Буџет БиХ за ову годину на климавим ногама?

Иако је Зоран Тегелтија, предсједавајући Савјета министара БиХ, оптимистичан да би до краја мјесеца институције БиХ могле добити свој буџет за ову годину, парламентарци сматрају да је то тешко оствариво.

Босна и Херцеговина 10.03.2020 | 07:30
Буџет БиХ за ову годину на климавим ногама?

Подсјетимо, прошле седмице Савјет министара БиХ није усвојило приједлог одлуке о привременом финансирању институција БиХ, а поред тога ни буџет за ову годину није усвојен.

Тегелтија је за "Независне" изјавио да уколико буде постојало довољно политичке воље буџет може бити усвојен до краја овог мјесеца. Позвао је политичке актере у БиХ да ураде све што је потребно како би он био усвојен у што краћем периоду.

"На тај начин ће се показати ко је опредијељен, а ко не, за функционалан и несметан рад свих институција на нивоу БиХ. Уколико се покаже да не постоји довољно политичке воље да се усвоји буџет за 2020, има довољно времена за нову одлуку о привременом финансирању", поручио је Тегелтија за "Независне".

С друге стране, Сафет Софтић, посланик СДА у Представничком дому БиХ, казао је да постоји могућност да до краја марта буде усвојен буџет, али да се боји, с обзиром на тврде политичке ставове, да то неће бити могуће.

"Финансирање државних институција је поприлично једноставан процес у смислу доношења одлука у односу на ФБиХ гдје Парламент мора до 31. марта усвојити буџет за текућу годину. На државном нивоу је то олакшано тако што Савјет министара има тај мандат.

Вјерујем да због те чињенице неће доћи у питање исплате и финансирање редовних потреба државних органа, али у сваком случају носи са собом врло лошу политичку поруку да држава није у стању усвојити  основни акт, а то је буџет", рекао је Софтић за "Независне".

И Душанка Мајкић, делегат СНСД-а у Дому народа БиХ, истиче за "Независне" да буџет за ову годину још није дошао у Парламентарну скупштину БиХ и да се о њему може говорити само начелно.

"Приједлог буџета је отишао из Министарства финансија, али он је још унутар Савјета министара. Послије тога буџет треба да иде у Предсједништво БиХ, јер је он формални предлагач буџета и тек након разматрања од стране те институције он иде у Парламентарну скупштину. Дакле, 20 дана има, а то је јако мало времена за доношење буџета, чак и по хитном поступку", сматра Мајкићева.

Лејла Ћопељ, предсједница Синдиката запосленика у институцијама БиХ, истиче за "Независне" да је ово идентична ситуација из 2019. године када су се бх. институције цијелу годину финансирале на темељу одлука о привременом финансирању јер није било буџета за ту годину.

Међутим, оно што је другачије у односу на прошлу годину, како истиче, је то што је тада био Савјет министара у техничком мандату, а сада, како наглашава, имамо формирано Савјет министара од којег Синдикат и сви запослени у институцијама БиХ очекују озбиљнији приступ. Додаје да политичка превирања и опструкције нису задатак којим ће се Синдикат бавити.

"Нас занима само дио о финансирању", истиче она и додаје да у овом моменту Савјет министара сигурно неће себи узети за право да доведе у питање егзистенцију 22.000 људи.

Подсјетила је да плате из буџета институција БиХ примају и 10.000 припадника Оружаних снага БиХ, око 6.000 државних службеника и запосленика и око 4.000 полицијских службеника.

Плате из буџета примају:

- 10.000 припадника Оружаних снага БиХ

- 6.000 државних службеника и запосленика

- 4.000 полицијских службеника 

(Независне)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

гуз

10.03.2020 06:52

Кад РС одблокира,требало би Федерација блокира све процесе,па ко висе издрзи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

гуз у гуз

10.03.2020 08:25

јашта, и тако до последњег становника...

Name

Бане

10.03.2020 08:27

Буџет. Па зар ови дебили имају буџет? Зар још нисте схватили да смо банкрот

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ухх

10.03.2020 09:21

Зар та пензијонерка мајкиц која наместа иборе јос се пита?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

10.03.2020 13:41

Климави су и буџетлије, нису буџет ни зарадили, мада већини њих плата и не значи ништа, они краду колико им треба или не треба.

ОДГОВОРИТЕ