Сарајевска "Хидроградња" поново тражи купца

Расписана је и четврта лицитација за имовину предузећа "Хидроградња", некадашњег грађевинског гиганта у БиХ, али конкретних договора о продаји засад нема ни на видику. Међутим, нада ипак постоји.

Босна и Херцеговина 09.03.2020 | 08:04
Сарајевска "Хидроградња" поново тражи купца

Зијад Фазлагић, стечајни управник "Хидроградње", потврдио је за "Независне" да домаћих интересаната нема, али су зато у контакту с потенцијалним купцима из иностранства.

Цијена по којој је понуђена имовина "Хидроградње" је, како каже Фазлагић, 50 милиона еура. Није сигуран да ће ићи испод те цијене.

"Сви очекују да се цијена мало спусти, али најлакше је нешто јефтино продати. 'Хидроградња' већ самим својим именом вриједи пуно. Због тога и не спуштам цијену, вјероватно ћемо наћи купца", рекао је Фазлагић.

Истиче да је, по његовој процјени, 50 милиона еура добра цијена за купца.

"Чекамо сад Сарајево Бусинесс форум у априлу, па ћемо имати бољи увид како ствари стоје", казао је Фазлагић.

У међувремену, наставиће се разговори са заинтересованим иностраним купцима.

"То су  неки људи којима најчешће требају референце 'Хидроградње', које  су огромне и то практично детерминише ту цијену", каже Фазлагић.

Објашњава да је, када преговарате с платежно способним интересантом, тешко рећи је ли он заиста купац.

"Све док не уплати, не можемо сматрати да имамо купца, а 50 милиона еура ни за милијардера није мало. Очекујем да ових дана имам још два-ри разговора, а послије тога слиједи Сарајево Бусинесс форум, па ћемо имати више информација", казао је Фазлагић.

Влада ФБиХ власник је 66% "Хидроградње", али како истиче он, кад је предузеће у стечају,  капитал се гаси, нема га. 

"Власници предузећа су тада повјериоци, радници, фондови, добављачи", рекао је Фазлагић.

Продаја би ријешила и проблеме радника и дуговања према њима.

"Ту цијену и држим да покушам сто посто намирити раднике", рекао је Фазлагић.

Подсјетимо, половином фебруара упућена су два јавна позива за лицитацију. Први поновљени позив расписан је 18. фебруара и односи се на продају мотела 'Чављак' по почетној цијени од 1,2 милона КМ, земљишта у Витковцима по цијени од два милиона КМ, пословне просторе, гараже и остало у објекту 'Алфа' у Паромлинској улици за почетни износ од 269.000 КМ, као и земљишта у Мостару.

Учесници су обавезни да уплате капару од 10 посто од процијење цијене за сваки од лотова посебно. 

Продаја путем јавног надметања биће одржана 30. марта с почетком у 13 сати.

"Хидроградња" је 19. фебруара расписала нови позив и за продају све имовине и права стечајног дужника у земљи и иностранству који се продају као цјелина. У имовину улазе погон у Бријешћу, Каменолом Хаџићи, Каменолом Гребен Какањ, "Сигма" Сарајево, ПЈ Либија, сва права у другим правним лицима, покретна имовина као и друга права која има привредно друштво "Хидроградња" у земљи и иностранству.

Обавезе према радницима износе 29 милиона КМ, према ПИО 20 милиона, здравству 14 милиона осталим порезима пет милиона, а према банкама 10 милиона КМ.

Мехо Шабановић, члан Синдиката радника "Хидроградње", казао је за "Независне" да Синдикат чека званичну понуду за продају "Хидроградње". 

Истиче да агонија радника "Хидроградње" траје годинама, али се чека продаја и разрјешење проблема за 580 радника, од којих је њих 460 на бироу, док је 120 упослено у погону у Хаџићима.

"Вјерујем да ће се, ако дође до продаје, дуговања према радницима измирити. То су нам обећали", рекао је Шабановић.

(Независне)

Коментари / 0

Оставите коментар