ХДЗ и СДА: Нисмо ријешили кључне стратешке ствари

У Мостару је данас одржан састанак делегација Хрватске демократске заједнице (ХДЗ) БиХ и Странке демократске акције (СДА). Новинарима су се након сједнице обратили страначки предсједници Драган Човић и Бакир Изетбеговић.

Босна и Херцеговина 04.03.2020 | 15:33
ХДЗ и СДА: Нисмо ријешили кључне стратешке ствари

Човић је рекао да је састанак био на трагу тражења рјешења како би се створила једна стабилност односа у БиХ, у мјери у којој то ове двије странке БиХ могу заједно учинити.

ХДЗ-у приоритет Изборни закон

- Данашњи разговори, који су почели са проблемима у граду Мостару, којима смо посветили 40-ак минута, показали су да заједно можемо направити један искорак и покушати тражити трајно нека рјешења. Конкретно, овдје је било говора и о изборном процесу у граду Мостару, јер ми тврдимо да ће избори бити одржани и сад требамо покушати доћи до тих рјешења у парламентарној процедури – казао је Човић.

Како је рекао, разговарано је и о питању Уборка, гдје су кроз расправу представници и једне и друге политичке опције у Мостару замољени да направе јенду заједничку изјаву гдје би више разине власти, заједно с другим домаћим и међународним финансијским институцијама, могле помоћи да се направи једно суставно рјешење проблема депонирања отпада у Мостару.

Током састанка било је ријечи и о политичким односима и јачању међусобног повјерења између ХДЗ-а и СДА.

- Ја особно сам истакао да кључ стабилности тих наших односа почива на једном повјерењу које ће се препознати примарно кроз изборни процес који је и досад више пута наглашаван - да један народ другом не бира представнике, односно да имамо легитимне представнике конститутивних народа на свим разинама власти, сукладно Уставу БиХ - истиче Човић.

Наравно да смо жељни усагласити ни све пресуде и одлуке Суда у Страсбоургу, по свим питањима како то приличи.

- Али, примарно желимо да вреднујемо Устав БиХ и да своје понашање примјеримо Уставу и законима у БиХ које доносимо у парламетарној процедури. Застоје које тренутно имамо на различитим разинама власти желимо заједнички рјешавати једним допприносом да што прије нормално профункционира власт и на разини БиХ, али и на нижим разинама власти. И ту смо показали једну разину партнерства у тражењу рјешења - рекао је Човић.

Свјестан је да долазе и кризе које су, како је рекао, с времена на вријеме извор политичког догађања, какве сад имамо, али и кризе које увозимо извана попут мигрантског процеса.

- Наша је заједничка процјена да морамо журно имати и сједницу Вијећа министара, па отклонити проблеме наше организираности, јер касно ће бити ако десеци тисућа људи уђе у БиХ, а да ми не знамо правила понашања према тим људима, јер је евидентно да читава ЕУ има некакве јасне погледе како се према том проблему односити у будућности - додаје Човић.

Делегације двије странке, наставља лидер ХДЗ-а БиХ, договориле су се да наставе даље разговарати, обзиром да је и данас пуно ставова приближено, али да су у коначници још далеко од тога да могу казати да су сва стратешка питања усагласили.

- За ХДЗ је приоритет изборно законодавство и то би релаксирало потпуно све односе у времену исдред нас. Али опће је опредјељење за локалне изборе да осигурамо један максималан стандард у одржавању тих избора и да Мостар наравно мора имати изборе у листопаду ове године. За нас су неприхватљива било каква рјешења изван оних која ће бити прихваћена у парламентарној процедури - поручио је Човић.

Нису ријешене стратешке ствари

Предсједник СДА Бакир Изетбеговић је казао да нису ријешене стратешке ствари, јер је потребно ускладити одлуке Уставног суда, Суда за људска права у Стразбуру са тежњама ХДЗ-а и ХНС-а и СДА, али и грађанских странака.

"Није лако наћи формулу, али не могу рећи да је немогуће", казао је он и додао да се прије састанка срео са Фахрудином Радончићем и Жељком Комшићеми питао их има ли смисла наставити ове састанке, а они су одговорили да се треба разговарати и да се може наћи рјешење.

Додао је како СДА и ХДЗ требају упорно налазити и разговарати како би нашли имати заједнички одговор на кризу у БиХ, те да СДА и ХДЗ заједнички гледају на одлуке Уставног суда и да све се морају испоштовати.

"У погледу састава судија Уставног суда БиХ не видимо једнако ствари. ХДЗ сматра да треба замијенити стране судије, али и СДА мисли тако", рекао је Изетбеговић.

Он је говорио о имплементацији 14 приоритета које је поставила Европска комисија.

- СДА и ХДЗ се требају упорно налазити и разговарати и имати заједнички одговор на кризу у БиХ. Ту заиста постоји партнерство, заједнички напор да се амортизују удари кризе, рекао је Изетбеговић и додао:

- Када су у питању избори у Мостару, има помака. ХДЗ и СДА су приближили ставове по пиутању избора вијећника. СДА инсистира на статуту и надам се да ће до краја мјесеца бити постигнут напредак.

Изетбеговић је казао да има помака и око проналска рјешенај за Мостар, те да су двије странке приближиле ставове.

На питање новинара како коментира именовање Дениса Шулића из СНСД-а за потпредсједника НСРС, Изетбеговић је казао како СНСД одавно контролише све у РС-у и именује и Бошњаке и Хрвате.

"Док то ради, СНСД истовремено дијели нама лекције како треба радити у ФБиХ. То није ништа ново и ништа необично за ту политику", казао је предсједник СДА.

(Вијести.ба)

 

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Слуцајни пролазник

04.03.2020 14:47

Два олоса неспособна, заостали у времену, у било којој уредјеној земљи максимум би им било мјесто портира.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пељески Мост

04.03.2020 15:05

Тако је, без стратеских ствари ниста!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Град

04.03.2020 15:27

Ко је овдје луд...све то треба растјерати..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Грга

04.03.2020 16:22

Имате још 25 година .....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лаки

04.03.2020 16:22

Цовиц хоће на силу да буде у предсједништву и да Руси БИХ. Није приблем ко је Председник ако ради за интересе народа и државе , народа , знаци свих оних који живе у БиХ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ухх

04.03.2020 18:28

Немојте се ви ниста договорити. Тако остајете на власти дизајуци тензије

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

06.03.2020 07:04

Па висте браћа, некад сте везали заставе, ријешит ће те ви проблеме и несугласице.

ОДГОВОРИТЕ