Европска недеља ендометрозе у болници "Јелена"

Најпоузданији начин дијагностификовања ове болести је лапараскопија гдје се улази у трбух и под контолом камере се узима узорак који се шаље на патохистолошку дијагностику.

Здравље 04.03.2020 | 15:51
Европска недеља ендометрозе у болници "Јелена"

 

Поводом Европске недеље ендометриозе, у сриједу 4. марта 2020. године у болници “Јелена” у Бањалуци одржана је пресс конференција на којој је било ријечи управо о овој теми.

Изнесени су забрињавајући подаци,кад је ријеч о утицају ендометриозе на неплодност. Наиме до 50% неподних жена има ендометриозу, а у женској популацији 10-15% жена.

Ендометриоза је тихи узрок неплодоности. Она настаје када се слузница материце која се нормално налази унутар материце нађе на погрешном мјесту, тј. ван материце. Пошто изазива хроничан бол и прираслице у репродуктивном добу жене тим уништава здраво ткиво јајника те смањује број јајних ћелија и њихов квалитет чиме смањује плодност. Постоји више теорија о настанку ендометриозе једна од најприхватљивијих је ретроградна којом се објашњава да приликом грчења материце током менструације један дио крви иде у вагину а други дио кроз јајовод одлази у трбушну дупљу.

Најпоузданији начин дијагностификовања ове болести је лапараскопија гдје се улази у трбух и под контолом камере се узима узорак који се шаље на патохистолошку дијагностику.

У случају да је утврђена ендометриоза лапараскоски се одстрањује жариште енометриозе које најчешће буде на трбушној овојници, лигаментима, јајнику, мокраћном мјехуру и дебелом цријеву. Послије операције женама се сајветује да стану трудне а оне које то не желе њима се прописује терапија антибејби пилулама.

Према статистици болнице "Јелена” урађено је у периоду од 9 година (2011-2019) 503 ЛСПЦ операције. Код 61 оперисане пацијенткиње дијагностификована је ендометриоза (12.7%). Од њих 17 пацијенткиња са ендометриозом су биле инфертилне (27.8%). Након оперативног захвата 4 пацијенткиње су остале спонтано трудне (24%).Наши резултат према заступљености стадија ендометриозе по АСРМ класикацији су слећи: ИВ степен заступљености 72%, ИИИ степен заступљености 18%, и ИИ степен заступљености 10%.

Дјевојке које имају болне менструације и болне полне односе требају да траже помоћ од гинеколога, а природна терапија је трудноћа.

- Њима се савјетује да што раније остану трудне, кажу стручњаци из ове области.

(БН)

Коментари / 0

Оставите коментар