Грчка: Драматични призори због хаоса са мигрантима

Долазак новог таласа миграната у Грчку изазвао је протесте становника острва Лезбосу, гдје је ситуација већ напета због избјегличког кампа Морија. Мјештани су блокирали улице које воде до кампа у којему, како пише Дојче веле, владају катастрофални услови – укључујући пренатрпаност и нехигијену.

Свијет 04.03.2020 | 20:06
Грчка: Драматични призори због хаоса са мигрантима

Око 300 нових имигарната успјело је у недјељу да стигне до Лезбоса из Турске. Они би требало да буду пребачени у Морију аутобусима, али улица је тренутно блокирана.

Тренутно се на острву налази око 25.000 избјеглица. Ситуацију додатно отежава отварање турске границе с Грчком, што је сиријским избјеглицама омогућило да уђу у ЕУ. Грчка полиција је до сада спријечила више од 10.000 миграната да пређу границу, саопштава Министарство за миграције у Атини.

Суочени са све већим бројем миграната, становници Лезбоса, Хиоса и Самоса осјећају се изневјеренима и од стране грчке владе и од Европске уније, које се и даље ослањају на избјеглички споразум с Турском.

Грчки премијер Киријакос Мицотакис жели да пооштри закон азилу како би што више људи могло да се враћа назад у Турску, те изгради избјегличке центре затвореног типа на острвима. Ескалација на грчко-турској граници изгледа да показује да Анкара жели да одустане од спровођења избјегличког споразума, а становници острва противе се изградњи центара затвореног типа.

– Не могу само тако да се ставе у затвор људе који са нама овде живе мјесецима и годинама. На тај начин ћемо од њих да направимо криминалце – каже један власник радње у центру Митилинија, највећег града на Лезбосу.

Центри затвореног типа су додатни разлог због којег су многи мјештани Лезбоса изашли на улице и сукобили се с полицијом.

– Ово је јединствена ситуација. По први пут су сви на острву јединствени, од крајњих десничара, до крајњих љевичара – каже један 40-годишњи наставник.

Али, грчка влада чврсто се држи својих планова и као реакцију на протесте шаље специјалне полицијске снаге. Радови на изградњи центра на Самосу већ су почели, док на Лезбосу многи то желе да спијрече по сваку цијену.

Становница Лезбоса Кристина Хацидаки подсјетила је да избјеглице нису на Лезбосу од 2015, већ од деведесетих година прошлог вијека, кад су људи бјежали из ратом захваћене Југославије.

– Не могу од нас направити острво Елис – рекла је она за ДW односећи се на острвце код Њујорка које је три деценије било збирно место за мигранте који долазе у Сједињене Америчке Државе.

И у избјегличким камповима расте напетост и стално долази до сукоба. Тражиоци азила често на окончање поступка за добијање азила чекају годинама, умјесто предвиђених шест мјесеци.

Салам Алден, оснивач данске невладине организације „Тим хјуманити “ која управља центром који се налази поред избјегличког кампа, протјеран је из Грчке прошле године. Он је забринут што Турска поново пушта избјеглице у Европу.

– Многи људи ће доћи и поново ћемо имати много утопљеника. Грчка војска ће једноставно људе да враћа назад и на тај начин ће долазити до несрећа. Ако и дођу до грчке обале, неће бити довољно хране. Ситуација у кампу ће да ескалира, доћи ће до сукоба са полицијом и људи на острву ће неминовно да изгубе стрпљење. Стање је више него критично – каже он.

(ДW)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Македонац

04.03.2020 19:25

Македонија ке да буде 30.та цланица НАТО-а.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да

05.03.2020 03:19

И шта с тим, момче макединче, какав је то успјех?

Name

Децко

06.03.2020 17:25

Велики!

Name

Мигранти

04.03.2020 19:42

Све сама омладина, мускарци, пуни борбеног духа а бјезе од рата, јако занимљиво.

ОДГОВОРИТЕ