Ухапшена три члана краљевске породице, хтјели државни удар

У Саудијској Арабији ухапшена су три члана краљевске породице - принц Ахмед бин Абдулазиз, краљев нећак Мухамед бин Најеф и његов син принц Науаф бин Најеф.

Свијет 07.03.2020 | 12:45
Ухапшена три члана краљевске породице, хтјели државни удар

Они су ухапшени у петак због наводног покушаја државног удара, пише Вол стрит Џурнал.

Мухамед бин Најиф био је министар унутрашњих послова до 2017. године када је ухапшен и стављен у кућни притвор, док је принц Ахмед бин Абделазиз један од последњих синова оснивача државе краља Абделазиза и веома поштован од стране старијих чланова владарске породице, преноси ББЦ.

Како се наводи, стража је дошла у њихове куће у петак рано ујутру носећи маске и црну одећу и извршила претрес.

Престолонаследник Мухамед бин Салман, син краља Салмана и владар највећег светског извозника нафте и кључни савезник САД, збацио је свог рођака Мухамеда бин Најифа, наследника престола у државном удару 2017. године, а касније те године ухапсио је неколико чланова краљевске породице у антикорупцијској кампањи, преноси Ројтерс.

Принц Мухамед изазвао је огорчење међу члановима породице након што је пооштрио своју власт, а према мишљењу познавалаца ситуације на краљевском двору, чланови му се неће супротставити док је жив краљ Салман, који је већину власти пренео на сина.

Ухапшени принц Ахмед познат је по критикама саудијске власти током свог боравка у иностранству и као један од тројице чланова Савета који су се противили преносу власти на принца Мухамеда 2017. године. И он и Мухамед бин Најоф ухапшени су у својим кућама и оптужени за издају, преноси АП.

(Тањуг)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Сјај и биједа

07.03.2020 14:30

Похлепа, привтизовање народних ресурса и бахацење.

ОДГОВОРИТЕ