Вишковићеве празне приче о смјенама директора губиташа

Премијер РС Радован Вишковић прошле године најавио је смјене директора у јавним предузећима која послују са губитком и да се ниједан губиташ неће задржати у фотељи. Међутим, испоставило са да је све то само још једна празна прича.

Република Српска 04.03.2020 | 18:42
Вишковићеве празне приче о смјенама директора губиташа

Број смијењених директора јавних предузећа у протеклих годину дана свео се на само шест директора шумских газдинстава у Шумама Српске иако је према билансу из прошлог полугодишта чак 18 шумарија било у минусу. Премијер Српске Радова Вишковић крајем прошле године поновио да неће стати са смјенама.

"Све оно гдје будемо јасно видјели да је негативан резултат производа менаџемента и људског фактора  они неће моћи задржати позиције и то је јасно, Влада неће одступити ни милимитер од намјера“, казао је тада Вишковић.

Влада је ипак одступила од намјера јер нових смјена директора губиташа није било. Премијер Српске сада мијења начин контроле и анализе и увјерава да се неће стати са смјенама и у овој години.

„Дозволите да радим свој посао онако како сам рекао ја ћу свој дио обавеза испоштовати, не желим смјењивати некога зато што тражи неки медиј или неко, желим да направим анализу да ли је онај који је направио негативан резултат тај који руководи или је нека већа сила“, каже данас Вишковић.

- Гомилање губитака у државним предузећима утиче и на економију Републике Српске јер се за њихово покривање узимају кредити што само привидно ријешава проблем, док дугови остају, сматрају економисти. Зато су, како кажу, потребне измјене пословања јавних предузећа да би се покренула нека промјена.

"То значи увођење система пословања на начин да су потпуно одвојени власнички од управљачких обавеза и послова то је систем корпоративног управљања и зашто се код нас не уводи, ваљда зато што су јавна предузећа плод или плијен коалицја које освоје власт а онда нико не одговара“, каже економиста Зоран Павловић.

Из опозиције поручују да није никакво изненађење то што предсједник Владе није испунио обећање јер им очигледно такви директори, који гомилају губитке,и одговарају. 

"Он је нажалост послушник Милорада Додика и можда би неког и смијенио да га се ишта пита али он је ту дошао да извршава прљаве послове премијера и да има имало правне државе нико од тих људи који су одговорни за овакав хаос у друштву не само да би био смијењен већ би био позван и на одговорност“, каже посланик у Клубу СДС-а у НСРС Небојша Вукановић.

Јавна предузећа деценијама гомилају милионске минусе под руководством директора које се бирају искључиво по страначкој линији. Чак и кад би ти директори били смијењени, ништа се битно не би промијенило ако се не промијени модел дјеловања, што и није извјесно јер очигледно тренутни начин пословања одговара владајућој структури у Републици Српској.

БН ТВ

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Рале

04.03.2020 17:57

Јадна мајко коме он несто мозе. Како се сами себе не стиде, зиве у страху око сваке одлуке, и цекају ста це газда реци. Бједно од сколованих људи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зашто се

04.03.2020 17:57

Зашто се не смијењују директори Шума и Путева , та два предузећа су сада најкриминалнија у Републици Српској

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ухх

04.03.2020 19:21

Јадан он ко да се неста пита. Само дзабе плату узима

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лука наивни

04.03.2020 19:36

А Лука и ЕРС највеће легло криминала.Толико је ојачао пљачкајући ни Додик му више ништа не може

ОДГОВОРИТЕ
Name

Симо

04.03.2020 22:08

У Републици Српској ЛУТРИЈА У МИНУСУ. И гдје то има премијеру?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пељески Мост

04.03.2020 22:23

Постоји једно елегантно рјесење: преко воде до слободе!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аполо 11

05.03.2020 03:04

Тако реформе заврше кад су сви лопови и Контролори и контролисани. Једни друге подсећају на прошле лоповлуке за једне интервенишу,Еј немој њега,Еј несмјеш њега итд итд. Лија да чува кокошињац ха ха ха. Најгора власт је смјена власт.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гроф

05.03.2020 05:31

Све његове прице су празне...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Једино знање

05.03.2020 06:53

Наш предсједник владе, једино што изгледа зна, а то је да лијепо прича и обећава... Додику такви одговарају. Ако је по Вишковићу, онда и садашњи његов наследик (шеф клуба одборника) има исте особине: да се разумије у све и свашта и да прича о свемуи свачему, а народу не требају приче већ конкретна рјешења Такви могу обављати све функције и сва занимања.

ОДГОВОРИТЕ
Name

НИШТА ЧУДО

05.03.2020 08:06

ПА КАКО ЈЕ ДОШАО ЈЕ ЛИ ИШТА ДРУГО БИЛО КОД ЊЕГА СЕМ ПРАЗНЕ И ШУПЉЕ ПРИЧЕ. НИЈЕ НИТИ ЋЕ БИТИ.

ОДГОВОРИТЕ