Интернет као опасност или шанса за успјех?

На основу броја становника, Србија је трећа у свијету по броју прегледа на "јутјуб" каналу. Испред ње су само Сједињене Америчке Државе и Њемачка. Ништа не заостају ни остале земље западног Балкана, указују јутјубери у емисији "Глобално". Додају да је добро то што смо дио брзог протока информација, али да се ту крију и многе опасности којима треба друштво треба озбиљно да се позабави.

Република Српска 04.03.2020 | 22:30
Интернет као опасност или шанса за успјех?

"Да ли негативно утиче - то је ствар друштва и система. Када сте посљедњи пут видјели да се промовише неки користан видео са 'јутјуба'? Само се промовишу свађе, јер то доноси кликове. Људи разумију свађу и то је то", каже јутјубер Игор Ракоција (Балкан тек).

"Држава треба да се бави образовањем, треба да се бави новим медијима. Школе не прате нове трендове, нова занимања. Видимо да се скоро појавила 'јутјуб' школа и многи су то критиковали. Међутим, нико није улазио у срж тога и пронашао нешто добро", рекао је јутјубер Војислав Перић.



Задатак родитеља и одраслих јесте да упозоре младе, да им укажу како на добре, тако и на лоше стране интернета, истичу јутјубери.

"Јутјуб је код нас, по броју прегледаних сати на основу броја становника, трећи у свијету. Прва је Америка, друга је Њемачка, трећа је Србија и Балкан. Људи овдје толико гледају 'јутјуб' да је то већ одавно надмашило телевизију. Кад се све то сагледа и број дјеце која одрастају уз то, ми морамо да сносимо неку одговорност. Морам да сносим одговорност шта им говорим, како им говорим", објашњава Перић.

Перић тврди да је подручје западног Балкана вртоглаво ушло у ту машинерију и ту неки стандарди морају да се поштују.

"Ствара се заблуда да ти као аутор имаш апсолутну контролу. Прије свега, ти мораш да одговораш 'јутјубу'. Они су ти који цензуришу садржај, они су ти који могу нешто да уклоне, који теби диктирају и темпо снимања и шта смијеш да радиш, а шта не смијеш", каже Перић.

"Ако је забрањено, забрањено је. Ево даћу примјер, скорашњи вирус корона. Сваки видео о овом вирусу није забрањен, али не можеш да зарађујеш на том видеу. Примјер су и избори у Америци. Протеклих пар година свако ко иде мало у десно, њему се скидала монетизација, што је цензура", каже јутјубер Игор Ракоција.

Јутјубери указују да има препрека, али ако се бавите озбиљним садржајима постоји велика могућност за добру зараду.

"Већина људи које знам, а који се више не баве 'јутјубом', успјели су да то знање искористе у графичком дизајну, креирању неких реклама. Постоји једна страница на интернету гдје спаја послодавце којима су потрбни неки ситни послови и људе који знају да неки посао обаве. То нису неке велике зараде, 20, 30 долара, али ако се то прерачуна на мјесечном нивоу, можете да зарадите више од просјечне плате", каже Перић.

С обзиром на велику експанзију броја јутјубера, на интернет небу је све теже опстати. Потребно је не само имати велики број клипова, већ и квалитетан садржај, како би сачували и гледаоце и спонзоре који финансирају ваш рад, истакнуто је у емисији "Глобално".



БН ТВ

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Хахаха

05.03.2020 04:05

До јуче нисте знали шта значи "Филе" а сада сте се усуђујете да расправљате о нечему што не знате, која сте ми ви структура да дијелите (које ли ироније упоређујете Србију са УСА) и расправљате што је ту добро, а што не, ако вам не ваља немојјте користити те тзв. друштвене мреже.

ОДГОВОРИТЕ