Посљедице вируса корона: Превозници одбијају возити за Италију, једна фабрика затворена

Возачи камиона због појаве вируса корона масовно одбијају да возе робу у Италију, али и у Словенију, Аустрију и друге земље с којима БиХ има спољнотрговинску размјену, а штета коју ће имати и превозници и привреда биће милионска, открива портал ЦАПИТАЛ.

Босна и Херцеговина 06.03.2020 | 22:08
Посљедице вируса корона: Превозници одбијају возити за Италију, једна фабрика затворена

Након што је у Бањалуци потврђено постојање вируса корона који је стигао из Италије управо преко човјека који је возач камиона са робом за Верону, завладао је страх и превозници су отказали пуно вожњи, потврдио нам је Никола Грбић из Удружења превозника за међународни и унутрашњи саобраћај.

Истакао је да, колико зна, нема више превозника који су на посматрању или за које се сумња да би могли бити заражени вирусом корона.

„Возачи не желе да иду, огромне су гужве и чекање на граници Хрватске и Словеније је по дан, два дана, колоне су километарске, обављају се прегледи, касни се са робом, заиста имамо огроман проблем“, рекао је Грбић за портал ЦАПИТАЛ.

Додао је да се очекује да ће проблеми бити још и већи и да ће се све више отказивати вожње и за Хрватску, Словенију, Аустрију и даље…

„У огромном смо губитку, не можемо реци прецизно коликом, али ако се узме у обзир да се отказују вожње робе, а и оне које се не откажу, буду пробијени рокови, имаћемо велике губитке“, казао је Грбић.

Обустављен рад фабрике у Санском Мосту 

Грбић је истакао да је чуо да је обустављен рад фабрике пелета „Финал Гроуп“ у Лушци Паланци, двадесетак километара од Санског Моста.

Додао је да је та фабрика радила само за италијанско тржиште, а с обзиром на то да не могу испоручити робу у Италију и да нико неће да вози, прије неколико дана су стали са радом.

У каквим су тачно проблемима због вируса корона нисмо могли да сазнамо јер се власник и директор фабрике Бесим Хрнић није јављао на телефон, а и на фиксни број фабрике нико не одговара. Да фабрика не ради, потврђено је ЦАПИТАЛ-у са терена, као и да су радници послати кући.

 „У Републици Српској, колико знам, још немамо прекида рада фирми које извозе, али знамо да многобројни возачи фирми узимају годишње одморе јер једноставно неће да иду у Италију, а сада када се појавио и овај возач који има вирус, сада ће то бити и у вишем обиму јер управо у те дестинације око Вероне, Торина, Милана и Венеције, најчешће иде роба. Људи неће да возе и једноставно не знам шта би им и рекао. Направиће нам ово велике проблеме, тек је почело“, рекао је Грбић.

У Српској још нема обуставе рада привредних субјеката

У Привредној комори РС кажу да тренутно нема већих поремећаја, а потврђују да поједина привредна друштва имају проблеме због додатних контрола на границама.

„Рокови за испоруку се пробијају због дужих чекања на граници, а у суштини већих проблема са Италијом још немамо“, рекао је портпарол Привредне коморе РС Владимир Благојевић.

Пад спољнотрговинске размјене 

Према подацима Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ већ су видљиви први поремећаји у спољнотрговинаској размјени БиХ и Италије, кроз смањење увоза и извоза.

У прва два мјесеца ове године из Италије је увезено робе у вриједности од 236,7 милиона КМ, што је за око 16,6 милиона мање него у истом периоду прошле године када је вриједност увоза била 253,4 милиона КМ.

Истовремено, вриједност извезене робе из БиХ у Италију, у јануару и фебруару, износи 173,9 милиона КМ. То је за 39,5 милиона КМ мање него што је извезено у прва два мјесеца 2019. године када је вриједност извезене робе премашила 213,5 милиона КМ.

Поред пада спољнотрговинске размјене са Италијом, видљив је пад и са другим земљама које су захваћене вирусом корона.

 

Неке од највећих извозника и увозника смо покушали контактирати, али нису жељели или нису имали времена за разговор о проблемима са којима се сусрећу.

(Цапитал)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Возац камиона

07.03.2020 03:52

Постовани цитав ово и не могу да вјерујем ста поједини изјављују. Проток робе омета гузва на Хрватско Словенској граници , засто мало не погледају насе границе и колико се цека а да неприцамо о цекању на царинским терминалима. Сви се брину за превознике из БиХ а вецина их је фирме и раднике пребацила у словенију засто тај ЦАПИТАЛ не објави колико дрзава губи од пореза регистрација и извезене радне снаге , засто неријесе проток робе кроз аустрију "дозволе" а не да се мора обилазит аустрија рутом Мадјарска Словацка Цеска па Њемацка ??? Имамо ми много вецих проблема од цорона вируса које сви цуте и крију а и господин Грбиц се толико брине за превознике а исти је пребацио фирму у Словенију да би могао да ради без потребних транзини дозвола. Засто нико и не покусава да ријеси такве проблеме да се мало убрзају и насе границе , да се ријесе проблеми око цемт и транзитни дозвола мање би омладина одлазила да ради сусједне дрзаве??? Поздрав од возаца камиона који није напустио Босну

ОДГОВОРИТЕ
Name

Васке

07.03.2020 04:49

Штета за " привреду"....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Раде Нови Град

07.03.2020 05:20

Наравно да треба бити опрезан и одговоран,одрзавајте хигијену.А то да фирме стају јер нема ко да вози,нека објаве на тимоцом,бице ријесено.Мислим да ми немамо привреде,немамо производњу,цепанице стале,привреда у колапсу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дејан ПД

07.03.2020 08:22

Па ста цемо друго извозити него дрва, нема код нас ниста друго, несто јос дрва сто је остало, мало руда, углавном лосег квалитета и ако је нека фирма из Италије преселила дио погона овде, ради јефтиније радне снаге и олаксица, па ради тзв Лохн послове, то је наса привреда, једино сто јос моземо извозити, док нас не ухвате, то су увозне јабуке, отпадно уље из КФЗ-а, Мека и слицних, сто такодје увеземо из САД... Тамо гдје постоји привреда, зељезнице се распадају од посла, ријеке су пловне, а о политицарима градјани не прицају, нити знају ко су министри и посланици...

Name

Бус бл

07.03.2020 05:50

А ста је са аутобусима ко це нама стету надокнадити не возимо ни ми лезимо

ОДГОВОРИТЕ
Name

сенберац

07.03.2020 07:24

у страхасу велике оци бољеје мироват него враговат ризик се обије о главу кад тад ја подрзајем све камијондјије који одбијају ици за италију дјаба стоје тамо свети отац папа алига корона неслуса пасе тамо улогоријо требоје корона посетит ватикан и резиденцију госпон папе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Странац

07.03.2020 08:26

Неписмени хоћеш ли гласати за Мићу?