Детаљи акције "Скај", разбијена криминална група

У акцији „Скај“ у уторак је разбијена криминална група која се дуже времена бавила кријумчарењем марихуане из Албаније, преко БиХ, па све до Њемачке или Пољске. Сумња се да је ова група продајом дроге зарадила више од два милиона марака.

Република Српска 11.03.2020 | 07:27
Детаљи акције "Скај", разбијена криминална група

Према сазнањима Српскаинфо, припадници СИПА у овој акцији ухапсили су Ивицу Антуновића и Никицу Бошковића у Стоцу, Ивана Цвијановића у Кисељаку, Борислава Ковачевића у Требињу, те држављане Хрватске Јурицу и Марија Велетића.

Осумњичени су за кријумчарење узимали од 170 до 240 евра по килограму сканка.

Наш извор открива да су ухапшени радили веома професионално и да су, према првим информацијама, били укључени у кријумчарење најмање седам тона сканка, који је прошао или требао проћи кроз БиХ.

Међутим, нису сваки пут успјели у својим пословима, јер им је СИПА често знала стати на пут.

Портпарол СИПА Лука Миладиновић рекао је за Српскаинфо да су у оквиру ове акције у уторак претресили четири локације у Стоцу, Требињу и Кисељаку, те да су одузели више стотина хиљада евра.

– Осим новца, одузета су и три „крипта“ телефона, више мобилних телефона, одређену количину опојне дроге, као и друге предмете и трагове који се могу довести у везу са напријед наведеним кривичним дјелима – појаснио је Миладиновић.

Додаје да постоје основи сумње да су се ухапшени, с циљем стицања противправне имовинске користи, бавили неовлаштеним међународним прометом опојних дрога, односно да се исти доводе у везу са кријумчарењем најмање седам тона опојне дроге канабис  из Албаније и Црне Горе у БиХ и Хрватску, као и даље у земље Европске Уније.

– Од наведене количине полицијски службеници СИПА су у протеклих 20 мјесеци заплијенили око три тоне сканка  у више одвојених оперативних акција – прецизира Миладиновић.

Након извшене криминалистичке обраде у просторијама СИПА, ухапшени ће бити предати у даљу надлежност Тужилаштву БиХ.

Извор Српскаинфо укључен у ову истрагу појаснио нам је до детаља како се поменута шесторка бавила кријумчарењем марихуане.

– Дрога је из Албаније ишла у Подгорицу, гдје је затим препакивана и најчешће сакривана у камионе. Дрогу су стављали у лажне подове у камионима с приколицом, или у цистерне, и затим је слали на пут према БиХ – рекао је наш саговорник.

Када дроге пређе границу између Црне Горе и БиХ, наставила би према Стоцу.

– Ту је дрога вађена и складиштена, а затим најчешће даље пребацивана према Загребу, те затим у Њемачку и Пољску. Шесторка која је ухапшена у БиХ имала је посао да организује транспорт дроге и да се брине да она стигне на планиране локације – истиче извор Српскаинфо.

Даље прецизира да су они за килограм сканка који из Албаније стигне у БиХ узимали 170 евра, а ако пут настави даље према земљама Западне Европе још 240 евра по килограму.

Због тога се сумња да су овим пословима зарадили више од два милиона марака.

Међутим, у неколико наврата нису успјели да пребаце дрогу, јер су их пресрели инспектори СИПА. Тако су им у акцији „24“ припадници СИПА одузели 900 килограма сканка на подручју Источно Сарајева. Затим им је у јануару прошле године одузето више од 300 килограма сканка на Граничном прелазу Градишка. Такође и у акцији „Петрол лајн“ овој групи је одузето још 600 килограма сканка.

<х2>Подизање оптужница

Портпарол Тужилаштва БиХ Борис Грубешић је рекао да су поменуте активности резултат добре сарадње институције унутар БиХ.

– Овом међународном сарадњом задат је озбиљан ударац структурама наркомафије на подручју БиХ и региона. Ово представља завршне активности проведених операција, након чега ће се активности усмјерити на подизање оптужница против осумњичених, а који су приведени у овом акцијама – појаснио је Грубешић.

(Српскаинфо)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

099

11.03.2020 06:48

треба пара иду избори немасе висе ста продат а треба купит папака и подрепаса моздасу они дигли цјене папцима подрепасима

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пролетер

11.03.2020 07:14

Ставите их у карантин.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нису

11.03.2020 12:17

На бироу за запошљавање...

ОДГОВОРИТЕ