Вучић са Тачијем: Укидање такси без уступака

Председник Србије Александар Вучић састао се данас у Белој кући са Хашимом Тачијем, уз учешће америчких званичника Ричарда Гренела и Роберта О"Брајана.

Србија 02.03.2020 | 22:25
Вучић са Тачијем: Укидање такси без уступака

Председник Србије Александар Вучић састао се данас у Белој кући са Хашимом Тачијем, уз учешће америчких званичника Ричарда Гренела и Роберта О"Брајана, сазнаје Тањуг.

Вучић, као и Тачи и амерички званичници истакли су неопходност укидања такси и жељу да преговори измеду Београда и Приштине одмах по укидању такси буду настављени.

Вучић и Тачи налазе се у Сједињеним Државама у одвојеним посетама.

Вучић је раније данас најавио нова повлачења признања Косова и поручио да по укидању такси може да се разговара о томе да ли ће и којој форми дијалог бити настављен и о којим ће се темема разговарати.

"У овом тренутку, до укидања такси, нема разговора ни о какавим суштинским питањима", рекао је Вучић.

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је у разговору са представником Пентагона указао да Сједињене Државе треба да буду отворене према Србији кад је реч о набавци наоружања, те да, ако на то нису спремни, не треба да нам замерају када оружје набављамо од других партнера.

Он је рекао да не мисли да Србији прете санкције због куповине Панцира, пре свега јер Србија то ради на транспарентан начин, што, како је пренео новинарима, САД веома цене.

Вучић је то рекао после разговора са замеником државног секретара за одбрану САД Дејвидом Норквистом о снажнијој војно-техничкој сарадњи Србије и САД, у којем је предложио снажнију војно техничку сарадњу са САД.

"Био сам отворен и рекао да буду отворени према Србији, као према другима, ако желимо да купимо оружје, као и да, ако нису, није у реду да нам замерају што смо узели од других", рекао је он.

Чуо је, каже, добру анализу у Вашингтону да Србија на траснпарентан начин узима оружје.

"Када узимамо Панцир, не кријемо да смо платили И да смо га добили. Они то веома цене".

Истакао је да је било речи и о унапредњу билатералних односа, унапређењу сарадње на ниову начелника генералштаба две војске, као и о могућности за више заједничких активности, не само са националном гардом Охаја, како би учили и унапредили даље нашу технологију И учили савремене технике.

Рекао је да је разговарао и о заједничком иступању у заједничким мисијама широм света, не бисмо ли тиме учврстили поверење једни у друге и повећали дозу искреног поверења и унапређивали билатералне односе.

"У првих 20 минута договорили смо све што је било важно“, објаснио је Вучић.

Верује, како наводи, у боље односе са Пентагоном и америчком војском, са више поверења.

Одговарајући на констатацију новинара да је рекао да је наишао на разумевање Пентагона за набавку "панцира", али да су у ранијој реакцији Стејт департмента биле спомињане сакције Србији због наоружавања од Русије, Вучић је рекао да на разумевање није наишао он, већ чињеница да то радимо транспарентно.

"А, сигурно је да нису одушевљени набавком ''панцира''. Али су признали да Србија то ради на транспарентан, јасан начин, не кријући и да је то фер приступ. Ја више од тога и не тражим", рекао је Вучић.

Додао је да су постојали контакти са званичником америчког Стејт департмента Томасом Зерзецки и да не мисил да смо близу санкција на било који начин.

Ми, међутим, морамо да бринемо о својој земљи:

"Када сте војно неутрални, морате увек да имате довољно снаге да сачувате и заштитите земљу, а никоме не претите", рекао је председник и подсетио на чињеницу да је Панцир, иначе, одбрамбени систем.

"Шта ви можете са ''панциром'' на другој територији? Ништа. Тиме штитите део свог неба, суверенитет и ништа више. То је политика Србије, да сачува и заштити себе, да не напада никога, али да будемо снажни да сваког ко би евентуално узвршио агресију, од тога одвратимо", рекао је Вучић.

"Имали смо одличне разговоре, у Пентагону и са Помпеом", закључио је Вучић.

Председник Србије ће се касније састати и са сенатором Тедом Крузом, за којег, како каже, није знао да је толико значајан, већ је то приметио синоћ на конференцији АИПАЦ-а.

"Знао сам за неке друге да имају велики углед, али за Круза нисам знао. До сада смо из Тексаса разговарали са Тедом Поом, не са Крузом, али добро је да ћемо данас и тај контакт да успоставимо", додао је Вучић.

ВУЧИЋ СЕ САСТАО СА СЕНАТОРОМ КРУЗОМ

Председник Србије Александар Вучић састао се данас у Вашингтону са Тедом Крузом, чланом Спољно-политичког комитета Сената.

Како је објављено на званичном Инстаграм налогу "будућностсрбијеав", Вучић се са сенатором из Тексаса састао у згради Сената у Вашингтону.

ТАЧИ: САСТАНАК СА ВУЧИЋЕМ НА ПОЗИВ ГРЕНЕЛА

Председник привремених приштинских институција Хашим Тачи потврдио је на свом налогу на Фејсбуку да се састао данас у Белој кући са председником Србије Александром Вучићем.

Тачи је на Фејсбуку написао да је састанак са Вучићем одржан на позив специјалног изасланика председника САД за дијалог Београда и Приштине Ричарда Гренела, а да је присутан био и саветник за националну безбедност Роберт О''Брајан.

Он је додао да ће у среду или четвртак известити посланике скупштине у Приштини и грађане о састанцима које је имао у Вашингтону, а нарочито, како је навео, о данашњем састанку.

Он је поновио захвалност Америци и председнику Доналду Трампу.

ГОДФРИ: ЗАСТАВЕ СРБИЈЕ И САД ВИЈОРИЛЕ СЕ ЗАЈЕДНО У ПЕНТАГОНУ

Част ми је што су се данас заставе Србије и САД вијориле заједно у Пентагону, непосредно пред долазак председника Србије Александра Вучића на састанак са замеником државног секретара за одбрану САД Дејвидом Норквистом, написао је на Твитеру амерички амбасадор у Београду Ентони Годфри.

Годфри је објавио и фотографију на којој се виде заставе Србије и САД како се вијоре испред зграде Пентагона.

Вучић је данас разговарао са Норквистом о војно-техничкој сарадњи Србије и САД, а ретвитовао је и Годфријеву поруку.

Годфри је раније данас написао на Твитеру и да је поносан што је дочекао Вучића у Стејт департменту, где му је топлу добродошлицу пожелео и државни секретар Мајк Помпео.

(Тањуг)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Ти си већ

03.03.2020 01:10

Уступио...

ОДГОВОРИТЕ