Незапослени испред шалтера у редовима због осигурања

У пословници Фонда здравственог осигурања (ФЗО) РС у Бањалуци јуче, али и данима раније владала је велика гужва јер су незапослени грађани масовно похрлили због остваривања права на здравствено осигурање, а дешава се и да многи нису упознати с тим шта им треба од документације, па се додатно стварају редови на шалтерима како би тражили информацију.

Република Српска 04.03.2020 | 07:03
Незапослени испред шалтера у редовима због осигурања

Те податке они могу добити и на пулту за информације на улазу, али ипак многи се гурају испред шалтера. Такође, како наводе из Фонда, заштитници права дају информације осигураницима, а бројеви телефона с именима и презименима заштитника права јасно су назначени и на интернет страници ФЗО-а.

Подсјећамо, измјеном Закона о здравственом осигурању незапосленост више није основ за пријаву на здравствено осигурање, те грађани који су преко Завода за запошљавање остваривали право на здравствено осигурање, умјесто у Завод, сада долазе директно у ФЗО РС ради могућности пријаве на здравствено осигурање.

Душана Марић, коју смо затекли како чека у реду, каже да се потребно наоружати стрпљењем да се што прије ријеши питање осигурања, те наводи да је она прво на информацијама питала шта јој треба па се тек онда упутила на шалтер.

"Данима влада велика гужва, али многи људи немају разумијевања и уопште се не распитају шта је потребно, него само стану у ред и чекају. Онда кад дођу на шалтер буду враћени јер зависно од категорије којој припадају потребно је испунити пријаву, па тек онда се упутити на шалтер", казала је она.

Иако је крај фебруара наглашаван као крајњи рок за пријаву у евиденцију Фонда, ипак то не значи крај процеса и губитак права за оне који то још нису учинили, те из Фонда апелују да нико не треба да страхује да ће остати без осигурања.

"Сви грађани који нису успјели да се до краја фебруара пријаве за здравствено осигурање могу то урадити и након тог периода, односно могу да дођу у надлежну пословницу Фонда, те да се пријаве.

Ради се о процесу који у континуитету траје, што значи да ће ФЗО РС грађане који донесу потребну документацију уредно пријављивати на здравствено осигурање", казала је за "Независне" Дарија Филиповић Остојић, портпарол ФЗО РС.

Према њеним ријечима, на улазу у Филијалу Фонда у Бањалуци налази се и обавјештење да борци, ратни војни инвалиди и сви остали не треба да долазе у Фонд, јер их Министарство рада и инвалидско-борачке заштите РС пријављује на здравствено осигурање, а о томе је и надлежно министарство обавијестило јавност.

"У шалтер-сали у Бањалуци одвојени су шалтери за нормалне овјере које се не тичу незапослених, мада наши радници не враћају оне који желе да се пријаве на здравствено осигурање кад дођу и на тај шалтер", казала је Филиповић Остојићева.

Миодраг Штркић из Бањалуке, кога смо јуче затекли у реду, истиче да је дошао да види на који начин има право да оствари здравствено осигурање.

"Дошао сам данас да видим шта ће ми рећи службенице на шалтеру, па ћу у складу с тим ићи да прикупљам потребну документацију", казао је он.

Међу грађанима који су чекали у дугим редовима било је и оних осигураника који су дошли да овјере своје здравствене књижице будући да је почетак мјесеца.

"Није ми јасно како се створила оволика гужва па се дуго чека на овјеру књижице", казала је Тања Лакетић.

Подсјећамо да је Фонд преузео на себе обавезу пријаве више од 200.000 грађана који су по основу незапослености били пријављени на здравствено осигурање.

Међутим, за разлику од раније, када су грађани морали да одлазе прво у Завод за запошљавање с одређеном документацијом, па у Фонд да овјере здравствену књижицу, сада је процес пријаве на здравствено осигурање на једном мјесту.

Ко има предност

Нових 17 основа за остваривање здравственог осигурања дају предност дјеци млађој од 15 година, средњошколцима и редовним студентима, трудницама и обољелим од тешких болести. Осигураници који немају приходе веће од најниже плате у РС треба то да докажу потврдом Пореске управе.

(Независне)

Коментари / 19

Оставите коментар
Name

Супља

04.03.2020 06:51

Ово је велика манипулација са незапосленима. Сад ће несретни, морати да ваде папире, наравно, који се у свакој установи плаћају, на тај начин треба да “допингују” буџет РС, јер је све празно.Бас их “ ватају” као стоку! Република им није обезбиједила посао, а тамо неке старкеље, (савјетници по министарствима), једном ногом у гробу, а једном на путу до канцеларије. Вјероватно ће, ту процедуру убрзати, савјетник министра Цераница, (бивши возац), а ви бивши “лендохани” са Бироа за запошљавање, правници, инжењери, економисти, борци, удовице бораца, дјецо бораца и остали, гледајте и даље у празно!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

04.03.2020 08:41

Плус и будући економисти ,правници,инжињери из електропривреде који нису пеистали на корупцију ,они ће први на биро.Џаба им 20 до 30 година стажа ,знања ,то им је тек терет!!!!Стварно више нема баш нике наде

Name

ре 1

04.03.2020 09:19

пристали на корупцију*

Name

Информисана

04.03.2020 10:03

Ваши наводи нису тачни. Вадили смо све папире и ни један нисмо платили.

Name

ре

04.03.2020 12:20

полако сад си на евиденцији да си ту тек цес да платис

Name

Ре

04.03.2020 12:22

Види оног брке јес се смркно...мора да има истине ...

Name

Ја

04.03.2020 07:04

Откуд гузва,зар код нас има незапослених??? У оваком благостању они немају потребу да раде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Колико се

04.03.2020 07:38

Мјесецно фирми затвори?

Name

Ре

04.03.2020 09:56

Добар дио тих људи су људи који никад нису били у радном односу, нити то планирају, пољопривредници, домацице и сл.

Name

Минка

04.03.2020 12:23

Додик и његов кум Ранко Скрбиц и други лопови су опљацакали здраствени систем и завили га у црно и сад нејма пара па морају да скидају људе са здсраственог и ускрацују им право да се љеце .Ово је све осмиљено да се људи скину са здраственог осигурања и натјрају да плацају крпељима јос .банда је то велика мој народе

Name

Бубана

04.03.2020 07:18

Мозе ли мени здравствено бесплатно - од опстег интереса је, уф, уф..!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фонд

04.03.2020 07:21

Откуд ови људи, кад Завод за запошљавање из мјесеца у мјесец биљежи смањење незапослености? Значи неко лажеееее...

ОДГОВОРИТЕ
Name

укинут завод за запосјавање

04.03.2020 10:24

странке су постале заводи за запошљавање

ОДГОВОРИТЕ
Name

Т

04.03.2020 10:31

Ово је казна за вјерне гласаче

ОДГОВОРИТЕ
Name

К

04.03.2020 13:56

Бас тако

Name

Децко

04.03.2020 10:34

Јад и биједа

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

04.03.2020 12:23

туга и залост

Name

Невесиње

04.03.2020 11:55

ПА ОВО ЈЕ СТРАСНО СТА НАМ НАПРАВИСЕ ОД ОВОГ ЗА СТА СМО СЕ БОРИЛИ И ЗАСТА СМО ОБОЛИЛИ ИКОМЕ ДА ПОВЈЕРИМО РОДЕНУ ДЈЕЦУ И ЊИХ НАМ ТЈЕРАЈУ СВОЈИМ ПОНАСАЊЕМ И ЛОПОВЛУЦИМА ОДАВДЕ.....ПА СЕ ПИТАМО ДЕ САМ БИО СТА САМ РАДИО КОМЕ САМ ДЈЕЦУ РАДАО И БОРИО СЕ А И ДАНАС ДАН ДА ПРЕЗИВИМ КАО И ВЕЦИНА. ........

ОДГОВОРИТЕ
Name

НЕВЕСИЊЕ

04.03.2020 12:24

СВАКИ ДАН НАСЛОВИ У НОВИНАМА ОПОМИЊУ ДА СЕ ДУБОКО ЗАПИТАМОЈЕЛИ ОВО РЕПУБЛИКА СРПСКА КОЈУ БРАНИСМО И СТО ЈЕ СТВАРАСМО ТРЕБАЛО ЈЕ ДА ЈЕ СВЕ ДРУГАЦИЈЕ А НИЈЕ И НИЈЕ ЗАР ОВОЛИКИ РЕДОВИ КО ПРЕД АМБАСАДАМА АЛИ ОВИ ОДЛАЗЕ ДА ТАМО НЕГДЈЕ ДОБИЈЕМО И ТО КОД ТУДИНА И ПОСО И ОСИГУРАЊЕ А И ПРАВА ,,,ЦОВЈЕКА,,,,ОВДЈЕ СЕ У ОВИМ РЕДОВИМА ДОК СЕ ТРАЗИ ОСИГУРАЊЕ СТОЈИ И ДУМА У ГЛАВИ СТА СЕ ОВО РАДИ И УРАДИ С ОВИМ НАПАЦЕНИМ НАРОДОМ ЈЕЛИ ОВО СТВОРИСМО ДА ,,,,БАРАБЕ И ЛОПОВИ,,,,,ПЉАЦКАЈУ ИПРЕПРОДАЈУ,,,ЗДФОНД,,,ЗА МИЛИЈОНЕ И ЦИФРАЈУ СЕ КО ДА ЈЕ ,СВАЈЦАРСКА И ЈОС ЛАЗУ И МАЗУ И ТО ГОСПОДА КАКО СЕ ЗОВУ А НАС ДЕМОБИЛИСАНЕ БОРЦЕ И ЦИТАВ ОВАЈ НАПАЦЕНИ НАРОД ВОЗАЈУ ОД САЛТЕРС ДО САЛТЕРА И СТО ПРОВЈЕРА ДА СЕ НЕБИ ЛИЈЕЦИЛИ И ИЗЛИЈЕЦИЛИ. НЕТО НАМ ЈЕ СРЕЦА ПА ИМАМО ОВАКВЕ ДОКТОРЕ СТО ИХ СВИЈЕТ НЕМА А И БОЛНИЦУ СТО НАМ ЈЕ ПОКОЈНИ ЛАБАЛО НАПРАВИО ПА НАС НЕЦЕ УПУСТАТ ДА КРЕПАВАМО ПО УЛИЦИ ДОК НЕДОСТОЈНИ СЕ ХВАЛЕ КО ДА СУ НАМ ЈЕ ОНИ ИЗ СВОГ ДЕПА ДОГРАДИЛИ А ОНО. СВЕ ИЗ КРЕДИТА И ЈОС НАСМНОГО ЗАВАДАЈУ БРУКЕ ЗЕМАЉСКЕ .......ПАЕ СЕ ПИТАМО ЈЕСМО ЛИ СЕ ЗА ОВООВЕ БОРИЛИ И ОБОЛИЛИ И КАКО ДО ОСИГУРАЊА

ОДГОВОРИТЕ