Једноставније до здравственог осигурања у Српској

Пореска управа Републике Српске и Фонд здравственог осигурања РС потписали су Протокол о сарадњи којим је омогућена електронска размјена података, са циљем да се поједноставе процедуре и грађанима олакша стицање својства осигураног лица.

Република Српска 10.03.2020 | 10:08
Једноставније до здравственог осигурања у Српској

Протокол су потписали Горан Маричић, директор Пореске управе РС, и Дејан Кустурић, директор Фонда здравственог осигурања РС.

Према Протоколу је договорено да ФЗО на основу директног приступа подацима ПУРС може утврдити да ли постоји основ за стицање својства осигураног лица, а грађани ће своје право на здравствено осигурање потврдити доношењем увјерења о висини опорезивих прихода из Пореске управе РС.

– Овим Протоколом жели се изаћи у сусрет грађанима, како не би имали потребе да чекају у редовима за увјерење којима се доказују право на здравствено осигурање. На овај начин, грађани ће своје право на здравствено осигурање остварити и прије формалног добијања увјерења од стране ПУРС – рекао је директор ПУРС Горан Маричић.

Додао је да су посљедњих мјесеци у подручним јединицима ПУРС биле евидентне гужве, те да ће се овим Протоколом, како је рекао, оне смањити, јер ће ФЗО РС електронски преузимати податке који су им потребни за утврђивање основа за здравствено осигурање.

(Српскаинфо)

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Киро

10.03.2020 09:18

Отезали ду особама без посла, и на Бироу да се лијеце. То це их избора костати,100%.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

10.03.2020 09:24

Опљацкали су здраствени систем и из њега извукли неколико милијарди и сад народу који је без посла ускрацују право да се љеци.

Name

впд

10.03.2020 09:51

Никоме није ускрацено право на лијецење, не прицајте небулозе. Вец су код нас људи на бироу, плаца им се здравствена застита, а 10% је оних којима је стварно потребна и који ниста не раде, а 90% или раде, а власник неце плаца здравствено или раде на црно вани, а осигурани су преко фонда. Дајте мало информисите се прије него сто пљујете све зиво.

Name

Ре впд

10.03.2020 14:41

А зар није опљацкан здравствени систем, доведен је до дна , колапс , дузни милијарду и несто . Како да се сутра неко квалитетно лијеци кад у болницама нема ниста , ни најосновније сто треба нема.. Мнистар ономад реце да се перу руке пер пута дневно у сколама , али градонацелник му није рекао колико скола нема топле воде , сапуна и сл у сколама , а зна се ставити на цело стаба. Побогу цовјеце , ста се петљас пусти људе од струке да раде оно сто им је посао , ста ти имас и знас о томе.

Name

Ста ти је впд?

10.03.2020 16:03

Мој син има 25 година и по професији је професор. Не ради (није у СНДС/у). Е сад цу ја за њега који не ради, јер нема везу да се запосли да плацам мјесецно 80 КМ да буде осигуран. И то је теби у реду? Прије тога сам плацао сколарину, књиге и све остало сто иде уз студирање. И ником није проблем сто цовјек не ради него је проблем сто је здравствено осигуран био, а сад му и ту "олаксицу" укидају. И теби је ово у реду? Ово је само нацин да се људи отјерају из РС. Хајде да јос додам да сам борац И категорије.

Name

смс

10.03.2020 09:53

Ниста добро за народ не цине. Обуцна гамад.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ти впд

10.03.2020 14:42

Си страшно информисан кмер,.ђе се то може лијечити кад немају ништа.

Name

знатижељни

10.03.2020 10:18

Шта их је спречавало да пуно паметније уђу у реформе овог изузетно осјетљивог и за људе значајног питања? Односно шта их је спречавало да конкретно овај корак ураде тек сада????? Прво људе малтретирају и слуђују по овом питању скоро два мјесеца, па тек сда са накнадном памети нешто као рјешавају и воде рачуна о грађанима... Очекујем неког сендвичара да ми да одговор полазећи од рационалних аргумената а не "сендвич перспективе"..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мрква

10.03.2020 11:03

а ста имамо од тога кад се све плаца??

ОДГОВОРИТЕ
Name

П

10.03.2020 13:31

Због чега ово одмах нису урадили, него су патили народ да шета од врата до врата и да се чека потврда од пореске по 15 дана?

ОДГОВОРИТЕ
Name

О чему то они,

10.03.2020 15:54

У свим републикама, бивсег yуге; у року 2 часа уредите документацију ; у бн болницу ми није могла мајка да дисоује две седмице су притекле диј смо неку документацију изгињали ; било је прекрасно, заради њихове луде политике и препуцавања! Оста брез мајке пи*да им материна , и они несто мени се*у .Ђубрад покварена.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Савјет

10.03.2020 17:33

Ко нема осигурање мораце сто висе цајева да пије и да моли Бога да умре касно а не од неке болестине.Или друга опција уцити њемацки и отици.Нема постеном народу пуно опција.