Према новим правилима осигурано 127.000 грађана

У Фонд здравственог осигурања Републике Српске до 29. фебруара пријавило се око 108.000 осигураника по једном од 13 нових подоснова, као и 19.000 бораца који су сада здравствено осигурани путем Министарства рада и борачко-инвалидске заштите РС.

Република Српска 11.03.2020 | 07:25
Према новим правилима осигурано 127.000 грађана

У фонду, који је преузео обавезу пријаве више од 200.000 грађана који су по основу незапослености били пријављени на здравствено осигурање, истакли су да је већи број осигураника искористио и могућност да се пријави на осигурање посредством супружника који се налази у радном односу.

Подсјетили су да је измјенама Закона о здравственом осигурању грађанима остављен прелазни период од Нове године до 29. фебруара, када су по аутоматизму сви имали осигурање, што, како наводе, не значи да се становници Српске више не могу пријављивати. Како су објаснили, ријеч је о процесу који у континуитету траје, што значи да ће они који донесу потребну документацију бити уредно пријављени на осигурање.

- Лица која не остварују приходе и чији доходак по члану заједничког домаћинства не прелази износ најниже плате у Српској, односно 520 КМ, право на здравствено осигурање по овом основу, посредством фонда могу да остваре кад год дођу у надлежну пословницу са потребном документацијом - истакли су у Фонду здравства и нагласили да осигураници који су пријављени по неком другом основу, а да то није незапосленост, и даље остају пријављени по том основу.

Због нових прописа у протекла два мјесеца владале су велике гужве у шалтер салама фонда, али и у подручним јединицима Пореске управе РС, гдје су грађани одлазили како би добили увјерење о висини опорезивих прихода. Да би биле поједностављене процедуре и грађанима олакшано стицање својства осигураног лица, директор Пореске управе РС Горан Маричић и директор Фонда здравственог осигурања Дејан Кустурић потписали су јуче у Бањалуци протокол о сарадњи којим је омогућена електронска размјена података.

Према протоколу, Фонд здравства ће на основу директног приступа подацима ове управе моћи утврдити да ли постоји основ за стицање својства осигураника, а грађани ће своје право на здравствено осигурање потврдити доношењем увјерења о висини опорезивих прихода из Пореске управе.

Маричић је рекао да овим желе да изађу у сусрет грађанима како не би имали потребе да чекају у редовима за увјерења којима се доказује право на здравствено осигурање.

- На овај начин грађани ће своје право остварити и прије формалног добијања увјерења од стране Пореске управе РС - рекао је Маричић.

Заштићене категорије

У Фонду здравства истичу да су заштићене најугроженије категорије људи, односно они којима је у континуитету потребна здравствена заштита и који се по основу болести или посебног друштвеног статуса, попут дјеце, трудница, породиља и старијих од 65 година, пријављују на осигурање.

- Ова категорија грађана здравствену заштиту остварује у континуитету, јер да би се по основу болести пријавили на здравствено осигурање, битно је само да донесу налаз и мишљење доктора одговарајуће гране медицине - истакли су у фонду.

(Глас Српске)

Коментари / 0

Оставите коментар