МИП: Тренутно 1.154 важећа дипломатска пасоша

Министарство иностраних послова у Савјету министара током протеклих пет година издало је укупно 1.154 дипломатска пасоша која су тренутно важећа, а онима који су изгубили право на посједовање дипломатски пасоши су поништени, потврдио је Срни начелник Канцеларије за односе са јавношћу Министарства Небојша Регоје.

Босна и Херцеговина 04.03.2020 | 09:07
МИП: Тренутно 1.154 важећа дипломатска пасоша

Он је истакао да тренутно нико није у посједу дипломатског пасоша, а да му то право не припада.

Регоје појашњава да су званичници, органи, организације, односно институције у БиХ чији функционери имају право на посједовање дипломатског пасоша наведени у листи А и листи Б у Правилнику о издавању дипломатских пасоша и Правилнику о измјенама и допунама Правилника.

– У периоду од 2. марта 2015. године до 3. марта ове године укупно су издата 1.154 дипломатска пасоша која су тренутно важећа, а што укључује све категорије носилаца права – тренутни званичници и чланови њихових породица, дипломате у сједишту Министарства иностраних послова и дипломатско-конзуларној мрежи и чланови њихових породица – рекао је Регоје.

Регоје је констатовао да овај број практично готово свакодневно варира јер за извјестан број лица и чланова њихових породица престаје право на посједовање дипломатског пасоша или истиче период важења.

Према подацима Министарства, укупно 37 бивших политичких функционера, амбасадора и других званичника није вратило дипломатске пасоше у сједиште Министарства након што су изгубили право да их користе.

У одговору Савјета министара на питање самосталног посланика у Представничком дому парламента БиХ Дамира Арнаута наведено је да 37 лица “сходно правилнику о издавању дипломатске исправе нема право на посједовање исте”, те да је “организациона јединица Министарства иностраних послова током сачињавања табеларног прегледа извршила електронско поништење пасоша”.

Поред тога, иза имена и функције званичника који више немају право на дипломатски пасош, наведено је да “увидом у расположиву документацију дипломатски пасош није враћен, нити је физички поништен”.

Арнаут је питања поставио 20. августа прошле године, а Савјет министара је одговор дао на сједници одржаној 23. јануара ове године.

(Срна)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Било би поштено

04.03.2020 08:34

Објавити списак и разлог издавања дипломатског пасосша за сваког понаособ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Није тацан

04.03.2020 10:46

Није тацан тај списак.

Name

Брука

05.03.2020 08:22

Чини се много за ову невелику и тешко опљачкану земљу.

ОДГОВОРИТЕ