ДW: Избегличка драма, а шта ради Немачка?

Турски председник прекршио је споразум о избеглицама с ЕУ и прети: "Доц́и ц́е милиони!" Канцеларка Меркел сматра да је Ердоганов приступ "потпуно неприхватљив"

Свијет 03.03.2020 | 11:36
ДW: Избегличка драма, а шта ради Немачка?

Меркелова тврди и да је граница за избеглице граница "слепа улица".

Турски председник прекршио је споразум о избеглицама с ЕУ и прети: "Доц́и ц́е милиони!" Канцеларка Меркел сматра да је Ердоганов приступ "потпуно неприхватљив" и тврди да је граница за избеглице граница "слепа улица".

Слике са грчко-турске границе су застрашујуц́е: хиљаде избеглица и миграната испред котурова од бодљикаве жице. Грчке снаге на њих испаљују сузавац и чине све што могу како би их спречили да уђу у на територију Европске уније. Неке избеглице држе транспаренте на којима Ангелу Меркел моле да им помогне. Јер, немачка канцеларка је спасила избеглице у Мађарској 2015. тако што их је пустила да дођу у Немачку. Избеглице се томе надају и сада.

Али, Немачка 2020. године више није земља каква је била 2015. Сада и сама канцеларка каже да је тада дошло до "губитка контроле", и отварања граница, преко којих су стотине хиљада ушле у земљу. Она је то назвала "грешком" која се не сме поновити. Од 2015. се доста тога догодило у Немачкој: Странка Алтернатива за Немачку (АфД) која је у великој мери радикално десничарска, постала је популарнија. У порасту је и десничарски тероризам.

Ангела Меркел је у понедељак о томе разговарала с удружењима за миграције и верским заједницама. Реч је било о томе како смирити земљу, како се борити против растућег десничарског радикализма и како ослободити од страха људе страног порекла који живе у Немачкој. Канцеларка врло добро зна да би с тим у вези вероватно било контрапродуктивно када би се Немачка суочила с новом избегличком кризом.

Пут ка ЕУ није отворен

"Видимо избеглице и мигранте којима је турска страна рекла да је пут ка ЕУ сада отворен. Наравно да није отворен", рекао је портпарол немачке владе Штефен Зајберт. Канцеларка је говорила о "слепој улици" у којој се налазе избеглице на граници. "Потпуно је неприхватљиво" да турски председник Реџеп Тајип Ердоган вец́у подршку (од ЕУ) тражи "преко леђа избеглица".

Ангела Меркел и њен портпарол не остављају места сумњи да ц́е се Немачка овога пута уздржати - Берлин од Грчке није захтевао отварање границе и пуштање миграната. Уместо тога, Немачка ће "политички учинити све што може како би помогла да ублажи изузетно тешку ситуацију". Мора се наћи излаз, "а то је могуће само путем разговора", рекао је Зајберт.

Немачка верује у споразум, Ердоган одбио милијарду евра

Током викенда, канцеларка је телефоном разговарала с турским председником Ердоганом, грчким премијером Кирјакосом Мицотакисем и бугарским премијером Бојком Борисовим. Поред тога, како је рекао Зајберт, канцеларка је "у блиском контакту с европским лидерима".

Анкара је у понедељак увече саопштила да је Ердоган је у телефонском разговору са Ангелом Меркел захтевао "поштену поделу терета и одговорности према мигрантима" између ЕУ и Турске. Истовремено, он је одбио понуду ЕУ за помоц́ избеглицама у износу од милијарду евра.

Немачка влада и даље је уверена да је споразум ЕУ и Турске добар за обе стране и полази од тога да ц́е га се обе стране придржавати, нагласио је портпарол владе Зајберт: "Сигурно је да тренутно имамо ситуацију која није у духу тог споразума. Али такође, нисмо чули да је он раскинут".

То је пре свега покушај да се остане хладне главе и одоли притиску који врши турски председник. "Од отварања границе, стотине хиљада избеглица кренуло је у Европу. Ускоро ц́е бити милиони", додао је Ердоган у понедељак.

"Не смемо дозволити да избеглице постану монета геополитичких интереса", рекао је немачки министар спољних послова Хаико Мас (СПД). Европска унија и даље је спремна да пружи свој допринос у бризи о избеглицама, између осталог у Сирији, али и у Турској, земљи која сноси велики терет примивши готово четири милиона избеглица.

Омид Нурипур (Зелени): Треба помоћи Турској

На то указује и посланик Зелених у Бундестагу, Омид Нурипур. Мора се "изнаћи начин да се помогне Турској", рекао је он за ДW. "Али само под условом да Ердоган престане да уцењује избеглицама, јер на тај начин нец́емо моц́и да се договоримо."

Фридрих Мерц (ЦДУ): Не долазите

Фридрих Мерц, који жели да буде нови председник ЦДУ и евентуално кандидат за канцелара, јасно је рекао да је против пријема нових избеглица из Турске: "Мора им се послати јасан сигнал: нема смисла долазити у Немачку, не можемо овде да вас прихватимо." Тренутна ситуација на турско-грчкој граници је "велика хуманитарна катастрофа". Немачка мора да помогне, али на лицу места, укључујући и у Турској, рекао је Мерц.

Кристијан Линднер (ФДП): Забранити улазак

Слично је реаговао и шеф Либерала, Кристијан Линднер: "Било би корисно када би госпођа Меркел јасно ставила до знања да више нема неконтролисаног уласка у Немачку. Годинама кажемо да у случају кризе мора бити могуц́а и забрана уласка на немачкој граници, као што то чине наши европски партнери."

Јерг Мојтен (АфД): Под хитно затварање граница

"Грчка и Бугарска морају добити пуну финансијску и логистичку подршку од нас за потребну снажну заштиту спољних граница", написао је лидер АфД Јерг Мојтен на Фејсбуку. Истовремено би требало предузети "заштитне мере" на немачким границама. Канцеларка посматра ескалацију ситуације "скрштених руку". Посланици ЦДУ и ЦСУ у Бундестагу би сада требало да преузму "волан" од канцелараке и "снажно закоче" како би довели до затварања граница.

(ДW) 

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Мујо од добоја

03.03.2020 10:59

Лези на ледза мозда несто И Буде отрове цовјецанства ти си их звала изволи сад. А будале РОБОВИ Балкански И остали нека ти плацају порез за твоје промасене Пројекте као у сојица

ОДГОВОРИТЕ
Name

Волвох

03.03.2020 11:05

Увјек све почну велики а заврси на малима...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Распад

03.03.2020 11:40

ЕУ, затварање граница под хитно. !!! Помоц ГРЦИМ, БУГАРИМА ! СТА ХОЦЕ ТУРСКА У СИРИЈИ ? "КАО УСЛИ СУ САМО ПРИВРЕМЕНО, ДА ПОТИСНУ КУРДЕ ? А САДА БИ ДА ЗАУЗМУ, ИЛИ ОТМУ ОД СИРИЈЕ ! ТУРСКА ДА СЕ СТО ПРИЈЕ ПОВУЦЕ, ИЛИ ЗНА СЕ .... ! ЕРДОГА,ПРЕСАО СВЕ ПОДНОСЉИВЕ ГРАНИЦЕ !

ОДГОВОРИТЕ
Name

тако је

03.03.2020 11:50

Једном их одбити и крај са тиме.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

03.03.2020 12:03

Да..да,сад це бити либералнији пут за балканце из БиХ,Србије и Ц.Горе у замјену да та поднебља населе мигранти.Кад удју мигранти,а уци це сигурно у ове земље,ЕУ це дати паре,наси алави политицари це узети и запецетити судбуну идентитета ових поднебља.Не види се други излаз,јер се ини не врацају од куд су кренули !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле

03.03.2020 12:07

..она је прилицно одговорна за масовну навалу миграната у Европу , а сада би да их прими свака дрзава ? -не зна да реси своје бриге ни бриге ЕУ , а трпа с е да ресава тудје ..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Еу

03.03.2020 12:59

треба хитно послати појацања на грцку и бугарску границу а не цекати скрстених руку ако им није циљ напунити србију и босну?

ОДГОВОРИТЕ