Италија постала црвена зона, нема кретања без обрасца

Италијани од данас смеју да путују само на посао или због медицинских и других хитних разлога. Премијер Ђузепе Конте сматра да мере које је Италија предузела када је затворила Ломбардију и неколико провинција - нису довољне.

Свијет 10.03.2020 | 12:12
Италија постала црвена зона, нема кретања без обрасца

"Више нема времена за губљење. Подаци нам говоре да бележимо велики раст случајева заразе, хоспитализованих на интензивној нези и нажалост умрлих. Морамо да променимо навике и то сада", упозорио је.

На снагу ступају ограничења у јавном превозу, затварају се школе свих нивоа, отказују утакмице фудбалског првенства и других спортских догађаја...

Полицијска возила пролазе улицама с мегафонима: 'Пажња, грађани се позивају да остану што више код куће, како не би дошло до ширења заразе'.

У свим већим градовима Италије постављено је неколико контролних тачака како би се осигурало поштовање декрета којим се ограничава кретање, осим на посао или у нужним случајевима.

Италијани су морали да се региструју на веб страницама регија које су донеле одредбе. Полиција на контролним пунктовима тражи испуњене обрасце и доказе да грађани иду на посао или су напољу због здравствених потреба.

"Образац се може преузети с веб странице Министарства унутрашњих послова, сви који морају да путују, морају да га попуне и понесу са собом", пишу локални медији.

Они који га немају, могу га испунити пред полицијом која ће проверити истинитост декларације касније. А новчане казне за оне који су прекршили правила су високе. Уколико полиција утврди да је неко лагао, прети му казна од три месеца затвора.

Међу првима су кажњене две жене, које су се управо вратиле из Ломбардије, које су уместо поштовања карантина отишле у ресторан да прославе 8. март, а затим видео објавиле на Инстаграму, хвалећи се да су успеле да заобиђу забране наранџасте зоне у Ломбардији.

Кажњена су и два младића који су целу ноћ чекали у паркираном аутомобилу у близини аеродрома Болоња. Њих двојица нису хтела да одустану од одмора у Мадриду па су упркос забрани, хтели на лет. Било је и оних који су, попут двојице туриста с Бергама, успели да стигну до жељеног одредишта, али их је полиција ухватила и послала натраг.

 

"Налазимо се у ванредној ситуацији и сваки грађанин мора да сарађује ​​с властима. Грађани морају да имају јасне информације. Желим да пошаљем поруку младима да не ризикују и не излазе у ноћни живот јер могу нанети велику штету и другим члановима породице", рекао је премијер.

Проверавају људе и на свим аеродромима, на улазу и излазу главних рута у Милану и у луци Венеција. У многим градовима су поставили и термоскенере. Полицајци патролирају и градом како би проверили поштују ли се безбедносна правила у продавницама, баровима и ресторанима.

(Курир.рс/24сата.хр)

Коментари / 0

Оставите коментар