је у образложењу, између осталог, навео да је један од разлога за предлагање тог закона "враћање повјерења јавности у погледу рада носилаца правосудних фупкција".

Након тематске сједнице требала би услиједити редовна сједница Представничког дома ПСБиХ, а на дневном реду је више извјештаја о настојању постизања сагласности унутар Колегија Дома о неколико извјештаја о раду бх. институција и парламентарних комисија те информација и посланичких иницијатива за које током гласања на претходним сједницама није било довољно већине.

Пред посланицима је поново неколико посланичких иницијатива од којих се неке тичу анализе безбједности и техничке опремљености на жељезничким станицама те рјешења статуса дјеце повратника из Сирије како би се могли уписати у матичне књиге и добити држављанство БиХ.

Такође, посланик Странке демократске акције (СДА) Шемсудин Мехмедовић затражио је да се посланицима док траје блокада рада Представничког дома обуставе исплате платее за сваки мјесец у коме се не одржи бар једна сједница Дома, као и свим посланицима који у текућем мјесецу не присуствују бар једном засједању.

Иницијативом потиче, каже, Савјет министара БиХ да у парламентарну процедуру упути измјене и допуне Закона о платама и накнадама у институцијама БиХ којима би се та област у таквим случајевима прецизно дефинисала.

(Фена)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

11.03.2020 07:23

Нигде нема осим код вас. Да се за нерад прима плата,топли оброк,накнада за путовања и одвојени зивот.

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

11.03.2020 08:48

Домаца цорона.

ОДГОВОРИТЕ