Министар признаје да нема стентова, у УКЦ Бањалука то крију

Пацијенти у Српској који се лијече на Универзитетско-клиничком центру РС у Бањалуци могли би да се нађу у неприлици јер у последњих неколико седмица ова установа има проблем са недостатком стентова.

Република Српска 04.03.2020 | 19:20
Министар признаје да нема стентова, у УКЦ Бањалука то крију

Да проблеми постоје потврдили су нам и из надлежних институција у Републици Српској.

Неколико пацијената у посљедних неколико седмица враћено је из УКЦ Републике Српске јер у овој установи нису имали на располагању довољан број стент уређаја. Пацијентима је, како сазнајемо, тада речено да се уградња стента обавља само хитним случајевима. Ове информације провјерили смо у УКЦ РС, али нисмо добили конретан одговор.

„У Универзитетском клиничком центру Републике Српске не постоји листа чекања за збрињавање акутног инфаркта миокарда, јер се ово стање збрињава 24 часа 365 дана у години. Дакле, у нашој установи се ургентна стања збрињавају одмах, а елективни пацијенти се тренутно заказују у новом термину“, кажу из УКЦ РС. 

Да се УКЦ РС налази у проблему због недостатка стент уређаја, потврдио је и министар здравља РС Ален Шеранић. Судећи по одговору министра, тврдње пацијената су тачне, УКЦ РС тренутно располаже са свега 30 стентова, резервисаних за хитне случајеве.

„Да су они обезбиједили 30 стентова везано за оне који су најугроженији, а сходно тријажи они тако и раде. И то је ствар да су програме који су предвиђени за друге пацијенте, а који нису хитни, у овом тренутку су стављени на чекање док не дође испорука, ако се не варам од наредних 250 стентова колико је планирано самом јавном набавком“, каже Шеранић.

Недостатак стентова није једини проблем са којим се суочава УКЦ РС, али и цјелокупан здравствени систем у Српској. Већ мјесецима апотеке у Српској имају проблем са недостатком лијека Тамоксифен који се користи у лијечењу обољелих од рака дојке. Умјесто овог лијека пацијентима се дају Нолвадеx таблете, које се плаћају.

Из ФЗО Републике Српске нису конкретизовали проблем недостатка овог лијека, али су прокоментарисали ситуацију око набавке свих врста цитостатика. Као главне проблеме истичу финасније које су дјелимично ријешене и монопол фармацеутксих компанија у процесу јавних набавки лијекова.

„Ниједан цитостатик сигурно није да није набављен, него постоји проблем јер смо мало тржиште и зато што постоји интерес фармацеутских компанија да продају по неким цијенама које нису тржишне и које нису нешто што би прихватио било ко да финансира јер не може се такав дио толерисати да уцјењује са тако битним стварима“, каже вршилац дужности директора ФЗО Републике Српске Дејан Кустурић.

Проблем око набавке цитостатика лежи у чињеници да се одређени цитостатици не уклапају у цијене које су предвиђене Правилником о цијенама, па због тога нема понуђача, сматра бивши министар здравља Слободан Станић. Каже да није случајно да се овакве ствари изнова понављају и да то постаје нерјешив проблем. 

„Слична ситуација је и код стентова и код свега другог. Једна сложеност система који би било потребно реформисати и скроз промијенити начин набавке, гдје би се могла прекинути ова агонија која је за пацијенте страшна, да купују сами у апотекама, а послије Фонду траже поврат средстава, гдје на неки начин осим велепродајне, плаћамо и малопродајну маржу и још се више усложњава стање у здравственом систему, а да не говоримо о трпљењу, патњама и изгубљеним животима због недостатка цитостатика“ , категоричан је Станић.

Није први пут да су здравствене установе суочене са недостатком лијека Тамоxифен. Цијена 10мг овог лијека у апотекама је 8 КМ. Грађани су се и раније жалили како апотеке и здравствене установе у Српској немају потребних лијекова. 

 

БН ТВ

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

стево

04.03.2020 20:53

Све је покрадено.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мика

04.03.2020 21:18

А има ли хеликоптера, авиона и блиндирани полицијских возила. Ко је убио Давида. Бандо!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михајло

05.03.2020 02:06

А ста се излупа др Дјајиц, нај бољи су на свијету, позитивно послују, и пацијенти тросе много пара за лијецење- пуно је лагао и за снсд - ву кухињу.

Name

Брр

05.03.2020 00:59

Хајмо Мало руске лијекове!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аполо 11

05.03.2020 02:54

Ако добављач зове 100 пута да платите робу и чупа паре назор за испоручени робу у какву категорију купаца припадате. Више добављачи воле да недају робу таквим купцима. Па немају основне опреме за рад медицинског особља.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Момо

05.03.2020 06:37

Мало тржиште И ником нисмо интересантни. Може изгледати као оправдавање од стране министра, али истина јесте да није боље да је свака надлежност у рукама ентитета, неке ствари су боље кад су шире постављене на нивоу БиХ, лако је блокирати ако не буде одговарало

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ба

05.03.2020 07:34

ОВАЈ СЕРАНИЦ САМО МУЉА СВЕ МЕД И МЛИЈЕКО А МИ СВАКИ ДАН ГОРЕ НЕМА НИСТА СВЕ СЕ МОРА КОПОВАТИ МИНИСТАР ИЗА ЛУКАЦА ПРВИ ЗА СМЈЕНУ НЕСПОСОБНО ДА НЕСТО УЦИНИ ЗА ПАЦИЈЕНТЕ ДАЈ ФОТЕЉУ НЕКОМЕ КО ЦЕ ПОМОЦИ ОВОМ НАПАЦЕНОМ НАРОДУ НЕДО ТИ БОГ ОТИЦИ ГИРЕ ИМА ИХ НА ХИЉАДЕ САМО СЕ СЕТАЈУ ДЕЗУРНИ ЈЕДАН ДОКТОР И ТО ПИЈЕ КАФУ НЕГДЈЕ ЦЕКА УВЕДИТЕ РЕДА

ОДГОВОРИТЕ